MENI

Da li nam stvarno stižu „neverovatno POVOLJNI“ polovnjaci iz Nemačke i Švajcarske?

Da li ste u nekim medijima slučajno primetili naslov koji govori da će polovnjaci uskoro biti „neverovatno POVOLJNI“? Reč je, naravno, o klasičnoj „navlakuši“, tj. naslovu koji deluje toliko „šokantno“ i „skandalozno“ da ne možete da odolite da ne kliknete i ne pročitate tu divnu vest.

 

 

U ovoj vesti  ljudima se savetuje da ne kupuju automobile, pošto će cena polovnih vozila u Srbiji uskoro biti znatno niža! Objašnjava se kako su Nemačka i Švajcarska donele zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena pre 2009. godine.

Dalje saznajemo da se u stvari najavljuje zabrana vožnje automobila koji nisu Euro 6, ali samo u velikim gradovima Nemačke, mada u Švajcarskoj neće moći uopšte da se registruju.

Reč je o neozbiljnom obaveštavanju domaće javnosti u borbi za čitanošću. Inače, ova tema je prisutna u stranim medijima već mesecima i godinama, da bi sada dobila na zamahu zbog raznih faktora, kao što su npr. izbori u Nemačkoj.

Da li će automobili iz inostranstva zaista pojeftiniti?

Auto industrija je ekstremno važna karika u nemačkoj ekonomiji, sa stotinama hiljada radnih mesta direktno vezanih za proizvodnju automobila. Stoga su političari pred užasavajućom dilemom – ugroziti ekonomiju Nemačke ili unaprediti ekologiju. Da se ne lažemo, ovo u prevodu znači da treba proceniti koja odluka će naneti manje štete na izborima zakazanim za 24. septembar.

Organizacije koje se bore za ekologiju pritiskaju političare da zabrane dizelaše. Imaju i veliku podršku građana. Rojters kaže da prema jednom istraživanju 57% Nemaca podržava zabranu, ali je zato polovina vozača izrazito protiv zabrane!

Sastanak proizvođača i političara – napravljen kompromis

Proizvođači su ponudili čitav niz mera kojima bi se popravio kvalitet vazduha u gradovima, a što bi ukupno moglo da ih košta oko 5 milijardi evra.

  1. Besplatno unapređenje softvera koji upravlja radom motora na već prodatim kolima kako bi se smanjilo zagađenje. Ovo važi samo za Euro 5 i Euro 6 vozila – njih ukupno oko 2,5 miliona. Reč je o isključivo softverskom unapređenju koje neće uticati na snagu, potrošnju goriva i servisne intervale.
  2. Besplatno prepravljanje starijih vozila kako bi manje zagađivala, npr. ugradnjom boljih katalizatora, filtera čestica čađi i slično.
  3. Program „staro za novo“ – vlasnici starih dizelaša (pro)daju svoj auto proizvođaču i kupe nov uz popust koji zavisi od nekoliko faktora. Dakle, vrednost polovnjaka, plus popust.  Na primer, BMW je najavio popust od 2.000 evra za vlasnike Euro 4 dizelaša koji žele da zamene svoj automobil za noviji koji emituje najviše do 130 g/km ugljen-dioksida.
    Audi je najavio da će vlasnici starih Euro 1 do Euro 4 dizelaša koji žele da kupe novi Euro 6 Audi dobiti popust od 3.000 do 10.000 evra u zavisnosti od modela za koji se odluče. Oni koji izaberu neki plug-in hibrid ili model sa pogonom na metan dobiće bolje uslove.
     VW vlasnicima koji žele da se reše svog Euro 4 dizelaša daje popuste od 2.000 evra za kupovinu modela Up!, 3.000 za Polo, 5.000 za Golf i Tiguan, 8.000 za Passat i 10.000 za novi Touareg. Dodatne bonuse od 1.000 do 2.380 evra dobijaju kupci koji se odluče za neki hibridni, električni ili auto na metan.

Šta će biti sa kolima iz programa „staro za novo“?

Nemamo tu informaciju. Mnoga vozila će sigurno završiti na reciklaži, ali će možda neka nakon provere biti ponuđena na prodaju drugim tržištima.

Šta kaže Angela Merkel?

