Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Alfa Romeo MiTo (2008 - 2018)

Izvor: nitinut380 / Shutterstock.com

MiTo (2008 - 2018)

Alfa Romeo MiTo je zaista specifičan automobil. Kao inspiracija poslužio je model 8C. Koristi platformu i nešto od delova modela Fiat Grande Punto, ali ima potpuno drugačiji karakter. Dostupan je samo u trovratnoj verziji, pri čemu vrata nemaju ram prozora. Kada se pojavio, predstavljao je pravu senzaciju zbog svog izgleda. Iako je dužinom u klasi sa automobilima kao što je Grande Punto, Polo i Fiesta, po pitanju praktičnosti osetno zaostaje za njima. On jednostavno ne krije da je sportski hečbek.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
dizajn
dobar izbor snažnijih motora

Mane Mane

prostor pozadi
prtljažnik
preglednost

Opis modela

Generalne informacije

Proizvodio se samo u verziji hečbeka sa troja vrata. Vozač može da podešava njegove vozne karakteristike uz pomoć DNA sistema koji utiče na ponašanje motora, odziv papučice gasa, kočnice, oslanjanje, progresivnost i težinu volana… Ako je u pitanju automatik, menja i njegovo ponašanje. Stoga nije baš lako dati generalizovanu ocenu po pitanju voznih osobina, udobnosti i generalnog karaktera - sve zavisi kako ga podesite. Uostalom, isto važi i za sve više savremenih automobila. Ipak, kada se aktivira mod za dinamičnu vožnju, vozaču se lako pojavljuje osmeh na licu. Ima osećaj da vozi pravu Alfu. U tom modu se aktivira i Q2 sistem koji pomaže da se redukuje podupravljanje, tzv. bežanje preko nosa u krivinama. MiTo je redizajniran 2014. godine, kada je dobio novu hromiranu masku hladnjaka, a tu su još razne izmene spolja i u kabini. Istovremeno je dobio i novi 0.9-litarski benzinac (TwinAir) sa 105 KS. Ponovo je redizajniran 2016. godine - drugačiji prednji kraj sa novim logoom, novom opremom, itd.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mini One, Audi A1, Citroen DS3…

Unutrašnjost

Pozadi može da sedi dvoje odraslih, ali „bilo bi lepo“ da nisu viši od 185 cm. Treća osoba nije dobrodošla. Enterijer - ne bi smetalo da materijali u kabini budu kvalitetniji i mekši. Sedišta odlično drže u krivinama, tako da je to još jedan plus za uživanje u vožnji. Kabina deluje sportski, ali se primećuje da se na raznim delovima štedelo. To ipak nije naročito velika zamerka. Odlično se sedi za upravljačem. Instrumenti su pregledni.

Praktičnost

Dugačak je 4.063 mm, ali ima samo 250 ili 270 litara u prtljažniku, što je vrlo razočaravajuće. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobije se 1.020 litara. Prtljažnik takođe ima visok tovarni prag, što otežava ubacivanje tereta. Nažalost, MiTo ima vrlo usku ciljnu grupu s obzirom na prostor za putnike pozadi, prtljažnik i generalno praktičnost. Stoga će ga pri kupovini novog automobila preskočiti mnogi ljubitelji Alfe kojima se MiTo sviđa, ali jednostavno ne pruža dovoljno praktičnosti za njihove potrebe, naročito kada su u pitanju porodični ljudi. Prioritet su mu dizajn i uživanje u vožnji.

U vožnji

U vožnji je vrlo okretan i agilan, pa je pravo zadovoljstvo juriti njime kroz krivine, naročito ako imate iole jači motor. MiTo je relativno lagan, tako da je zabavniji za vožnju od mnogih znatno snažnijih i na pravcu bržih, ali težih automobila. Jednostavno, masa je neprijatelj zabave. Ipak, uprkos tome što se sjajno ponaša u krivinama, prilično je udoban. Ne kao neka velika limuzina, ali s obzirom na dimenzije i ciljnu grupu, sasvim je dobar. Neki se ipak žale na udobnost. Navodno je tvrd za naše puteve. Razni vozači mu zameraju razne stvari, ali se svi slažu u jednom - da je pravo uživanje voziti ga. Kočnice su odlične.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.740 din do 34.628 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 155 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase