Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Patrol spreman za šumu i lov, sa bojom koja se ne grebe

Patrol spreman za šumu i lov, sa bojom koja se ne grebe
Postavljeno 27.02.2024. u 10:30
Autor: Dragan Romčević

Nissan Patrol – legendarni automobil koji je bio nešto kao limuzina među ozbiljnim terencima. Naravno, ako govorimo o dužoj verziji, pošto postoji i kraća. U svakom slučaju, bio je to i statusni simbol i ozbiljno terensko vozilo i takođe kvalitetno vozilo.

Nažalost, novije generacije nisu prisutne u Evropi. Jednostavno, evropsko tržište je tražilo nešto drugo od ovoliko velikog SUV-a, a to je uglavnom popunjavala velika nemačka trojka (Audi, BMW, Mercedes).

Sada govorimo od 4. generaciji, koja je počela da se proizvodi 1987. godine. Nosi oznaku Y60 – slede Y61, pa Y62.

Y60 se mehanički drastično razlikuje od prethodnika, naročito kada je u pitanju vešanje. Treba imati u vidu da nisu sve verzije imale isti zadnji diferencijal i druge stvari, što u najvećoj meri zavisi od tržišta kojem su bili namenjeni određeni primerci. Isto važi i za mnoge druge stvari. Na primer, primerci za finsko tržište imali su dva akumulatora, zbog niskih temperatura, očigledno.

Naš primerak je poseban po više stvari. Kod trenutnog vlasnika, tj. prodavca je oko godinu dana, a kupljen je od čoveka koji ga je dugo koristio za lov. Kupio ga je zato što je limarijski bio dobar, nije bio udaran, a pritom je bio i dodatno „sređen“ za vožnju po prirodi – vešanje je podignuto za 6-7 cm, stavljeni su posebni zadnji Monroe amortizeri, posebno su sređivani homokinetički zglobovi, trapovi su kompletno sređeni...

Kako kaže aktuelni vlasnik:

„Sve je bilo hemijski očišćeno i pripremljeno za farbanje i za zaštitu. Istina, nije urađena klasična restauracija, jer nije ovo baš toliko specijalan auto, niti toliko očuvan ili sa toliko niskom kilometražom da se bi se isplatilo da se uradi profesionalna restauracija.

Pritom, ovo je auto koji je od starta bio namenjen korišćenju u tzv. realnim uslovima, odnosno u prirodi, a ne stajanju u muzeju. Hteo sam da ga uzmem za korišćenje za neke izlete, pošto već imam službeni auto koji ne bih želeo da izgrebem i oštetim po prirodi.

Stoga rekoh da ga još malo sredim dodatno na ono što je prethodno vlasnik već uradio po pitanju mehanike. Naime, podignut je 5-6 cm preko izmena na vešanju, a montirane su i off-road gume većih dimenzija (33 inča), tako da je sve ukupno verovatno podignut najmanje 10-15 cm.

Inače, pošto pratim auto industriju i polovnjake po Evropi, primetio sam da ovakvih Patrola ima sve manje i manje, ali i da ozbiljno drže cenu. Da pomenem da sam imao u porodici i kratki Patrol koji je bio 1987. godište, tako da znam da su to veoma kvalitetna vozila - Nissan kao Nissan.

Poštujem ja i Land Rover Defender i slične terence, a sticajem okolnosti sam koristio i njih, što privatno što službeno, kao i Freelander, pa kamionete/pikapove Mitsubishi L200 i slično, ali uvideo sam da Patrol za mene jednostavno nudi mnogo više nego neki drugi brendovi.

Inače, ja sam ceo život imao dodira sa terencima. Imali smo oduvek u porodici razne „džipove“, uključujući vozila kao što su Lada Niva i Kia Sportage. Pošto se bavim lovom, a i generalno idem na izlete kad god imam priliku, planirao sam da uzmem ili Defender ili Patrol.

Na kraju, nakon isprobavanja oba, shvatio sam da kad sednete u Patrol da se vozite po terenu kao u brodu, vidite da on upija sve neravnine, da ništa ne lupa, to je praktično kao luksuzna limuzina na asfaltu, a takođe je i tih motor za to godište. Inače, Y60 verzija Patrola je verzija koja može najviše da se nadogradi u odnosu na sve kasnije verzije i generacije.

Takođe, ovaj Patrol ima specijalnu Raptor boju koju možete ribaćom četkom da perete. Tu je i metalni branik. Po mom mišljenju, što su se manje koristili metalni branici to su i terenci sve manje bili pravi terenci.

Naravno, kome treba jedan auto za po gradu i zimi do skijališta, neki SUV je više nego dovoljan, pošto ne treba ništa robusnije, ali po meni je ovakav auto prava priča za nekoga ko hoće da ide u iole ozbiljniji off-road, po prirodi ili zabačenijim izletištima do kojih ne vode baš najbolji putevi.

Znam ovo sa sigurnošću zato što imam mnogo iskustva sa vožnjom po prirodi i po Srbiji i po Crnoj Gori. Kada siđeš sa asfalta i dođeš na put gde moraš da gaziš šipražje koje je izraslo i po sredini puta i sa strane, naročito ono žbunje koje grebe, to uopšte nije naivno za neki noviji i skuplji auto.

E, upravo tu je ovaj Patrol najbolji. Pošto ima tu Raptor boju, nema brige po pitanju ogrebotina. Inače, fabrički je bio sive boje, iste nijanse kao i nakon što je prefarban ovom Raptor bojom srednje granulacije, koja je namenjena terencima koji se kreću kroz prirodu pošto je veoma otporna na grebanje.

Preko ove boje se ne stavlja lak. Dok se vozi kroz neko rastinje koje može da ostavi tragove po autu, nakon vožnje maltene uzmete samo četku ili sunđer i tu liniju koju bi na novijem automobilu sa metalik bojom morali da sređujete, na ovoj Raptor boji se praktično briše.

Naravno, temeljno je zaštićen i donji deo - diferencijali, pod… Kompletan auto je zaštićen, a to zahteva dosta novca, truda i vremena. Naknadno, odnosno nakon postavljanja oglasa ugradio sam i pragove, a uskoro ću da stavim i nove kvalitetne gume, tako imam i sve manje prostora da snizim cenu za nekog budućeg kupca, ali šta da se radi... Ulažem i dalje u njega iako znam da kupac može da naiđe u svakom momentu.

Inače, iako je auto zvanično 1989. godište, on je bio salonski primerak i prvi put je registrovan 1994. godine. Za to godište ima odličnu opremu, ali sam ja dodao klima uređaj. Takođe, u odnosu na sve te druge terence, što privatne, što službene ili od prijatelja, uključujući i Lade Nive i Fiat Kampanjole koje sam vozio u raznim uslovima, Patrol je ipak nudio nešto posebno u odnosu na sve druge – vrhunski komfor u kombinaciji sa vrhunskim terenskim mogućnostima.

Takođe, nije mali broj poznanika koji kažu da su poluosovine na Patrolima mnogo jače u odnosu na poluosovine na mnogim drugim terencima...“

Oglas za ovaj auto možete da pogledate klikom link.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 5274
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.