MENI

Antifriz – pitanja i odgovori

Zamena ili dolivanje rashladne tečnosti trebalo bi da bude jedna od najjednostavnijih stavki kod posedovanja automobila. Nažalost, situacija može da se zakomplikuje.

Laički rečeno, najvažnije stvari za automobil su gorivo, motorno ulje i antifriz, tj. rashladna tečnost. Dakle, svaki vozač bi trebalo da bude u stanju da sam proveri nivo i u slučaju potrebe dolije odgovarajuće ulje, antifriz i naravno, gorivo.

Međutim, mnogi ne znaju koji antifriz je predviđen za njihov automobil, a koji se trenutno nalazi u automobilu. Neretko je problem i u snabdevenosti prodavnica proizvodima određenih specifikacija. Veliku krivicu za ovakvo stanje snose upravo proizvođači automobila i proizvođači antifriza.

Pakao oznaka i standarda

Oznake G11 (TL-774-C), G12 (TL-774-D), G12+ (VW TL-774-F), G12++ (VW TL-774-G) su Volkswagenovi standardi, što znači da se odnose na vozila marke VW, Audi, Seat, Škoda, Porsche, ali su vremenom postali opšteprihvaćeni.

Drugi proizvođači imaju sopstvene standarde, a postoje i nacionalni/međunarodni standardi. Neretko se razlike svode na tržišnu utakmicu, tj. na borbu za profit, bez opravdanog razloga za postojanje različitih standarda/oznaka.

Tako se prosečan vozač našao u potpunom haosu različitih standarda, naziva, oznaka, proizvođača i preporuka: Audi TL774-D, Ford WSS-M97B44-D, Renault Type D, Jaguar WSS-M97B44-D, MB 325.3, SAAB 6901 599, Seat TL774-D, Škoda 61-0-0257, Vauxhall QL 130100, Volkswagen TL774-D...

„Klasični“ antifriz se obično naziva G11. Uglavnom je plave, zelene ili žute boje. Sadrži fosfate, nitrite, amine i silikate. Nivo silikata u G11 varira. Nekada je bio 1000 ppm, ali je opao do 250 ppm, što znači da može da se meša sa drugim vrstama antifriza bez ozbiljnih posledica (u relativno kratkom roku). Ipak, to ne preporučujemo!

G12 je uglavnom crvene ili roze boje. G12+ je uglavnom crven ili ljubičast i navodno može da se meša i sa G11 i sa G12. Postoji i G12++, koji je najčešće ljubičast.

Dobro, koji onda antifriz ide u moj auto?

Pogledajte u uputstvu koje ste dobili uz automobil. Ako nemate uputstvo, skinite ga sa interneta ili pozovite ovlašćeni servis.

Svaki ovlašćeni servis mora da zna koji antifriz odgovara vašem automobilu bez obzira na starost.

Koliko su važni standardi?

Proizvođači uglavnom insistiraju da se u auto toči samo onaj antifriz koji ispunjava standard koji su oni propisali. Međutim, čak i ovlašćeni serviseri kod nas će vam ponekad natočiti neki drugi, uz objašnjenje da se njihove specifikacije poklapaju i da nema razloga za brigu.

Kao što smo već rekli, situacija je prilično komplikovana i prosečan vozač nema način da pouzdano i nedvosmisleno sazna koji antifrizi su kompatibilni. Naročito su problematična starija japanska vozila.

Naravno, od raznih majstora i servisa ćete dobiti razna uveravanja, ali da li zaista možete da im verujete?

Sipanje pogrešnog antifriza kod mnogih automobila neće napraviti vidljivu štetu ni posle nekoliko godina. Isto važi i za mešanje. Pitanje je samo da li želite da rizikujete?

Koji antifrizi mogu da se mešaju?

Na ovu temu može da se napiše čitava knjiga, a trebalo bi konsultovati i mnogo stručnjaka. Zato za svaki slučaj izbegavajte da mešate antifrize različitih proizvođača, naročito različite vrste.

U antifriz se dodaju razne hemikalije, pa ostaje pitanje kako će one međusobno reagovati. Sigurno neće eksplodirati ili napraviti rupu u bloku motora, ali postoji mogućnost da utiču jedna na drugu i tako smanje antikorozivnu zaštitu u hladnjaku, motoru i pratećim komponentama.

U uputstvu uz neke antifrize dobija se i objašnjenje o dozvoljenom mešanju sa drugim proizvodima.

Zaboravite boje

Antifriz je u osnovi bezbojan, a boje se dodaju naknadno po želji proizvođača ili prodavca.

Istina, u oko 90% slučajeva na osnovu boje može da se prepozna vrsta antifriza, ali ni tada ne znači da taj antifriz ispunjava standard zahtevan od proizvođača automobila.

Kako da saznam koji se antifriz trenutno nalazi u mom automobilu?

Jedino na osnovu boje (nepouzdano) ili hemijskom analizom, koja je neuporedivo skuplja od zamene kompletnog antifriza. U takvim situacijama je najbolje da obavite potpunu zamenu rashladne tečnosti, a neće smetati ni ispiranje rashladnog sistema.

Šta ako treba da dolivam?

Najbolje je da napravite potrebnu količinu mešavine destilovane ili demineralizovane vode i antifriza. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, dolijte običnu vodu (česmovaču). Ona neće napraviti nikakav problem, ali se ne preporučuje često korišćenje, iako mnogi antifrizi imaju aditive za borbu protiv stvaranja kamenca.

Ne sipajte čist koncentrat!

Postoje vozači koji veruju da će sipanjem koncentrovanog antifriza svom automobilu obezbediti bolju zaštitu – oni greše, zato što koncentrat ima višu tačku smrzavanja od rastvora. Na primer, koncentrat može da se zaledi na -10, dok će rastvor ostati u tečnom stanju do -30 stepeni.

U kojem odnosu mešati sa vodom?

Najbolje je koncentrat pomešati sa vodom u odnosu 60:40 ili 50:50. Pročitajte uputstvo na pakovanju. Ponekad će se tu naći i tabela nalik ovoj:

Rastvor

Zaštita do:

33%

- 20 stepeni Celzijusa

40%

- 26 stepeni Celzijusa

50%

- 37 stepeni Celzijusa

 

Suviše razblažen koncentrat?

Ukoliko napravite suviše blag rastvor, npr. 20:80, postoji mogućnost da dođe do stvaranja leda i na –5 stepeni Celzijusa. Pritom ni zaštita od korozije neće biti na odgovarajućem nivou.

Merač za antifriz

Uređaj kojim može da se izmeri tačka mržnjenja rashladne tečnosti košta nekoliko stotina dinara, a naročito je koristan onim vozačima koji često dolivaju vodu. Naravno, ukoliko dolazi do ozbiljnog gubitka rashladne tečnosti, treba što pre potražiti uzrok. Imajte u vidu da ovi merači nisu baš precizni.

Zašto antifriz treba koristiti i leti?

Zato što ima višu tačku ključanja, pa se u rashladnom sistemu, ukoliko temperatura rashladne tečnosti pređe 100 stepeni Celzijusa, neće pojaviti mehurići. On takođe sprečava pojavu korozije na metalnim delovima rashladnog sistema.

 


Pogledaj ostale vesti