MENI

Da li skuteri i „kvadovi“ moraju da imaju prvu pomoć i prsluk?

Dobili smo više pitanja vlasnika skutera, „kvadova“ i „trajkova“ u vezi obavezne opreme koju moraju da poseduju, kao što u svakom automobilu mora da se nalazi npr. prva pomoć, svetloodbojni prsluk, trougao, itd. Situacija nije baš tako jednostavna.

Da razgraničimo prvo šta je šta. Svi skuteri, motocikli, tricikli (trajkovi) i četvorocikli (kvadovi) spadaju u L kategoriju.

L1 – moped (maks. 45 km/h, do 50 ccm, maks. 4 kW za elektropogon)

L2 – laki tricikl (maks. 45 km/h, do 50 ccm, maks. 4 kW za elektropogon)

L3 – motocikl (preko 45 km/h, preko 50 ccm, preko 4 kW za elektropogon)

L4 – motocikl sa bočnim sedištem (preko 45 km/h, preko 50 ccm, preko 4 kW za elektropogon)

L5 – teški tricikl (preko 45 km/h, preko 50 ccm, preko 4 kW za elektropogon)

L6 – laki četvorocikl (maks. 350 kg - bez baterija ako je na elektropogon, maks. 45 km/h, do 50 ccm, maks. 4 kW za klasičan motor ili 4 kW za elektropogon)

L7 – teški četvorocikl - (maks. 400 kg ili 550 kg ako služi za prevoz tereta - bez baterija ako je na elektropogon, maks. 15 kW za klasičan motor ili 15 kW za elektropogon)

Prva pomoć?

Mopedi (L1), laki tricikli (L2) i laki četvorocikli (L6) ne moraju da imaju prvu pomoć. Svi ostali moraju da imaju prvu pomoć i to onu tipa A.

Prsluk?

Reflektujući (svetloodbojni) prsluk ne mora da ima ni jedna od gore navedenih podkategorija.

Trougao?

Sigurnosni trougao, koji je obavezan za automobile i veća vozila, nije obavezan za vozila L kategorije, tj. ni za jednu od gore navedenih podkategorija.

Rezervni točak?

Rezervni točak nije obavezan ni za jednu od navedenih podkategorija vozila.

Kaciga?

Vozači svih vozila kategorije L su obavezni da nose kacigu. Kaciga mora da bude homologovana, zato što neka nekvalitetna kopija ne može da pruži odgovarajuću zaštitu i zbog male uštede rizikujete ozbiljne povrede glave i mozga.

Kaciga mora da bude i zakopčana, a ne samo „nabačena“ na glavu, zato što u trenutku sudara ili pada može jednostavno da odleti sa glave.

 


Pogledaj ostale vesti