Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A4 (2001 - 2006)

Izvor: RoClickMag / Shutterstock.com

Audi A4

Audi A4 B6 je tajna želja mnogih vozača u Srbiji – za relativno malo novca može da se dobije atraktivan auto sportskog izgleda i premijum marke. Tu je i kvalitet, mada mnogi zaboravljaju da se automobili ove marke kvare isto kao i svi drugi, a nije retkost da se pokažu i mnogo gore od nekih „plastikanera“, „francuza“. Ipak, njima se sve boljke vrlo lako opraštaju... A4 B6 je dugačak 454 cm - savršen kompromis po pitanju dimenzija.

Prednosti Prednosti

vanvremenski dizajn
kvalitetan i „klasičan“ enterijer
vozne osobine

Mane Mane

osetljivo vešanje
malo ostava i pregrada za stvari
problematični pojedini motori

Opis modela

Generalne informacije

Proizvodio se u tri karoserijske verzije - kao sedan, karavan i kabriolet. Uprkos godinama, i dalje izgleda vrlo atraktivno, naročito ako mu zatamnite stakla, stavite neke “opasne” felne za broj veće (npr. 17 inča) - tako dobijete auto za koji će većina prolaznika (a i mnogi iz komšiluka) misliti da je mnogo noviji i snažniji/brži nego što zaista jeste. Upravo to je jedna od velikih prednosti Audijeve filozofije po pitanju vanvremenskog dizajna, da ga tako nazovemo. Laicima je teško da pogode koliko je čak i otprilike neki auto star. Jednostavno i stariji modeli u vizuelnom smislu ostaju “aktuelni” i atraktivni. Stručnjaci ne savetuju ozloglašeni 2.5 TDI motor. Navodno su problematične samo verzije sa početka proizvodnje, mada ne znamo koji je to konkretno period, niti koje su to verzije. Međutim, pojedini majstori kažu da treba biti vrlo pažljiv i sa novijim verzijama kod kojih su navodno izlečene dečje bolesti. U svakom slučaju, zbog načina na koji se kod nas obračunava porez pri registraciji, ovi motori su vrlo retki, pa ni ta problematika nema neki veliki značaj - sve dok “ne izađu iz luksuza”, kako se to u narodu kaže kada neki automobil postane stariji od 20 godina i praktično dobije popust od 80% na tzv. porez na luksuz. Tada neki vozači mogu da pomisle da jeftino mogu da dođu do atraktivnog automobila premijum marke i to sa veoma snažnim motorom velike kubikaže. Stoga pomenimo da verzije sa ovim motorom imaju i osetno skuplje održavanje i potrošnju.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW serije 3, Mercedes C klase, VW Passat…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su uglavnom kvalitetni, a pokazalo se i da su prilično izdržljivi na habanje. Naravno, ima izuzetaka, kao što su neke komande, naročito one koje se najčešće koriste. Tu su razni detalji koji govore da se nalazite u autu premijum klase. Nažalost, postoje i delovi/površine koje kvare utisak (npr. tvrda plastika), ali generalno na visokom nivou su i percepcija kvaliteta i generalno realan kvalitet. Takođe, konstruktori se nisu proslavili obezbeđivanjem dovoljno pregrada za ostavljanje stvari kao ni na njihovom veličinom/zapreminom, itd. Ergonomija je dobra - sve komande su tamo gde ih očekujete. Sedišta su udobna, naročito luksuznija kožna. Pozadi ima dovoljno prostora za dvoje odraslih koji će da sede udobno. Može da sedne i troje, ali osoba u sredini definitivno se neće osećati prijatno, naročito pri dužim putovanjima.

Praktičnost

Prtljažnik kod limuzine ima zapreminu od 445 litara što je otprilike prosek klase, ali problem je u tome što je otvor prtljažnika prilično uzak, pa ubacivanje većih predmeta, npr. dečjih kolica ili veće kutije može da bude nezgodno. Ipak, to je prilično česta boljka kod raznih limuzina. Što se tiče karavana, on nudi od 442 do 1.184 litara korisnog prostora. Naravno, kabriolet je po ovom pitanju najlošiji sa svojih 246 do 315 litara.

U vožnji

Što se tiče vožnje, volan nije najdirektniji. BMW je u tom periodu bio znatno ispred Audija po pitanju osećaja na volanu i generalno uživanja u vožnji. To ne znači da je A4 ili neki drugi Audi bio nestabilan ili nesiguran u krivinama ili pri oštrim manevrima - reč je praktično o subjektivnom osećaju koji vozač ima na volanu tokom vožnje. Audi A4 B6 - za prosečnog potencijalnog kupca ovog modela najbolji motor je definitivno 1.9 TDI sa 130 KS. Za one koji žele ovaj A4 uz što manje troškove, tu je 1.6 benzinac, koji uz vožnju na plin može da učini A4 vrlo ekonomičnim, ali upozoravamo da je prilično “anemičan”. Među ljubiteljima oštrije vožnje veoma je bio popularan, a i dalje je, 1.8-litarski turbo benzinac koji se ugrađivao u brojne modele. U zavisnosti od verzije prikazao se prilično pouzdanim, mada je problem u tome što su brojni vlasnici imali neodoljivu želju da mu čip tjuningom povećaju snagu. Benzince većih kubikaža nećemo ni da pominjemo.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja

I dalje je hit i atraktivan auto

Mane Mane

Prekidaci koji se lako grebu. Prednji trap jako osetljiv

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.307 din do 36.320 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 306 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase