Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Američka legenda iz 1980. sređena specijalno za „SEMA Show“

Američka legenda iz 1980. sređena specijalno za „SEMA Show“
Postavljeno 13.05.2024. u 20:22
Autor: Dragan Romčević

Chevrolet Corvette iz generacije u generaciju osvaja ljubitelje automobila širom sveta, još od davne 1953. godine. Uporno se držala svoje filozofije – da bude ozbiljan konkurent „superautomobilima“ iz Italije, ali sa neuporedivo nižom cenom.

Vremenom je Corvette postala sinonim za vrhunski sportski auto namenjen širokim narodnim masama, naravno kada je Amerika u pitanju. U Evropi je oduvek bila egzotika.

Primerak jedne od po mnogima najlepših generacija i to primerak koji pripada poslednjoj restilizaciji našao se u našim oglasima. Reč je o C3 (trećoj) generaciji, verziji koja je redizajnirana za 1980. godinu.

Međutim, kao da ova standardna Corvette nije dovoljno atraktivna, mi imamo auto koji je specijalno prerađena za učestovanje na „SEMA Show“ u Las Vegasu 2016. godine.

Reč je o manifestaciji na kojoj se od 1963. okupljaju proizvođači originalne i aftermarket opreme i delova, prodavci specijalne opreme svih vrsta, restauratori, majstori koji su se specijalizovali za sve moguće poslove u vezi automobila, kao i mnogi drugi. Ova manifestacija nije predviđena za posetioce koji šetaju i razgledaju, već prvenstveno za profesionalce – proizvođače, distributere, kupce, medije – obavezna je registracija.

Uglavnom, tadašnji vlasnik je odlučio da Chevrolet Corvette iz 1980. iskoristi kao platformu za privlačenje klijenata.

Kao glavna atrakcija – montirana su tzv. „lambo“ vrata koja se otvaraju na gore. Umesto fabričkih točkova stavljene su pozadi felne od 20 inča sa gumama širine 275 i napred felne od 18 inča sa gumama širine 255.

Pošto su točkovi znatno veći u odnosu na originalne i zauzimaju mnogo više prostora, vešanje je moralo da bude prerađeno kako bi bilo tvrđe - prvenstveno sa ciljem da se smanji hod točkova kako ne bi došlo do kontakta sa delovima karoserije.

Felne su marke Foose (Chip Foose), čest izbor firmi u Americi koje se bave proizvodnjom unikatnih vozila ili temeljnom preradom postojećih. Ko je gledao „Pimp My Ride“ sigurno ih je video.

Pošto su montirane veće felne sa većim prostorom između krakova, prvenstveno zbog vizuelnog doživljaja bilo je logično da se stave i veći kočioni diskovi i velike crvene kočione čeljusti. Sistem za podizanje farova je modernizovan, tako da sada koristi elektromotore.

Međutim, kao da sama Corvette i sve ostalo navedeno nije dovoljno da bude atraktivna, pomenimo i činjenicu da je reč o verziji sa tzv. T-krovom koji se ne viđa kod evropskih automobila. Reč je o vrsti targa verziji karoserije, kod koje su ram vetrobrana i fiksni ram zadnjeg stakla povezani stubom koji ide od centra rama vetrobrana do centra rama zadnjeg stakla.

Kada se uklone krovni paneli, auto se pretvara u targu, osim što po sredini ostaje ta „greda“ koja ima višestruku ulogu – obezbeđuje krutost karoserije bez dodavanja teških ojačanja, unapređuje bezbednost takođe bez dodavanja dodatne mase kada su ojačanja karoserije u pitanju i slično.

Možda nije lepo kao pravi kabriolet, ali ima brojne prednosti po pitanju izbegavanja nepotrebnog povećanja mase. Nažalost, kada se ti paneli skinu, tj. kada se auto transformiše u „polu-kabriolet“, paneli moraju da se ostave negde pošto je mesto za njihovo odlaganje iza sedišta zauzeto aftermarket audio sistemom od 2.000 W i dva pojačala – sistem je namenski rađen za SEMA Show.

Urađen je i drugačiji izduvni sistem kako bi zvuk bio malo dublji. Inače, reč je o V8 motoru od 5.700 „kubika“, tako da je zvuk u startu bio prilično „zanimljiv“.

Kad smo već kod motora, on ima „samo“ 218 KS iako ima čak 5.700 „kubika“. Više je razloga za ovu priču. Kao prvo, Amerikanci su tradicionalno navikli da prave V6 i V8 motore velike kubikaže bez mnogo razmišljanja o efikasnosti, pošto je kod njih gorivo oduvek bilo jeftino.

Međutim, i njima u jednom periodu stiže nezgodno vreme, pa moraše da „priguše“ motore zbog ekologije. Tako je ovaj 5,7-litarski V8 dobio samo 160 kW ili 218 KS, pri čemu treba naglasiti da je ovo primerak iz Kalifornije, odavno poznate po ekstremno oštrim ekološkim standardima.

Naravno, znamo da postoje mnogi primerci ovog modela sa ekstremno snažnim motorima, ali ovaj primerak i dalje ima fabrički motor koji nije pretrpeo nikakve modifikacije.

Uprkos tome, za vožnju je sasvim prijatan. Podsetimo se da ovaj motor zbog specifične koncepcije i velike kubikaže razvija maksimalnu snagu i maksimalni obrtni moment pri znatno manjem broju obrtaja u odnosu na druge atmosferske benzince.

Stoga on može da „tutnja“ i ozbiljno vuče od vrlo niskih obrtaja, pa je doživljaj u vožnji ovog „amerikanca“ i dalje specifično iskustvo.

Menjač je automatski, vožnja je komforna iako je auto veoma nizak, tu je karakterističak zvuk...

Jednostavno, ovo je auto za kolekcionare koji žele vikendom da uživaju u krstarenju automobilom kakav malo ko drugi ima. Definitivno nije auto napravljen za trke.

Ova redizajnirana verzija je lakša od prethodne

Corvette je 1980. dobila drugačiji izgled prednjih i zadnjih branika sa potpuno novim integrisanim spojlerima koji su osetno poboljšali aerodinamku i protok vazduha kroz hladnjak. Redizajnirana je i hauba.

Klima uređaj je postao deo serijske opreme, kao i el. podizači stakala i sportski spoljašnji retrovizori, između ostalog. Radilo se i na smanjenju mase vozila, uključujući tanje panele karoserije i aluminijumski diferencijal i druge delove od lakših materijala.

Oglas za ovaj automobil pogledajte klikom na ovaj link.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 4292
Ocena: 3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.