MENI

Lanci za sneg idu napred ili nazad kod pogona na svim točkovima?

Lanci se montiraju na pogonske točkove. Ali šta kada imate vozilo sa pogonom na svim točkovima, a vi imate samo jedan par lanaca?

Ne, ne treba kupiti još jedan par lanaca. Kod vozila sa pogonom na svim točkovima lanci ne idu na sve točkove.

Stvar je u tome što nije svaki sistem za pogon na svim točkovima isti. Mogu drastično da se razlikuju.  

Neki imaju stalan pogon na svim točkovima, a neki imaju pogon samo na prednjim, dok zadnji priskaču u pomoć SAMO kada prednji proklizaju. Neki imaju obrnuto – pogon na zadnjim, dok prednji priskaču u pomoć.

Isti model se možda prodavao u više verzija:

1)   samo sa prednjim pogonom

2)   sa pogonom na svim točkovima, ali pri čemu automatika sve kontroliše, tako da u normalnim uslovima „vuku“ samo prednji točkovi, dok se zadnji pogon aktivira kada zatreba, tj. kada proklizaju prednji točkovi

3)   isto kao pod tačkom 2), ali vozač ima i opciju da po želji aktivira stalni pogon na svim točkovima

Zato ne postoji univerzalno pravilo na koje točkove se montiraju lanci za sneg kada vozite tzv. „džip“, odnosno krosover (crossover) ili SUV.

Glavna stvar je da pročitate uputstvo za upotrebu vozila. To je jedino mesto gde ćete naći pouzdane informacije na ovu temu. Posebno treba obratiti pažnju na verziju modela koju vi vozite – pošto može da postoji više verzija.

Vozim „džipa“, a stavljam lance za sneg SAMO na prednje točkove?!

Mnogi misle da se kod automobila sa pogonom na svim točkovima lanci za sneg stavljaju na sve točkove, prateći logiku stavljanja lanaca na pogonske točkove kod vozila sa prednjim ili zadnjim pogonom.

Međutim, takva logika ovde ne važi. Većina proizvođača kaže da se montira samo jedan par lanaca i to najčešće na prednje točkove.

Većina vozila sa pogonom na svim točkovima koristi ovaj princip, i to bez obzira:

a)    na vrstu i način funkcionisanja sistema pogona na svim točkovima

b)    na vrstu karoserije - SUV (“džip”) ili krosover, običan sedan, karavan ili hedžbek sa pogonom na svim točkovima…

Neki od primera kod kojih se lanci za sneg montiraju na zadnje točkove su Jeep Grand Cherokee i Jeep Wrangler. Naglašavamo da ovo važi samo za ova dva modela i to ne mora da znači da važi za svaku generaciju tih modela. Takođe, na mnoge druge modele marke Jeep lanci se montiraju na prednje točkove.

Kada su u pitanju npr. Mercedes-Benz G klase i Mercedes-Benz GLE, njima treba montirati lance za sneg na sve točkove. Međutim, ako imate samo jedan par lanaca, onda se stavljaju na zadnje točkove – zbog bolje stabilnosti prilikom kočenja, kako piše u uputstvu.

I kada su u pitanju Hyundai ix35 ili Santa Fe, lanci idu na sva 4 točka. Ali ukoliko imate samo jedan par lanaca, onda ih montirate na prednje točkove, za razliku Mercedes-Benz vozila koje smo naveli kao primer.

Zaključak

Obavezno pročitajte uputstvo za svoj auto – ne oslanjajte se na primere koje smo naveli u tekstu, pošto je vrlo moguće da postoje razlike u zavisnosti od generacije ili godišta tog modela.

Nema univerzalnih pravila! Pogon na svim točkovima danas može u velikoj meri da se razlikuje od vozila do vozila.

Foto: Shutterstock.com


Pogledaj ostale vesti