MENI

Upozorenje za osobe sa invaliditetom koje uvoze polovni automobil

Javilo nam se više osoba sa invaliditetom sa istim problemom. Odbijen im je povraćaj PDV-a koji su platili prilikom uvoza automobila i to iz razloga koji deluje pomalo nelogično.

Naime, ako se ne oslobodite plaćanja carine, nećete moći da dobijete povraćaj PDV-a.

Dakle, ako uvozite auto koji nije oslobođen plaćanja carine, bez obzira da li je razlog u tome što je proizveden van EU ili niste nabavili dokaz da je proizveden u EU, moraćete da platite i carinu i porez (PDV).

Inače, o pravima osoba sa invaliditetom kada su automobili u pitanju pisali smo u tekstu:   Koje povlastice imaju osobe sa invaliditetom – uvoz, registracija, porez, parkiranje...

Krenimo redom da bi situacija bila jasnija.

Koje povlastice imaju osobe sa invaliditetom prilikom uvoza?

Ne plaćaju porez - osoba sa invaliditetom mora da ima telesno oštećenje od 100% da bi bila oslobođena PDV-a prilikom uvoza.

To važi i za nove i za polovne automobile.

Gde nastaje problem?

Problem nastaje kod povraćaja (refundacije) PDV-a.

Naime, PDV mora da se plati, ali se naknadno traži povraćaj novca.

Zato je potrebno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostaviti sledeće:

  • Zahtev na propisanom obrascu
  • Primerak potvrde overen od carine da je PDV plaćen
  • Jedinstvena carinska deklaracija (JCI) overena od nadležne carine
  • Fotokopija lične karte

Poštom stiže odgovor, tj. odluka, na osnovu koje se podiže novac u Poštanskoj štedionici.

Međutim, ako u dokumentaciji dobijenoj od Carine piše da NISTE oslobođeni plaćanja carine, odnosno da ste carinu platiliMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja neće vam refundirati porez.

Zvaničan odgovor

Kontaktirali smo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dobili sledeći odgovor koji prenosimo u celosti:

"Zaključkom Vlade RS 05 broj 401-1953/2017 od 10. marta 2017. godine uređeno je pitanje refundacije poreza na dodatu vrednost u postupku po zahtevu osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem 100%, odnosno roditelja ili staratelja deteta sa telesnim oštećenjem 100%.

Navedenim zaključkom, u tački 1, utvrđeno je da:

„Osoba sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem 100%, odnosno roditelj ili staratelj deteta sa telesnim oštećenjem 100% po jednom osnovu o kome roditelj, odnosno staratelj neposredno brine, koji su na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno na osnovu člana 12. tačka 4) Uredbe o vrsti, količini i vrednosti robe na koju se ne plaćaju uvozne dažbine, rokovima, uslovima i postupku za ostvarenje prava na plaćanje od uvoznih dažbina oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza putničkog vozila, automobila ili drugog motornog vozila prvenstveno za prevoz lica (osim onih iz tar. Broja 8702 Carinske tarife), uključujući „karavan” i „kombi” vozila, osim terenskih, koja unesu ili prime iz inostranstava za ličnu upotrebu radi zapošljavanja, obrazovanja ili poboljšanja društvenog položaja, mogu podneti zahtev za oslobođenje poreza na dodatu vrednost Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Uz zahtev se podnosi odgovarajuća dokumentacija o: identitetu ličnosti, stepenu telesnog oštećenja, motornom vozilu, oslobođenju od plaćanja uvoznih dažbina i plaćenom porezu na dodatu vrednost.”

Iz citirane tačke Zaključka, nesporno proizilazi da se samo osobama sa invaliditetom koje su oslobođene od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza motornog vozila može priznati pravo na refundaciju poreza na dodatu vrednost, odnosno da treba odbiti zahtev lica koja te obaveze nisu oslobođena."


Pogledaj ostale vesti