MENI

Dozvoljena vožnja sa „col“ (ZOLL) tablicama u Srbiji

Nema više straha od policije, plaćanja kazni, podmićivanja i sličnog – izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima rešile su problem sa kojim su se susretali oni koji dovoze polovne automobile „na točkovima“ sa tzv. „col“ (ZOLL) tablicama.

Podsetimo se, ako je vozilo registrovano u inostranstvu, a u našoj zemlji ga vozi građanin Srbije sa stalnim prebivalištem u Srbiji, time se čini carinski prekršaj zbog kojeg vozilo može i trajno da se oduzme.

Zakon ranije nije pravio razliku kada su u pitanju polovni automobili koji se uvoze sa „col“ registarskim tablicama i koji su praktično u proceduri carinjenja!

Kolika je bila kazna?

Ovako je bilo ranije… Uvozite auto, prijavite ga na granici i nastavite da ga vozite u Srbiji sa „col“ tablicama. Zaustavi vas saobraćajna policija. Prekršili ste član 273. Zakona o bezbednosti saobraćaja i „zaradili“ kaznu od 15.000 do 30.000 dinara.

Auto neće biti oduzet, pošto je prijavljen na granici da se uvozi. Ipak, situacija se u praksi razlikovala od slučaja do slučaja; neki su bili kažnjavani, neki nisu...

Koliko dugo sada može da se vozi sa „col“ tablicama u Srbiji?

Najduže 5 dana - ili do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila ukoliko istekne za manje od 5 dana od ulaska vozila u Srbiju.

Ovo je dozvoljeno Članom 273. Zakona o bezbednosti saobraćaja u kojem, između ostalog, piše sledeće (ovo je skraćena i modifikovana verzija Člana 273.):

„Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji.

Izuzetno, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju prebivalište u Republici Srbiji ukoliko upravljaju vozilom koje je privremeno registrovano u inostranstvu radi dovoza, do trenutka registrovanja u Republici Srbiji, odnosno do isteka važenja inostranog dokumenta o izvozu vozila, a najduže pet dana od dana ulaska na teritoriju Republike Srbije“.

 


Pogledaj ostale vesti