MENI

Nemate migavce? Stiglo rešenje, osim ako već niste bacili moped u kanal

Ako imate moped BEZ MIGAVACA - pročitajte tekst do KRAJA.

Vlasnici mopeda, naročito onih starijih, godinama se muče sa tehničkim pregledom i generalno statusom svojih dvotočkaša. Pisali smo više puta o tome.

Međutim, ono što je posebno problematično jeste nedoslednost u tumačenju propisa. Neki propisi su tako napisani da mogu da se tumače na više načina.

Negde može, negde ne može...

Jedan od posebno nezgodnih problema imali su vlasnici mopeda bez migavaca. Tako je – postoje mopedi koji su fabrički proizvedeni bez migavaca.

Dođu na tehnički pregled, a tamo im kažu da ne mogu da prođu pošto moped nema migavce.

Obratilo nam se više ljudi sa ovim problemom, pa smo prvo proverili stanje na terenu, tj. na tehničkim pregledima.

Dobili smo različite odgovore u zavisnosti od tehničkog pregleda – negde može bez migavaca, negde NE može...

Pa šta je problem, zapitaće se neko? Samo odeš tamo gde puštaju bez migavaca.

Lako je to reći, ali treba naći tehnički pregled koji radi pregled mopeda – njih je mnogo manje od onih koji rade pregled automobila.

Tek sada postaje zanimljivo

U „Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima“, Član 70, Stav 2, pisalo je tada:

Pokazivači pravca na motornom vozilu na dva točka MOGU BITI ugrađeni i izvedeni kao:

1) dva prednja i dva zadnja pokazivača pravca (migavca), ili

2) dva pokazivača pravca (migavca) na upravljaču, vidljiva spreda i pozadi.

Dakle – pitanje je, pošto piše da „mogu biti“ ugrađeni i izvedeni, a ne „moraju“, da li to znači da nije obavezno da ih moped ima? Odnosno, da li može da prođe tehnički pregled ukoliko mu migavci fabrički nisu ugrađeni?

Sredinom prošle godine obratili smo se MUP-u i dobili odgovor:

Prema našem mišljenju, odredbom Pravilnika propisano je da na vozilima sa dva točka pokazivači pravca mogu biti ugrađeni na jedan od dva ponuđena načina, što znači da ovi uređaji na mopedima i motociklima ne mogu biti izvedeni na neki „treći“ način, odnosno ne mogu da ne postoje na ovim vozilima.

S obzirom da je nadležan za tumačenje propisa organ koji je doneo propis, u ovom slučaju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predlažemo da se i njima obratite radi davanja odgovora na vaša pitanja.

Stoga smo poslušali predlog i obratili se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Dobili smo odgovor da:

 „...motorno vozilo na dva točka mora imati pokazivače pravca a samo su date dve opcije postavljanja ovih pokazivača pravaca.“

Dakle, i policija i ministarstvo koje je donelo Pravilnik kaže da mopedi moraju da imaju migavce. Ta dva odgovora smo dobili u maju mesecu.

U julu je Agencija za bezbednost saobraćaja iznela svoj stav – mopedi ne moraju da imaju migavce.

Konačno izmenjen pravilnik

Mopedi više NE MORAJU DA IMAJU MIGAVCE.

U izmenjenom Pravilniku sada piše:

Pokazivači pravca na motornom vozilu na dva točka, osim na vozilima vrste L1, moraju biti ugrađeni i izvedeni kao:

1) dva prednja i dva zadnja pokazivača pravca, ili

2) dva pokazivača pravca na upravljaču, vidljiva spreda i pozadi.

Vrsta L1 su - moped, vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3 ili čija najveća stalna nominalna snaga ne prelazi 4 kW za elektromotore.

Dakle, sada konačno zvanično znamo da mopedi ne moraju da imaju migavce.

Ako imate moped bez migavaca, a do sada ga niste prodali u staro gvožđe, na tehničkom pregledu nećete imati problema, bar po ovom pitanju.

Foto: Unsplash.com


Pogledaj ostale vesti