Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

U susret 19. BSLZ konferenciji: Kako će lokalne samouprave dobijati novac od kazni?

U susret 19. BSLZ konferenciji: Kako će lokalne samouprave dobijati novac od kazni?
Postavljeno 15.04.2024. u 16:20
Autor: Petar Veličković

Kako će gradovi i opštine ubuduće dobijati novac od kazni za saobraćajne prekršaje? Na osnovu čega će policija odlučivati ko može da dobije sredstva za projekte koji „na lokalu“ treba da smanje broj saobraćajnih nezgoda? Kakvo je generalno stanje bezbednosti saobraćaja i gde smo u odnosu na Evropu? O ovim, ali i mnogim drugim značajnim pitanjima razgovaraće se na predstojećoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ na Zlatiboru od 17. do 20. aprila.  

Kao što smo i najavili, na ovom četvorodnevnom skupu okupiće se preko 350 učesnika, predstavnika lokalnih saomouprava, državnih institucija i brojnih eksperata. O temama, ali i očekivanjima od ovogodišnje konferencije razgovarali smo sa dr Krstom Lipovcem, profesorom na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i predsednikom naučno-programskog odbora ove konferencije.  

„Devetnaesta po redu konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ biće jedan svojevrstan transfer znanja i iskorak u smislu strukture učesnika i izbora tema. Naime, ove godine će ćemo imati referat predstavnika Ujedinjenih nacija-Ekonomske komisije za Evropu (UNECE), koji će predstaviti najvažnije globalne inicijative Ujedinjenih nacija, u drugoj deceniji akcije za bezbednost saobraćaja. Po prvi put ćemo imati i referat predstavnika fonda UN namenjenog bezbednosti saobraćaja (UNRSF – United Nation Road Safety fond) koji će predstaviti najvažnije projekte koji su finansirani iz ovog fonda i mogućnosti finansiranja projekata u našem regionu. Direktor transportne zajednice zapadnog Balkana govoriće o najvažnijim aktivnostima u regionu i planovima za unapređenje bezbednosti saobraćaja“, napominje profesor Lipovac.

Učesnici Konferencije će tradicionalno analizirati stanje i tendencije u bezbednosti saobraćaja u Evropi i u našem regionu. Naime, kako upozorava profesor Lipovac, od velike je važnosti da se na osnovu podataka ocenjuju uspesi u ovoj oblasti: da se poredimo sa razvijenim državama EU i sa ciljevima koje smo zacrtali u našoj strategiji bezbednosti saobraćaja. Podaci pokazuju da Srbija beleži mali napredak, ali da sporije napreduje nego države EU. Zato možemo reći da naša zemlja nazaduje, odnosno da je sve veći raskorak između Srbije i Evropske unije.

„Zato moramo da pokrenemo javnost i institucije i lokalne samouprave, da svi najozbiljnije shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Naša koneferencija treba da bude mesto gde ćemo da „položimo račune“, u smislu da analiziramo šta je urađeno, a šta nije, kako bismo preduzimali dodatne aktivnosti u delovima gde je to neophodno“, kaže naš sagovornik.

Na 19. konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ aktivniju ulogu uzeće MUP, odnosno Uprava saobraćajne policije, Agencija za bezbednost saobraćaja. Biće reči o savremenim sistemima otkrivanja i dokumentovanja saobraćajnih prekršaja, ali i razgovora o sprovođenju nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja i akcionom planu u 2023. godini i realizaciji aktivnosti u narednom periodu.  

Ipak, glavni fokus biće na lokalnim samoupravama. Tako će na konferenciji prvi put najširoj javnosti biti detaljno predstavljen novi način finansiranja bezbednosti saobraćaja od naplaćenih kazni. Naime, kako objašnjava sagovornik Polovnih automobila, Vlada Republike Srbije je na osnovu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima usvojila Uredbu o novom načinu dodele sredstava.

„To konkretno znači da nema više automatske podele novca od kazni, već da će se sredstva opredeljivati na osnovu konkursa. Tu je dosta nerazjašnjenih pitanja i konferencija je pravo mesto da se ljudima iz gradova i opština detaljno pojasne procedura i pravila“, zaključuje profesor Lipovac. 

Podsetimo, konferencija „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ održava se od 17. do 20. aprila na Zlatiboru. Sajt Polovni automobili je medijski pokrovitelj drugu godinu za redom. 

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 843
Ocena: 1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.