MENI

Zajedno pravimo ček-listu za kupovinu polovnjaka

Napravićemo jedan mali zajednički projekat, a sve čitaoce pozivamo da daju svoj doprinos. Ova ideja je nastala kada nam je gospodin Marko Cvetković poslao svoju ček-listu za pomoć prilikom kupovine polovnog automobila.

Pošto nije stručnjak za automobile i kako sam kaže, do sada nije imao mnogo potrebe da se preterano interesuje za kupovinu polovnjaka, želeo je da objedini brojne savete prikupljene s raznih strana, ali i da bi mogao metodično, tačku po tačku, da ocenjuje svaki auto i na kraju ih uporedi po istim kriterijumima.

Njegovu ček-listu, na kojoj smo obavili male izmene, možete da preuzmete na kraju teksta u formi Excel tabele.

Ukoliko želite, možete da je koristite prilikom kupovine, zbog čega je gospodin Cvetković nama i poslao – kako bi pomogao ljudima koji nemaju mnogo znanja o kolima, a kupuju polovan automobil.

Sa druge strane, slobodno kroz komentare dajte svoje predloge kako ova ček-lista (tabela) može da se unapredi. Svi saveti i mišljenja su dobrodošli, isto kao i kritike (dobronamerne).

Na kraju, na osnovu ove ček liste (tabele) i vaših predloga i saveta napravićemo novu verziju koja će moći da se skine („daunloduje“) sa našeg sajta.

Pokušaćemo da je napravimo u više formata, kako bi oni koji žele mogli da je modifikuju prema svojim željama i potrebama.

Svesni smo da je nemoguće napraviti univerzalnu ček-listu, pošto se ne proverava svaki auto na isti način, u zavisnosti od starosti, marke/modela, vrste goriva, različitih sistema i opreme... Nemaju svi vozači dovoljno znanja i iskustva da procene da li je npr. motor suviše bučan, da li se suviše trese ili dimi (ugl. dizelaši), itd.

Stoga je svako slobodan da pravi svoju ček-listu u zavisnosti od svog znanja/iskustva i auta koji kupuje.

Takođe nema potrebe da kritikujete autora ček-liste koju ovde objavljujemo. On je iskreno i otvoreno objasnio kako je napravio listu. Ako vi možete bolje – jedva čekamo da vidimo rezultat (u najboljoj nameri).

Kako je nastala ova ček-lista?

Gospodin Cvetković objašnjava kako i zašto je napravio ovu listu:

„Do nedavno nisam imao potrebe da se preterano interesujem za kupovinu polovnjaka, ali s obzirom da sam do skoro vozio krntiju koju sam kupio još 2008. godine, došlo je vreme da se zanovi vozni park. Ja imam običaj da kada kupujem neku skupu stvar izvršim detaljnu analizu tržišta i s kvalitativne i s kvantitativne strane (iskustva, pouzdanost, ekonomičnost, održavanje, itd.).

Trudim se da za svoj novac uzmem najbolju stvar koju mogu da nađem. Tako sam u potrazi za novim autom i došao do vašeg sajta i moram da vam priznam da mi se svideo na prvi pogled.

Obzirom da nisam iskusan kupac polovnih automobila, s vašeg sajta (i još nekoliko drugih) sam saznao na šta treba da obraćam pažnju prilikom odabira vozila za koje ću dati skoro celu prosečnu godišnju platu.

Čitajući sve te savete, gledajući sve tutorijale na Jutjubu shvatio sam da su svi ti saveti prilično nepregledni i neuređeni. Jedan kaže jedno, drugi kaže drugo, treći ponovi ono što su rekla prva dvojica i još doda ponešto.

Imajući u vidu da sam od 2001. godine u Vojsci (prvo Vojnotehnička akademija, a potom i rad u jedinicama za održavanje tehnike), navikao sam na uređen sistem i proceduralno postupanje prilikom snabdevanja i održavanja.

Tako sam i došao na ideju da sve te savete prikupim na jednom mestu u vidu ček-liste. Prvo sam ovlaš pretražio sajtove na srpskom jeziku i pošto nisam našao ništa, prešao sam na sajtove na engleskom. Tu sam već imao više sreće i našao sam jednu ček-listu koju sam uzeo kao uzor za moju.

Pošto je ona bila u nekom zaštićenom PDF formatu, odlučio sam da počnem od nule i napravim je u Excel-u. U međuvremenu sam se prisećao još saveta i dodavao ih u listu. Kasnije sam primetio da sam pojedina pitanja pogrešno formulisao i da ima još mesta za doradu iste“.

Zaključak

Njegovu ček-listu možete da preuzmete OVDE.

Želite li da date svoj doprinos kreiranju nove ček-liste za kupovinu polovnjaka, slobodno se raspišite u komentarima.

Potrebni su samo konstruktivni komentari i predlozi, a slobodno kritikujte ček-listu koju smo ovde objavili ukoliko to radite u dobroj nameri.  

Kada objavimo novu ček-listu (tabelu), naravno da će i ona biti „podložna“ kritikama, tako da će i tu verovatno biti mnogo prostora za dodatne predloge, mišljenja, diskusije...


Pogledaj ostale vesti