Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sa 18 godina za C, a sa 21 za D kategoriju – počela primena u praksi

Sa 18 godina za C, a sa 21 za D kategoriju – počela primena u praksi
Postavljeno 13.03.2024. u 15:36

Zbog manjka vozača kamiona i autobusa u našoj zemlji, prošle godine u septembru je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja omogućeno da vozači koji imaju dozvolu za B kategoriju ili probnu vozačku dozvolu za B kategoriju:

-    polažu za C kategoriju sa 18 godina
-    
polažu za D kategoriju sa 21 godinom
-    
polažu direktno za D kategoriju bez obaveze posedovanja C kategorije

Međutim, ove izmene nisu mogle da budu primenjene u praksi sve dok se ne izmene još neki propisi, a među njima i Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače.

Ovaj Pravilnik je sada konačno izmenjen, tako da od 9. marta auto-škole mogu da upisuju kandidate koji žele po novim uslovima da steknu vozačku dozvolu za vožnju kamiona ili autobusa. 

Ograničenja

Nova pravila ipak donose i neka ograničenja: 

-     oni koji polažu pre zakonskog roka (21 godina za C i 24 za D kategoriju), za tu kategoriju moraju pre vađenja vozačke dozvole da polože i za CPC

-     oni koji ovako dobiju dozvolu pre sticanja godina starosti iz zakonskog roka za tu kategoriju mogu da voze samo u Srbiji

Bitno je napomenuti da obaveza polaganja za CPC ne važi za učenike srednjih škola koji završavaju smer vozača motornih vozila.

Da li počinje navala u auto-škole?

Kako kaže Mladen Rašeta, sekretar Privredne komore auto-škola Srbije: „Trenutno je pojačan upis ovakvih kandidata, ali ne onako kako se najavljivalo, jer troškovi ovakvog načina sticanja dozvole nisu mali, pa je potrebno vreme da se skupi novac za polaganje u u auto-školi i u CPC centrima.

Takođe, zbog greške u MUP-ovom softveru za osposobljavanje kandidata, kandidati koji pored probne vozačke B kategorije imaju i još neku kategoriju, na primer A1, ne mogu da se upišu za C kategoriju. Nadamo se da će ovaj kvar uskoro biti uklonjen“.

Hoće li ovo zaista rešiti problem manjka vozača?

„Izmene uslova za dobijanje dozvola za C i D kategoriju urađene su iz namere da poslodavci u Srbiji što pre dobiju nove vozače, jer je ova profesija u deficitu u našoj državi. Već smo pričali o tome da iskusni vozači odlaze u inostranstvo da rade ovaj posao jer je plata tamo dosta viša nego kod nas. Na ovaj način prevoznici dobijaju vozače i za njih su sigurni da neće otići dok ne steknu potreban broj godina. Vreme će pokazati da li je ova odluka bila dobra i bezbedna za sve učesnike u saobraćaju“, dodaje Mladen Rašeta.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 8
Pregleda: 4087
Ocena: 2.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Andrej Ilic

Ne gubi se..sto je absurd. Ti polozis za B dobijes probnu imas ogranicenja, polozis za C nemas nikakvih ogranicenja sto se tice probne.

Odgovori

Slipknot

Problem je u ceni obuke i ceni svih potrebnih sertifikata koji su potrebni za obavljanje posla vozaca. Problem je cekanje na granicama od po 10ak i vise sati. Dati mashinu od 40t detetu od 18g ,mislim da je to van svake pameti Problem u najavi

Odgovori

slobodan

Licence su donekle uvele red u našu bransu prof.vozaca Zamislite do nedavno ste mogli raditi bravariju do 15h a posle onako iz hobija ići voziti decu pošto imate upisanu d kategoriju

Odgovori

slobodan

Čemu saobraćajna skola ? kad dodje moler uz sve poštovanje zanimanja ,ode u auto školu položi kategorije plati licence i eto vozača ajde da kažem danas je to malo teze upravo zbog licenci to odvraca ljude da se amaterski bave tim poslom Ljudi nemojte se segaciti sa poslom prof.vozaca

Odgovori

Aleksandar

Da li se gubi probna b ako se polozi za c?

Odgovori

Dusan Andrijasevic

Takvu sumanutu odluku mogli su da donesu oni koji ništa neznaju,a nemaju ni odgovornost. Ne znam kako da izrazim svoje neslaganje.

Odgovori

Driver

U moje vreme je bio isti zakon. Jedina razlika je što su tražili potvrdu da sam vozio kamion godinu dana kad sam hteo da polažem za D. Položio sam za C sa 18, za D sa 23 god. Evo već 12 godina vozim bus. Hvala Bogu, nikad nisam imao incidenata u saobraćaju. Tako da, pozdravljam ovaj zakon.

dzordz

struka !!!! ko igra za raju i zanemari taktiku..zavrsice karijeru u nizerazrednom vratniku...

Odgovori