MENI

Zašto je cena auta „u zameni“ veća nego za keš

Ako ste tražili polovan automobil, verovatno ste naišli na oglas u čijem opisu piše da je moguća zamena za drugi auto, ali da je tada cena viša. U čemu je stvar? Zašto bi cena bila viša? Pokušali smo da nađemo razlog.

„Auto u odličnom stanju. Uvezen iz Švajcarske. Prvi vlasnik u Srbiji. U zameni cena 4.500 evra“ – na sličan primer smo naišli. Cena automobila za keš bila je 4.000 evra. Pozvali smo prodavca, dali svoju ponudu za zamenu i pitali zašto smatra da njegov auto u zameni vredi više.

„Zato što znam kakav auto prodajem. Garažiran, održavan redovno, u odličnom stanju...“ – dobro, dobro, prekidamo ga, ali gde je tu logika? Prodavac je odmah prešao na ti, pa prelazimo i mi.

Nastavljamo pitanje: „Prodaješ ovaj auto za 4.000 evra da bi kupio noviji auto, ali ako neko hoće da se menja „ključ za ključ“, ti onda tvoj auto ceniš 4.500 evra. Tako onda mogu i ja moj koji prodajem za 3.900 evra da u zameni stavim da vredi isto 4.500 evra?“.

Prodavac postaje nervozan i prekida razgovor shvativši da nema ništa od „trampe“. Pozivamo sledećeg koji je još brže i agresivnije zaustavio svaku priču.

Stoga smo se obratili jednom „iskusnom vuku“ koji je tokom života izmenjao preko sto automobila i koji nam je dao svoje viđenje stvari. Naglasio je da je to samo njegovo mišljenje i da možda drugi prodavci imaju neke svoje potpuno druge razloge:

Zato da bi auto manje vrednosti koji vi njima date u zamenu oni mogli da stave ispod cene u oglas, sa ciljem da ga što pre prodaju i dobiju keš . Ili da im date auto još manje vrednosti uz doplatu, tako da oni dobiju deo keša od doplate, a vaš auto će opet prodati“.

Od druge osobe dobili još jedno zanimljivo objašnjenje:

„Čovek ima npr. sportski auto, a želi limuzinu ili karavana zbog proširenja porodice. Pošto nakon dužeg vremena ne može da proda svoj auto za keš po ceni koju on smatra realnom, onda pristaje i na zamenu za vašeg karavana, ali zato u zameni svoj auto ceni više kako bi dobio boljeg karavana ili bar doplatu u kešu zbog duševnog bola, da se tako izrazim“.

Šta vi mislite?

Imate li vi neko objašnjenje za ovu pojavu? Da li ste se susretali sa takvim prodavcima kada ste hteli da obavite zamenu, bez obzira da li je reč o sistemu „ključ za ključ“ ili uz doplatu?


Pogledaj ostale vesti