MENI

Osiguranje stakala na automobilu – trošak ili investicija?

Ovo može da bude odlična ideja, naročito kada su u pitanju „egzotičniji“ automobili, kod kojih se neretko zakomplikuje pronalaženje jeftinijeg zamenskog stakla ili polovnog na nekom auto otpadu.

Iako deluje da je lako izabrati najbolju ponudu za osiguranje stakala od loma, situacija je mnogo komplikovanija, te najdobronamernije savetujemo da se konsultujete sa kolegama sa našeg sajta www.osiguranik.com.

a) Kod nekih osiguravajućih kuća osiguranje stakala može da se uzme samo u okviru paketa koji obuhvata na primer:

  • lom stakla, pomoć na putu i osiguranje vozača i putnika od posledica udesa
  • lom stakla, pomoć na putu, štetu od prirodnih nepogoda, osiguranje vozača i putnika od posledica udesa

Naravno, u skladu s tim je i cena nešto viša, ali ste zato pokriveni od više rizika.

b) Obično, ali ne obavezno, kod iste osiguravajuće kuće morate da imate i obavezno osiguranje. Pritom može da bude definisan i rok (npr. 30 dana) nakon kojeg možete da uzmete osiguranje od loma stakla od dana kada ste uzeli obavezno osiguranje

c) Mogućnost učešća u šteti i njegova visina

d) Način određivanja cene osiguranja

Koliko košta osiguranje od loma stakla?

Kao i kod kasko osiguranja za čitav automobil, cena osiguranja od loma stakla može da zavisi od procenjene visine štete u slučaju da pukne vetrobran ili se razbije bočno staklo, mada cena može da se određuje i na druge načine i uz posebne dogovore.

Možete da pozovete nekoliko servisa koji se bave zamenom stakala i da saznate cenu zamene svakog pojedinačnog stakla na vašem automobilu, te na osnovu toga odlučite kolika cena osiguranja vam je prihvatljiva.  

Ukoliko imate noviji auto, koji je još uvek pod garancijom, prvo se u ovlašćenom servisu raspitajte hoće li na garanciju i kako uticati korišćenje zamenskog a ne originalnog stakla, koje je obično mnogo skuplje. U skladu s tim odlučite hoćete li da vam osiguravajuća kuća u slučaju loma stakla plati ugradnju originala ili zamenskog stakla.

Sa druge strane, ako stakla osiguravate u okviru nekog paketa o kojima smo govorili u prethodnom delu teksta, cena zavisi i od pokrivenosti drugih rizika, pa nećemo ulaziti u detalje.

Da li je moguće osigurati panoramski krov?

Ne. Navodno je do kraja 2015. godine bilo moguće i to samo kod jedne osiguravajuće kuće, ali danas tu vrstu osiguranja ne pruža ni jedna osiguravajuća kuća, bez obzira da li želite da osigurate samo panoramski krov ili želite da uključite i ostala stakla.

Stoga panoramski krov možete da pokrijete jedino ako uzmete klasično kasko osiguranje.

Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti