MENI

Bez panike – 2 pojasa i 3 mesta za sedenje pozadi nisu problem

Proteklih dana ste u medijima mogli da pročitate vest kako će svi vlasnici automobila koji imaju dva sigurnosna pojasa na zadnjoj klupi, a registrovani su za pet putnika, morati da menjaju saobraćajnu dozvolu, nabavljaju potvrdu proizvođača, idu na ispitivanje i slično, što će vlasnike mnogo koštati i oduzeti im mnogo vremena.

Međutim, reč je o pogrešno protumačenim propisima.

Ukoliko je vaš automobil fabrički predviđen (proizveden) za 5 osoba i registrovan sa 5 mesta za sedenje, tj. za 3 putnika na zadnjoj klupi, ali na zadnjoj klupi postoje samo 2 sigurnosna pojasa, vaš automobil je uprkos tome potpuno u skladu sa propisima.

Stoga nećete snositi nikakve troškove, niti ćete imati problema sa policijom ili na tehničkom pregledu.

Dakle, ako je fabrika predvidela da pozadi može da sedi troje putnika, ali je ugradila samo 2 pojasa – to ne znači da više nećete smeti da vozite troje ljudi pozadi. Takođe nećete morati da preregistrujete auto da ima 4 mesta za sedenje. Nećete morati ni da ugrađujete treći pojas (na sredini zadnje klupe).

Koji automobili će imati probleme na tehničkom pregledu?

Oni koji su fabrički proizvedeni za 4 osobe, tj. za 2 putnika pozadi, ali im je u saobraćajnu dozvolu upisano da imaju 5 mesta za sedenje, tj. za 3 putnika pozadi.

Problem je u tome što je određeni broj automobila koji su fabrički proizvedeni za 4 osobe, u Srbiji registrovan za 5 osoba. Neki od primera su Renault Twingo, Citroen C1, Peugeot 107, VW Lupo, Ford Ka, Chevrlet Spark, kao i razni kupei i kabrioleti.

Sličan problem imaju neki minivanovi i SUV-ovi koji pozadi imaju fabrički ugrađena dodatna 2 sedišta (ukupno 7) i fabrički su predviđeni da mogu da prevoze 7 putnika, ali su kod nas registrovani za samo 5 osoba.

Ova pojava ima više uzroka, pri čemu ne želimo da ukazujemo na razloge i krivce. Uglavnom, dolazilo je do namernog ili nenamernog pogrešnog upisivanja broja sedišta.

Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti