MENI

Nova Honda Civic - 25 stvari koje niste znali

Nakon što smo zaplovili u vode testiranja novih automobila na svojevrstan način, gde smo hteli da se uverimo ima li budućnosti za električne automobile u Srbiji, odlučili smo da se okrenemo skroz drugačijem segmentu.

Šta je sportski automobil? Šta je to što definiše njegovu „sportskost“? Agresivne linije i obline? Naglašeno jak motor, u sprezi sa adekvatnim menjačem? Posebno podešeno vešanje? Ili ipak nalepnice i spojleri? Ova pitanja će večno opsedati sve zaljubljenike u automobila i generisati beskonačne debate i sukobe mišljenja.

Mi smo odlučili da utvrdimo da li je nova Honda Civic u Sport paketu opreme dorasla takvim pričama, ali kako bismo izbegli tradicionalne pristupe testiranja automobila, hteli smo da vam je predstavimo na malo drugačiji način – kroz 25 stvari koje niste znali o novoj Hondi Civic Sport.

1. Iz cele palete boja, ipak najsportskije izgleda Rally crvena, sa Black Line aluminijumskim felnama prečnika 17“.  Kombinacija je prosto nepobediva i teško bismo mogli da promenimo mišljenje (nije da nismo mogli da biramo).

2. Ako gledamo iz ugla dizajna, hatchback je jedini pravi „Japanac“ u paleti novih Civic modela, jer samo njegov dizajn potpisuje japanski dizajner – Daisuke Tsutamori. Sedan i coupe su izmaštani na severnoameričkom tlu, među tamošnjom lokalnom ekipom dizajnera...

3. Ovo je deseta generacija Civica, jednog od Hondinih najuspešnijih modela na evropskom tržištu, sa tradicijom dugom 45 godina! Razvijana je posebno za potrebe probirljivog evropskog tržišta, a proizvodi se u Hondinoj fabrici u Engleskoj.

4. Automobil je među najvećima u svojoj klasi, sa čak 4,5 metra dužine. To je za CEO METAR duže od prve, originalne Honde Civic. Čak 1,8 metara širine pruža dovoljno prostora i za one najzahtevnije i najgabaritnije. Ipak, nikako nam se ne dopada loša preglednost iznutra, pogotovo ako treba da manevrišete krećući se unazad.

5. Iako je dizajn enterijera malo tradicionalniji u odnosu na prethodne generacije koje smo poredili sa svemirskim brodovima iz naučnofantastičnih filmova, kokpit je mesto koje zahteva malo prilagođavanja i proučavanja mnoštva dugmića i funkcionalnosti koje oni pružaju. Nije da nam je bilo neudobno, ali svakako je postojao kraći period upoznavanja, što nije slučaj sa svim Civicovim rivalima.

6. Valja se upoznati sa svim bezbednosnim sistemima – ABS, BAS (dodatna servo pomoć pri naglim kočenjima), EBD (raspodela sile kočenja), FCW (preventivno upozorenje pred sudar), HSA (pomoć pri kretanju na uzbrdici), i-ACC (inteligentni adaptivni tempomat), i tako… Automobil vas sam vraća u vašu traku kretanja, prepoznaje saobraćajnu signalizaciju i ograničenja brzine, preporučuje vam gde je najbolje investirati, itd. Šalimo se naravno za ovo poslednje, ali kada pogledate spisak bezbednosne opreme i sednete u auto da sve to isprobate, shvatite da ste dobili najzabavniju igračku ikad!

7. Osećaj u vožnji pogađa baš pravi balans između udobnosti i sportskog osećaja. Na dužim putovanjima se nismo umarali, a opet niti jednog jedinog trenutka nismo zaboravljali šta sve novi Civic može, kada su performanse u pitanju.

8. Zvuk automobila je nešto u šta se zaljubljujete odmah. Dvostruki debeli hromirani izduv donekle doprinosi tome i kao takav može se dobiti samo u ovom paketu opreme. Toplo preporučujemo da druge pakete opreme razmotrite, ali i da obavezno prvo čujete promukli i reski bariton koji ide samo uz Sport paket.

9. Kvalitet materijala i završna obrada nikad ni nisu bili slaba tačka u Civicu, ali definitivno je sve podignuto na jedan veoma visok nivo, taman toliko da nikad ne pomislite da ste dali previše novca za ugođaj koji imate u enterijeru.

10. Vozačka pozicija je pun pogodak. Naravno, podrazumeva se podesivost i sedišta i volana, ali veoma lako smo se „namestili“ i nakon samo par minuta se osećali „kao kod kuće“. Ovo nije slučaj sa svim novijim automobilima. Centralne konzole znaju da budu veoma naporne i da nekako ne dozvoljavaju da namestite desnu nogu u neki udoban položaj. U Civicu nismo imali taj problem.

11. Po prvi put možete i Apple i Android uređaje vezati preko infotainment sistema. Radi. Probali. Sve je kako treba. Ceo sistem ispunjava sve potrebe korisnika, intuitivno je osmišljen i lako se koristi. Sve pohvale, jer u digitalnom smo dobu kad je prosto nedopustivo da bude drugačije.

12. Audio sistem sa 11 zvučnika svira veoma moćno i zadovoljiće potrebe svih nas koji nismo audiofili po struci. Mada, ipak, tokom našeg testa, preferirali smo da audio sistem isključimo i uživamo u muzici koju je automobil sam stvarao.

13. Maleni redni četvorocilindraš uz pomoć turba stiže do maksimalnih 182 konjske snage. Obrtni momenat od 240 Nm je dostupan u opsegu već od 1900 pa sve do 5000 obrtaja. Oseti se itekako snaga i ni u jednom trenutku nismo pomislili da je nije dovoljno na Civicovu težinu. Naravno, vozili smo u regularnim saobraćajnim uslovima.

14. Motor i menjač su veoma harmonično povezani, međuubrzanja su sasvim zadovoljavajuća, i jako brzo se naviknete na ogromne mogućnosti koje vam pružaju. Automobil „zove“ i „traži“ da se vozi malo žustrije i agilno odgovara na svaku vašu komandu. Elektronsko upravljanje je veoma precizno i daje odličan osećaj o tome šta se dešava sa prednjim točkovima.

15. Najveća zamerka na automobilu je menjač, tačnije ručica menjača. Sam agregat je odličan, ali ručica i osećaj promene brzina je veoma neubedljiv i neodređen. Očekivali smo stamene i solidne promene, uz konkretan mehanički „klak“ pri svakom "šaltanju". Umesto toga imamo neku nesigurnu i neodređenu stvar u rukama, koja donekle kvari ukupni sportski utisak i traži stalno prilagođavanje.

16. Posebna pohvala ide za ono što se nalazi pod haubom – kako za učinak tako i za vizuelni ugođaj. U poslednje vreme se motori skrivaju iza bezličnih plastičnih panela, tako da je bilo lepo videti jedan mehanički ogoljen i oku dostupan motor pod haubom. Lepa promena.

17. Maksimalnu brzinu nismo testirali jer nismo hteli da ugrožavamo bezbednost saobraćaja, ali obećanih 8,2 sekunde ubrzanja od 0 do 100 km/h se itekako lako postiže. Da li Civic zaista pruža osećaj sportskog automobila? Da! Za prosečnog srpskog vozača definitivno da, jer nismo svi asovi kao Miloš Pavlović ili Duca Borković.

18. Sa druge strane, nije nam se dopala činjenica da rezervoar za gorivo ima samo 46 litara zapremine. Iako smo se trudili da ne „divljamo“, prosečnu potrošnju na testu nismo uspevali da spustimo ispod osam litara. Na pumpu smo ipak išli češće nego što smo se nadali…

19. Automobil sa iole ozbiljnijim sportskim ambicijama nekako ipak mora da ima pravi rezervni točak. Civic se isporučuje sa setom za reparaciju pneumatika. Nismo sigurni koliko nam se to sviđa, mada verujemo da ima dosta kupaca kojima to neće biti presudno.

20. Na bezbednosnim testovima agencije NCAP koja testira sva vozila koja se prodaju na evropskom tržištu, Honda Civic je zabeležila četiri od mogućih pet zvezdica. Za ovakav rezultat su najviše zaslužni podaci vezani za sigurnost putnika na zadnjim sedištima.

21. Na Civic se dobija garancija od 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara (na celo vozilo), 3 godine na površinsku koroziju, 5 godina na izduvni sistem, 10 godina na koroziju šasije i 12 godina na koroziju konstrukcije.

22. Uz kupovinu vozila se dobija Honda Assistance usluga koja traje tri godine i uključuje pomoć i šlepovanje vozila u slučaju kvara, 24 časa dnevno, 365 dana u godini, bilo gde u Evropi. Pored ovoga obezbeđuje siguran smeštaj vozila, zamensko vozilo, hotelski smeštaj i nastavak putovanja za vlasnika.

23. Pored plaćanja u kešu, novi Civic može se kupiti na lizing, kredit ili u zameni „staro za novo“ uz doplatu.

24. Crvena boja našeg test vozila je jedina koja se ne doplaćuje. Za metalik boju budite spremni da izdvojite još 490 evra.

25. Cena testiranog vozila je 24.900 evra – da zaokružimo na 25 hiljada. To je nekih pet hiljada više od cene osnovnog modela.

Fotografije: Ivana Dagović


Pogledaj ostale vesti