MENI

Problem sa ulaskom u CG sa potvrdom o produženju važenja saobraćajne dozvole?

Proteklih nedelju dana smo čuli mnogo glasina o tome da u Crnu Goru ne može da se uđe sa potvrdom o produžetku važenja roka trajanja saobraćajne dozvole. Podsetimo se, reč je o potvrdi koju MUP Srbije izdaje na srpskom i engleskom jeziku i kojom se potvrđuje da saobraćajna dozvola važi još 2 godine od datuma isteka važenja na samoj saobraćajnoj dozvoli.

Još ranije smo čuli glasine da su neki vozači imali probleme na granici sa drugim državama, ali se ispostavilo da nijedna od tih priča nije potvrđena. Dakle, niko se nije javio imenom i prezimenom i rekao da ga nisu pustili u određenu zemlju zbog te potvrde.

Pre oko nedelju dana u više medija objavljena je vest da je nekoliko putnika vraćeno sa granice sa Crnom Gorom jer im nije priznata potvrda o produžetku važenja saobraćajnih dozvola.

Zvanično saopštenje crnogorske policije

Obratili smo se crnogorskom MUP-u sa pitanjem u vezi ove situacije i dobili sledeći odgovor:

Povodom izvještavanja medija u Srbiji da se iz ove države u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje „potvrde o produžetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka“, gdje se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije), obavještavamo vas sljedeće:

U režimu prelaska državne granice iz Srbije u Crnu Goru ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodni period, shodno sistemu reciprociteta kada je ulazak iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto u pitanju.

To znači da državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru preko graničnih prelaza sa našom državom, pored prezentovanja drugih potrebnih dokumenta – lične isprave (lične karte ili pasoša) i vozačke dozvole, uz davanje na uvid i pomenute potvrde odnosno potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila (produženje registracije). Isto važi i za ulazak državljana Crne Gore preko graničnih prelaza u Srbiju.

Ukoliko bude promjena u smislu dokumenata koji su potrebni za prelazak državne granice, javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena.

Tačno je da određenom broju lica nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru iz Srbije. Međutim ta lica nisu ispunjavala uslove propisane Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima za ulazak u našu zemlju odnosno boravak na našoj teritoriji.

Koje tačne uslove ta lica nisu ispunjavala, nismo saznali.

Javite se ako vam se desi nešto slično

Ukoliko vam se desi da vas na granici zaustave zbog nepriznavanja ove potvrde, bez obzira na to u koju zemlju idete, javite se, kako bismo konačno razrešili dilemu da li problem zaista postoji ili ne.

Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti