MENI

Da li mopedi sa trajnom registracijom moraju da imaju osiguranje?

U nedavno objavljenom tekstu o trajno registrovanim mopedima nismo govorili o obaveznom osiguranju, smatrajući da su dugogodišnji vlasnici takvih mopeda upoznati sa obavezom posedovanja osiguranja. Međutim, pokazalo se da mnogim vlasnicima situacija nije potpuno jasna, pa smo se pozabavili tim problemom.

Kratko i jasno - vlasnici mopeda sa trajnom registracijom moraju da imaju polisu obaveznog osiguranja i da je obnavljaju svake godine, bez obzira što ne moraju da registruju svoj moped svake godine.

Prenosimo vam zvanično objašnjenje Udruženja osiguravača Srbije:

„Krovni“ zakon je Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, u čijem čl. 20, st. 2. piše da je vlasnik motornog vozila koje ne podleže obavezi registracije svake godine dužan da zaključi ugovor o osiguranju od AO i da obnavlja to osiguranje za sve vreme dok je to motorno vozilo u saobraćaju.

Dakle, polisa osiguranja mora da se obnavlja svake godine za svako motorno vozilo koje učestvuje u javnom saobraćaju.

Stare trajne tablice i dalje važe

Ukoliko imate trajno registrovan moped i krenete da kupite polisu osiguranja, postoji mogućnost da ćete se u nekoj agenciji za registraciju vozila ili filijali osiguravajuće kuće susresti sa zaposlenima koji će vam reći da su trajne tablice ukinute još pre mnogo godina i da morate da uzmete nove, kao i da svake godine idete na tehnički pregled i registrujete moped.

Recite im da to jednostavno nije istina, a objašnjenje možete naći u tekstu koji smo nedavno objavili: „Da li trajne tablice za mopede i dalje važe“.

Kliknite na ovaj link  da biste pročitali tekst.

Uglavnom, vlasnici trajno registrovanih mopeda ne moraju da vade nove tablice, već mogu slobodno da voze svoj moped sve dok:

a) Ne dođe do promena u zakonu (nakon čega imaju još godinu dana da ih zamene)

b) Ne prodaju moped (tada bi novi vlasnik trebalo da uzme nove tablice i da zatim svake godine produžava registraciju)

Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti