MENI

Test: Renault Kadjar – da li je redizajn opravdao očekivanja

Redizajnirani Kadjar - hoće li unapređenja i nova motorizacija obezbediti nastavak veoma uspešne prodaje ovog modela do dolaska nove generacije?

Na našem testu našao se dizelaš sa 1.5-litarskim motorom od 115 KS. Mala potrošnja mu je glavni adut. Nije ni trom kao što bi neko pomislio zbog kombinacije motori ove snage i velikog SUV-a.

Šta je doneo redizajn?

Motorizacija je u potpunosti obnovljena. Neki motori su dobili više snage i obrtnog momenta, a ubačeni su i potpuno novi motori. O izboru pogona ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Primetno veći Renault logo na njušci, šira maska hladnjaka, moderniji farovi, drugačiji oblik svetala za maglu koja uz određeni paket ili uz doplatu mogu da budu u LED tehnologiji, a takođe imaju funkciju osvetljavanja krivine.

LED tehnologija je takođe prisutna pozadi - u svetlu za vožnju unazad, svetlima za maglu i migavcima.

Primetne su razne izmene u enterijeru uz više prostora za sitnice, unapređeni „infotejnment sistem“, drugačije komande… Nećemo ulaziti u poređenje sa prethodnom generacijom – bilo bi suvoparno.

Dimenzije

Po dimenzijama nalazi se na zlatnoj sredini - nudi dovoljno prostora za putnike, solidan prtljažnik, a pritom nije problematičan za parkiranje. Generalno, u gradskim uslovima sjajno se snalazi.

Recimo da Kadjar sa dužinom od 4,5 metara spada u grupu u kojoj su Nissan Qashqai, Škoda Karoq, Peugeot 3008, Kia Sportage i slični SUV-ovi. Konkurencija je izuzetno oštra. Neki konkurenti su malo kraći, neki duži, neki spadaju u premijum segment, neki pokušavaju da se predstave kao da su u premijum segmentu…

Kakav je van asfalta?

Jasno je da ni Kadjar, ni njegovi direktni konkurenti, nisu namenjeni avanturistima koji žele da krenu u neko bespuće. Ipak, to ne znači da vozač mora da zazire od silaska s asfalta. Tu je klirens od oko 20 cm, što je za nijansu manje od udaljenosti od tla koliko imaju ozbiljni terenci. Od ove klase veći klirens ne može ni da se očekuje, niti ima svrhe.

Podsetimo se i da mu je blizak rođak Nissan Qashqai, kao i da Renault već dugo koristi tehnologiju i veliko iskustvo japanskog proizvođača na polju pogona na svim točkovima.

Nažalost, na testu smo imali verziju sa prednjim pogonom. Stoga nismo hteli da rizikujemo vožnjom po nekim ozbiljnijim terenima, već smo izabrali nekoliko ruta kojima bi vozač mogao da se kreće kada ide npr. na pecanje, na roštiljanje u prirodi, u obilazak nekih prirodnih znamenitosti, i slično.

Inače, verzija s prednjim pogonom može da se dobije sa sistemom „Extended Grip“ koji pomaže kod vožnje po klizavoj i rastresitoj podlozi. Mogu da se izaberu tri moda u zavisnosti od uslova. Naš primerak nije imao ovaj sistem - ipak, i bez njega se odlično pokazao van asfalta.

Istina, u početku smo malo zazirali od odlaska u prirodu zbog širokih niskoprofilnih guma na 19-icama. Naime, pneumatici dimenzija 225/45 R19 izgledaju veoma atraktivno i „sportski“, ali nipošto ne deluju kao dobar izbor za vožnju po nezgodnom terenu.

Kadjar nas je iznenadio. Više je smetala buka od prelaska preko rupa i neravnina nego što su se one „prenosile“ do putnika. To ne znači da je zvučna izolacija loša. Naprotiv, i na ovom polju je urađen dobar posao, ali put po kojem smo vozili bio je zaista loš.

Zapušteni makadamski putevi puni rupa, poluzaleđeno blato, pesak na šljunkari… Svuda smo prolazili bez problema. Nismo imali priliku da ga testiramo po snegu, ali po mokroj travi i opalom lišću, koji sjajno simuliraju sneg i led, prolazio je takođe samouvereno. Napomenimo da je imao zimske gume Pirelli SottoZero 3.

Naravno da mnogo toga zavisi i od vozača, tj. od njegovog iskustva u vožnji van asfalta po različitim podlogama, kao i razumevanja mogućnosti određenog automobila. Nije mali broj vozača ozbiljnih terenaca koji su ostali zaglavljeni isključivo zbog sopstvene sujete i želje da dokažu kako je njihov auto nezaustavljiv.

Mi smo znali da raspolažemo samo prednjim pogonom, da gume tih dimenzija nisu baš najpogodnije za veranje preko nezgodnih prepreka, pa smo u skladu s tim i radili off-road testiranje. Smatramo da će i u ovakvoj konfiguraciji ispuniti potrebe više od 90% kupaca automobila iz ovog segmenta.

Ponašanje na asfaltu

Udoban, prilično meko upija čak i veće neravnine kao što su izbočeni šahtovi, a ni prelazak preko „divljih“ betonskih ležećih policajaca nije traumatičan.

Sa druge strane, uprkos mekšem i udobnijem oslanjanju, u krivinama se ponaša sigurno i stabilno. Vozač može bez straha da se igra bržim prolascima kroz krivine, pri čemu u ovom slučaju definitivno pomažu i niskoprofilne gume.

U oštrim krivinama se naginje, ali ne preterano - i slično kao direktni konkurenti.

Upravljač je dovoljno brz i direktan, za nijansu lakši nego što nam se sviđa, mada konstruktori prilikom određivanja ovakvih karakteristika na umu imaju prosečnog vozača, a ne entuzijastu koji želi da glumi Kolin Mekrea u porodičnom SUV-u.

Generalno, nađen je dobar kompromis udobnosti i voznih karakteristika. Kočnice su efikasne, a bezbednosni sistemi dobro drže situaciju pod kontrolom prilikom kočenja ili oštrijeg skretanja po vlažnom ili poluzaleđenom asfaltu.

Vozačko mesto

Sedišta su udobna. Imaju dobru bočnu podršku. Podešava se ne samo lumbalni deo, već i dužina sedalnog dela, tako da oni višeg rasta neće imati osećaj da im deo butina ostaje u vazduhu i obrnuto.

Uglavnom, uz sva podešavanja sedišta i upravljača po visini i dubini svako će moći da nađe idealnu poziciju.

Komande su ergonomski postavljene - nema mnogo dugmića, sve je na dohvat ruke. Ništa revolucionarno, ništa ekstravagantno. Jednostavno i funkcionalno.

Ipak, iz nekog razloga nije nam odgovarao naslon za ruku, mada je ručica menjača odlično postavljena. Takođe i komande za radio traže malo navikavanja.

U kabini imamo kvalitetne materijale i primetan je visok nivo kvaliteta završne obrade.

Preglednost je dobra, što je i normalno s obzirom na povišenu poziciju sedenja. Veliki retrovizori značajno olakšavaju parkiranje, naročito onima koji nemaju poverenje u parking senzore ili im njihova signalizacija nije dovoljno precizna.

Zadnja klupa

Pozadi ima dovoljno prostora za dve odrasle osobe visoke i do 190 cm. Može da stane i treća, ali tada neće biti baš komforno, prvenstveno zbog centralnog tunela.

Putnici na zadnjoj klupi imaju otvore za ventilaciju, kao i dva USB priključka.

Prtljažnik

Pod prtljažnika je u ravni sa tovarnom ivicom, pa je ubacivanje tereta veoma lako, mada tovarna ivica jeste malo povisoko. Ali ovo je ipak SUV - možemo da navedemo mnogo primera hečbeka i limuzina u koje se teže ubacuje teret u prtljažnik.

Osnovna zapremina je 472 litra, mada na brojnim mestima možete da nađete drugačiju „litražu“ - od 427 do 572 litra. Da li je reč o razlikama u zavisnosti od opreme, vrste pogona (zadnji diferencijal zauzima dodatni prostor) ili o greškama, zaista ne znamo.

Kada se obore nasloni zadnje klupe, dobija se 1.478 litara i ravan pod.

Posebna poslastica za one koji imaju potrebu da povremeno prevoze predmete duže od 2,5 metra predstavlja mogućnost preklapanja naslona suvozačkog sedišta (unapred) tako da čitavom dužinom imamo (relativno) ravnu površinu.

Performanse i potrošnja

Kadjar sa ovim motorom je težak oko tonu i po, a maksimalni obrtni moment od 260 Nm razvija pri 2.000 o/min, pa ga treba poterati u malo više obrtaje ukoliko tražite dinamičniju vožnju. Sa druge strane, maksimalnu snagu od 115 KS razvija pri 3.750 o/min; nešto niže nego što je uobičajeno za dizelaše.

Stoga, kada se malo bolje upoznate sa njegovim karakterom i prenosnim odnosima menjača, Kadjar sa 1.5-litarskim dizelašem od 115 KS može da se vozi vrlo prijatno. Po fabričkim podacima do 100 km/h ubrzava za 11,7 sekundi, što je daleko od impresivnog, ali i daleko od podatka koji je važan prosečnom vozaču.

Pri nižim brzinama, naročito u gradskoj vožnji, dovoljno je dinamičan. Na otvorenom putu pri preticanjima treba biti odlučan sa papučicom gasa, dobro proceniti situaciju i neće biti problema. Naravno, ako ne izaberete odgovarajući stepen prenosa i „potopite“ papučicu gasa pri 1.600 obrtaja očekujući da će auto da poleti - vreme je da kupite drugi auto ili da naučite da vozite.

Potrošnja - bez preterane brige može da se postigne prosečna potrošnja od 5,5 l/100 km. Na otvorenom putu pri brzini od oko 80 km/h potrošnja može da padne „lepo“ ispod 5 litara. U gradskim uslovima u zavisnosti od saobraćajne gužve, potrošnja ide na oko 6-6,5 litara.

Naravno, vožnju u gradskim uslovima vozači različito shvataju, naročito kada ne žive u istom gradu. Zamislite da se vraćate sa posla i 5 km kroz grad prelazite duže od sat vremena, radujući se svaki put kad ubacite u drugu brzinu…

Koliko košta novi Renault Kadjar?

Naš primerak u Bose paketu opreme (koji između ostalog donosi sjajan audio sistem), a uz paket Sigurnost (490 evra - aktivno kočenje, praćenje mrtvog ugla, bočni parking senzori) i metalik boju, košta 26.030 evra.

Ukoliko želite najjeftiniji novi Kadjar - to je verzija sa 1.3-litarskim benzincem od vrlo „zanimljivih“ 140 KS (do 100 km/h za 10,4 s) po ceni od 18.640 evra. Njegov Life paket opreme nije impresivan, ali pokriva sve što prosečnom vozaču treba.

Najjeftiniji dizelaš, upravo ovaj sa 1.5-litarski motorom koji smo testirali (Blue dCi 115) - kreće od 22.190 evra, ali naglašavamo da u startu ima viši Limited paket opreme koji između ostalog donosi i senzore za kišu i svetla, dvozonsku klimu, svetla za maglu sa funkcijom osvetljavanja krivine, karticu umesto ključa, preklopive retrovizore, all-season gume, automatska duga svetla, Extended grip (pomoć pri vožnji van asfalta), alu felne 17-ice, zatamnjena stakla, napredniji multimedijalni sistem, Android Auto, Apple CarPlay…

Zaključak

Ukratko - udoban, komforan i funkcionalan porodičan automobil, koji zahvaljujući visokom klirensu (udaljenost od tla) može lakše da se parkira tamo gde bi drugi automobili udarali „patosom“ i krene opušteno u avanturu van asfalta.

Pritom se zbog visoke pozicije sedenja u njega lakše ulazi i lakše izlazi, bolja je preglednost u saobraćaju, lakše se ubacuju mališani u dečja sedišta…

Motor Blue dCi 115 je po našem mišljenju odličan izbor za prosečnog vozača koji ceni nisku potrošnju, a nisu mu neophodne ozbiljnije performanse. Takođe je i registracija prilično jeftina zbog kubikaže i snage.

Iako je reč o atraktivnom SUV-u, Kadjar ne spada među one koji „vrište“ za pažnjom svojim oštrim linijama i agresivnim „namrštenim“ farovima. Idealna opcija i za nekoga ko želi kvalitetan i dobro opremljen SUV, a ne želi da „bode oči“ vozilima premijum marki.


Pogledaj ostale vesti