Ona je rekla:

  1. da Nemačka mora kad-tad da isprati ostale evropske zemlje po pitanju zabrane novih dizel automobila, ne želeći da precizira do koje godine bi to trebalo da se desi, ali smatra da Velika Britanija i Francuska imaju dobar pristup tom problemu sa najavljenom zabranom vozila sa klasičnim motorom do 2040. godine.
  2. da je važno da se prihvati činjenica da su nemački proizvođači pravili greške, ali da njihovi radnici nisu krivi i da je veoma važno da se sačuvaju radna mesta i da se osigura da auto industrija ne izgubi svoju „snagu“.
  3. da auto industrija mora da ispravi greške koje je napravila, kao i da su mere koje će proizvođači početi da primenjuju prvi korak u tom procesu.
  4. da vlasnici automobila koji se sada nalaze na udaru ne budu kažnjeni zabranom vožnje, pošto su u najboljoj nameri kupili ta vozila
  5. da su dizelaši bili neophodni kako bi se zagađenje držalo pod kontrolom (misli se na ugljen-dioksid, tj. efekat staklene bašte), te da Nemačka mora da podrži transformaciju auto industrije promovisanjem novih tehnologija i obezbeđivanjem neophodne infrastrukture (za punjenje električnih vozila, verovatno i jedino logično)
  6. da mora da se organizuje postepena tranzicija u novu eru kako ljudi ne bi izgubili posao, što je izazov sa kojim će se njena politička koalicija izboriti
  7. da će njena stranka imati „umeren“ pristup ovom problemu umesto „ekstremnog“

Iz ovoga se može zaključiti da Angela Merkel koketira sa obe strane – kaže da će se boriti protiv zagađenja, ali blago i postepeno, kako ne bi nanela štetu već „nagrđenoj“ auto industriji, koja u velikoj meri utiče na ekonomiju čitave Nemačke.

Zabrana dizelaša u gradovima

Gradonačelnici Pariza, Madrida, Meksiko Sitija i Atine rekli su da planiraju da zabrane dizelaše u centru ovih gradova do 2025. godine. To isto sada žele da urade gradonačelnici u Nemačkoj, ali situacija je komplikovanija nego što deluje na prvi pogled, pa nećemo ulaziti u detalje. Uglavnom, Štutgart je prvi zatražio da se ovakva zabrana uvede.

Da li će zbog jeftinijih polovnjaka iz inostranstva pojeftiniti i domaći automobili privatnih vlasnika?

Prvo ostaje pitanje da li će uopšte biti jeftinijih polovnjaka iz inostranstva. Podsećamo, pisali smo gore o programu „staro za novo” po kojem će proizvođači praktično otkupljivati starije dizelaše i davati popust na kupovinu novih Euro 6 automobila.

Drugo, pitanje je koliko će gradova zabraniti kretanje dizelaša kroz centar, kada će te zabrane stupiti na snagu, kojim tempom će vlasnici odlučivati da prodaju te automobile i po kojoj ceni? Još uvek je mnogo nepoznanica, tako da možemo samo da nagađamo.

Ovaj tekst je samo propaganda koja služi da auto placevima ne bi pala prodaja!

Da li zaista verujete da će sledeće godine u Srbiju da nagrnu sjajno očuvani i jeftini TDI-ovi koje su vlasnici prodali po smešnim cenama samo zato da bi ih se rešili, pošto sa njima ne mogu da voze po nemačkim gradovima? Takođe, da li zaista mislite da smo mi jedino tržište koje žudi za ovakvim polovnjacima? Tu su Ukrajina, Rusija, Bugarska i mnogo drugih zemalja.

Stoga savetujemo da mislite svojom glavom i da ne verujete svemu što pročitate u medijima, naročito senzacionalističkim vestima sa „šokantnim“ naslovima. Ako nešto deluje suviše lepo da bi bilo istinito, verovatno nije istinito...

Sajt „Polovni automobili“ ne postoji zato što ga plaćaju auto placevi i preprodavci. Postoji zbog VAS, pošto nam VI poklanjate svoje poverenje, prepoznajete trud koji ulažemo u unapređenje sajta kako bismo kupovinu i prodaju automobila običnom čoveku učinili što lakšom, efikasnijom i manje stresnom, i time nam donosite veliku posećenost.

Takođe se već godinama borimo protiv nepravdi koje se se nanose vozačima, od toga da država odbija da uvede probne/garažne tablice kako bi kupci mogli da isprobaju kola sa auto placeva, preko forsiranja nadležnih da poprave puteve i mostove, do pravog lova na prevarante koji kupcima otimaju kaparu i varaju ih na druge načine.

Ako izdamo vaše poverenje i zbog toga izgubimo posećenost, pogodite ko će nas prvi napustiti? Da, upravo oni za koje nas neki optužuju kako držimo njihovu stranu na štetu običnog čoveka/vozača.

Stoga dajte vaše mišljenje – svaki konstruktivan komentar je dobrodošao.

Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti