MENI

Odložen oštriji tehnički pregled – uslovi ostaju isti

Pošto je uočeno da veliki broj vozila ne bi prošao tehnički pregled nakon 5. jula ove godine, odlučeno je da se primena oštrijih propisa odloži.

Takođe, iz „Agencije za bezbednost saobraćaja“ najavljuju da će izmene i dopune Pravilnika omogućiti građanima da i dalje registruju svoja vozila pod nepromenjenim uslovima.

Dakle, sva vozila koja su prolazila tehnički pregled po dosadašnjim uslovima, moći će da prođu tehnički i u sledeće dve godine.

Na dve godine je, naime, odložena primena novih propisa.

To znači da će tehnički pregled i dalje moći da prođu npr. automobili bez katalizatora ili DPF filtera, oni koji ne bi ispunili nelogičan propis o ovalnosti kočnica, a tu je i takođe nelogičan propis o merenju izduvnih gasova koji deli automobile po datumu prve registracije u Srbiji, bez obzira na godinu proizvodnje, Euro normu i slično.

U saopštenju „Agencije za bezbednost saobraćaja“ piše:

„Uočeni problemi u primeni pojedinih odredbi Pravilnika uticali bi da veliki broj vozila ne ispune uslove koji se zahtevaju na tehničkom pregledu, a čija bi primena počela 5. jula 2021. godine.

Primena odredbi iz Pravilnika koje se odnose se na uređaje za zaustavljanje (kočnice), na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge biće odložene na period od najmanje dve godine.“

Agencija podseća da je ovaj Pravilnik u nadležnosti je „Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, kao i da je formirana radna grupa čiji je zadatak da izmeni i dopuni ovaj Pravilnik.

Članovi te radne grupe su predstavnici „Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, Uprave saobraćajne policije MUP, „Agencije za bezbednost saobraćaja“, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i AMSS-CMV.

Foto: Dragan Romčević


Pogledaj ostale vesti