MENI

Najpravedniji način obračuna registracije - po vrednosti vozila?

Posetioci našeg sajta tokom minulih praznika izneli su svoje mišljenje po pitanju najpoštenijeg određivanja poreza na upotrebu vozila, koji se plaća svake godine prilikom registracije. Sproveli smo obimno istraživanje u kom je učestvovalo 18.000 posetilaca. Pogledajmo rezultate.

Koje rešenje za obračun registracije je po vama najpravednije?

Posetioci su mogli da izaberu jedan ili više parametara na osnovu kojih bi se određivala cena registracije:

  1. vrednost automobila
  2. snaga motora
  3. radna zapremina motora
  4. starost automobila
  5. masa automobila
  6. emisija ugljen-dioksida
  7. Euro standard

Najveći broj anketiranih smatra da su najvažniji parametri vrednost i starost automobila, a trećina ih misli da „u priču“ treba ubaciti i snagu motora. Radna zapremina, prema kojoj se trenutno određuje porez, na četvrtom je mestu sa samo 15%.

Napomena – pošto je bilo moguće da se izabere više odgovora, rezultat pored svakog parametra pokazuje koliki procenat anketiranih je „čekirao“ određeni parametar, bez obzira da li se odlučio za samo jedan ili više njih. Dakle, ne pokazujemo najpopularnije kombinacije parametara.

Kako će najavljene izmene uticati na cene registracije?

Preko 30% anketiranih smatra da će registracija biti skuplja, 26% misli da neće doći do značajnijih promena, a tu je i iznenađujuće veliki procenat optimista koji veruju da će registracija pojeftiniti.

Hoće li najavljene izmene biti sprovedene ove godine?

Najveći procenat anketiranih dao je pozitivan odgovor na ovo pitanje, 33% ne zna, dok je čak 27% vozača uvereno da nadležni ni tokom 2016. godine neće uvesti nov način određivanja poreza na registraciju.

Vaši predlozi

U anketu smo stavili i mogućnost davanja sopstvenog mišljenja, pa izdvajamo najzanimljivije ideje:

  1. Ukoliko se donese zakon o kontroli pređenih kilometara, tj. ona stvar sa vraćanjem kilometraže i kad taj zakon stupi na snagu, uveo bih registaciju + kontrola kilometraže! Time dobijamo veću kontrolu nad automobilima i ostalim malverzacijama sa njima! Primer - klasična registracija plus upisana kilometraža, evidentira se u MUP i ostaje trajni dokaz o vozilu, sledeća registracija i opet kontrola kilometraže! MUP neka prati kilometražu i problem rešen! I naravno smanjenje registracije na osnovu cene vozila!
     
  2. Ništa ne treba menjati. Kada sam kupovao auto, upravo zbog ovakvog načina naplate registracije sam kupio auto od 1.800 cm3 i platio ga drastično više nego da sam kupovao auto veće kubikaže. Sada kada podležem manjoj registraciji (platio auto znatno skuplje), neko se setio da menja način obračuna registracije. Dokle ćete više menjati pravila igre kao da smo banana država. U ozbiljnim državama zakoni se ne menjaju po nekoliko vekova.
     
  3. Treba samo smanjiti cenu registracije za vozila starija od 10 godina kubikaže između 2.000 i 3.000 ccm. Starost, odnos snage i zapremine tj. snaga po litru zapremine. Da porez bude manji za vozila koja imaju manju snagu po litru zapremine. Nije isto ako Kadett sa 1.3l i 44 kW ima isti porez kao neki novi automobila sa 100 kW iz iste zapremine.
     
  4. Ako neko zivi npr. u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, tj. većim gradovima, gde su putevi idealni za vožnju trebalo bi da plate više takse za puteve od nas iz unutrašnjosti, jer mi uvek vozimo kaljava auta, ali ne da bi oni platili više od nas, nego mi treba da platimo manje od njih.
     
  5. Oporezivati trovače! Manji porez na plin. Plin voze ljudi sa tanjim novčanikom. Smanjiti cenu registracije za vozila na TNG, CNG i hibride, za veće kubikaže dati olakšice, jer će ih onda biti više na ulicama, a to značiti veći prihod u budžet kroz  akcizu na gorivo jer ta vozila svakako troše više i tako će svi biti zadovoljni.
     
  6. Treba uzeti više parametara u obzir mnoge države stimulišu vozače ako koriste ekološki čistija goriva. Čak ne bi trebalo ni da plaćaju porez ako voze elektro automobile. Obavezno treba uzimati u obzir snagu motora i naravno  vozila koja imaju preko 120Ks trebaju plaćati veću cenu poreza a naručito vozila preko 200Ks i više.
     
  7. Prema visini plate.
     
  8. Treba ukinuti porez na taj izmišljeni luskuz (luksuz nije ako vozite auto star 15-20 godina). Kad bi bile normalne cene registracija, svi automobili koji imaju kubikažu veću od 2.000 ccm bi bili registovani i vozili bi se, samim tim bi išli češće u servis (porez državi ), država bi imala veću zaradu i na gorivu jer su to uglavnom jači potrošači. Ovako su ili registrovani na invalida ili stoje na prakingu i trule jer vlasnici ne žele da ih daju za malo para samo zato što je skupa registracija!

Pogledaj ostale vesti