MENI

Poskupela međunarodna vozačka dozvola

Od sada je za dobijanje međunarodne vozačke dozvole neophodna i potvrda od policije da vozač nema meru zabrane upravljanja, što je povećalo troškove izdavanja na oko 3.700 dinara.

Međunarodnu vozačku dozvolu izdaje AMSS (www.amss.org.rs) i njena cena je ostala 2.000 dinara. Međutim, po novim pravilima, prilikom podnošenja zahteva morate da donesete i uverenje teritorijalno nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova o izrečenim ili izvršenim važećim zaštitnim merama, odnosno merama bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Drugim rečima, ako ste zbog nekog saobraćajnog prekršaja dobili zabranu, AMSS više ne sme da vam izda međunarodnu vozačku dozvolu.

Ne morate da idete u policiju

Iako potvrdu možete da izvadite u policiji (npr. Ljermontova za Beograd), u AMSS kažu da sve može da se obavi i kod njih i to samo jednim dolaskom.

Ukupni troškovi

Kako su nam rekli u AMSS, sada izdavanje međunarodne vozačke dozvole košta:

Naknada za izdavanje (AMSS):      2.000 din
Administrativna taksa (policija):      600 din
Republička administrativna taksa:  740 din
Dve fotografije:                               350–400 din
Ukupno:                                          3.700–3.750 dinara

Više informacija možete dobiti klikom na link međunarodna vozačka dozvola.

Za koje zemlje nam je potrebna međunarodna vozačka dozvola?

Kada su u pitanju zemlje u koje naši vozači često idu, to su: Grčka, Italija, Nemačka, Švajcarska, Belgija, Norveška, Danska, Rusija, Francuska, Holandija,  Švedska.

Za detaljnije informacije kliknite na link: www.mfa.gov.rs (Ministarstvo spoljnih poslova).

Rok važenja

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.


Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti