Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Alfa Romeo GT (2003 - 2010)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Alfa Romeo GT (2003 - 2010)

Tako neobična i originalna, a opet napravljena sa toliko „pozajmljivanja“ od drugih modela – Alfa Romeo GT predstavlja atraktivan sportski automobil koji ne košta pravo malo bogatstvo čak ni kada ispod haube ima vrlo snažan motor. Prelep italijanski dizajn, sjajni italijanski motori, ali i manje-više poznate mane italijanskih vozila ove marke. Pritom su dizel motori najtraženiji, što nije baš uobičajeno za jedan sportski kupe.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
atraktivan dizajn koji će dugo ostati "svež"
precizno upravljanje

Mane Mane

neudobnost
loša preglednost
enterijer suviše sličan onome kod 147-ice

Opis modela

Generalne informacije

GT je predstavljen marta 2003, a proizvodnja je počela krajem novembra iste godine. Ukupno je proizvedeno nešto više od 80.000 komada, što nije baš impresivan rezultat. GT je baziran na platformi koju koristi i model 156, a dizajn je uradio „studio“ Bertone. Mnogo mehanike i elektronike je pozajmljeno od modela 156 i 147, uključujući oslanjanje (koje je naravno drugačije podešeno), enterijer, motore, menjače, delove panela... Na primer, od 147-ice su uzeti hauba, retrovizori i prednja krila (od verzije 147 GTA). Motori su uglavnom preuzeti od 156-ice, mada u nekim slučajevima snaga nije ista. Najslabiji je 1.8 TS sa 140 KS, sledi 2.0 JTS sa 165 KS i vrh ponude je 3.2 V6 sa 240 KS. Dizelaš 1.9 JTDm ima 150 ili 170 KS. Postoje i posebne verzije koje su se proizvodile u ograničenom broju - sa spuštenim oslanjanjem, bogatijom opremom i luksuznijim enterijerom sa naglašeno sportskim izgledom, drugačijim detaljima spolja (spojleri, suknjice, branici…), karakterističnim izgledom felni, diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, posebnim bojama… Bertone je razvio i kabriolet verziju, ali nažalost nikada nije stigla do serijske proizvodnje. Dužine je 449 cm, a visine od 135 do 137 cm u zavisnosti od verzije i točkova.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Audi TT, BMW 3 Compact, Opel Astra H GTC…

Unutrašnjost

Izgled kompletnog prednjeg dela kabine neodoljivo podseća na model 147 - što je i razumljivo pošto je praktično i preuzet iz ovog modela, uz određene izmene. Nekim vozačima ova činjenica smeta, pošto smatraju da auto sa ovako agresivnim sportskim eksterijerom ne bi trebalo da ima enterijer preuzet iz hečbeka iz „golf“ klase. Međutim, kabina uopšte ne izgleda loše. Prednja konzola deluje sportski, instrument tabla je dovoljno pregledna i atraktivna, sedišta takođe ostavljaju sportski utisak zahvaljujući dobroj bočnoj potpori, materijali u kabini nisu baš luksuzni, ali su relativno kvalitetni. Pozadi ima mesta za dva odrasla putnika koji pritom neće baš uživati u velikom komforu, a ako su višeg rasta mogu i da dodiruju krov glavom. Naravno, ima više prostora nego kod mnogih drugih kupea.

Praktičnost

Prtljažnik ima osnovnu zapreminu od 320 litara, što je sasvim solidno za auto ove koncepcije. Praktičnost još više dolazi do izražaja zahvaljujući tome što zadnji deo ima hečbek formu, pa kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se maksimalnih 905 litara. Pritom ostaje ravna tovarna površina. Nažalost, tovarni prag je prilično visok, što značajno otežava ubacivanje većih i težih predmeta. U kabini genralno ima dovoljno pregrada i ostava za automobil ove klase.

U vožnji

Pošto je oslanjanje preuzeto od 156-ice, koja važi za sjajan vozački auto, a pritom su izvršena podešavanja kako bi se još više dobilo na sportskom osećaju, vozači željni adrenalina za volanom će najverovatnije biti veoma zadovoljni. Nažalost, to se negativno odrazilo na udobnost. Vožnja po lošijim putevima ume da bude vrlo zamarajuća zbog lupanja i poskakivanja. U krivinama i pri oštrim manevrima deluje veoma sigurno. Volan bi mogao da ima malo više povratnih informacija, ali je zato precizan i dovoljno direktan. Neke verzije imaju Q2 sistem - to je praktično diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji omogućava bolji prolazak kroz krivine zahvaljujući tome što redukuje negativne efekte prednjeg pogona u kombinaciji sa snažnim motorom i brzom vožnjom kroz krivinu. Alfa GT nije praktična za gradsku vožnju prvenstveno zbog preglednosti.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Komfor Motor

Odlican i stabilan na putu, ima sportsku dusu

Mane Mane

Trap, menjac, zamajac, noviji modeli

Pogledajte ostale utiske za:

Alfa Romeo GT Kupe (2004-2010)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/60/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.260 din do 14.710 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.958 din do 11.617 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 32.100 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 23 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase