Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi Q5 (2008 - 2017)

Izvor: Fedor Selivanov / Shutterstock.com

Audi Q5

Svi kojima je Q7 bio neodoljiv ali prevelik, 2008. godine dobili su alternativu u vidu modela Q5. Iako manji, i dalje je bio prestižan, luksuzan i sposoban da siđe sa asfalta, a pritom jeftiniji, manje troši i znatno pogodniji za vožnju i parkiranje po gradu. Od Q7-ice kraći je za oko 45 centimetara.

Prednosti Prednosti

kvalitet enterijera
zvučna izolacija
prtljažnik

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
udubnost narušavaju veliki točkovi
S-Tronic menjač ume da bude problematičan

Opis modela

Generalne informacije

Krenimo od dimenzija i to tako što ćemo ga uporediti sa modelom Q7, što verovatno većinu kupaca najviše i zanima. Od Audija Q7 je kraći za 44,6 cm - konkretno 4.629 mm. Širok je 1.880 mm (za 10,4 cm manje od Q7-ice) i visok 1.653 mm (za 8,7 cm manje od Q7-ice). Međuosovinsko rastojanje mu je 2.807 mm (za 19,5 cm manje od Q7-ice). Najpopularniji motori su 2.0 TDI sa 170 KS i 3.0 TDI sa 240 KS. Sa većim motorom može zaista ozbiljno da pojuri i da vuče težu prikolicu, pošto ima i obrtni moment od 500 Nm u rasponu od 1.500 do 3.000 o/min. Mnogi vozači žele što atraktivniju verziju, pa uzimaju primerke sa velikim točkovima ili naknadno montiraju npr. felne od 19 inča. Ta dimenzija u kombinaciji sa S line vešanjem rezultuje prilično neudobnom vožnjom, naročito pozadi.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW X3, Volvo XC60, Mercedes GLK…

Unutrašnjost

Kabina je veoma slična kao kod modela A4, što znači da liči i na druge Audije. Ljubiteljima ove marke to uglavnom ne smeta, ali mnogi drugi tu činjenicu ističu kao manu. Uostalom, to je već tradicionalna priča kada su u pitanju vozila iz ove grupacije. Važno je da su materijali u kabini kvalitetni i da je završna obrada dobra. Prostora pozadi ima za dvoje, ali ne baš previše. Centralni tunel je toliko širok da pozadi bukvalno ne mogu da sede tri odrasle osobe. Takođe, ni prostor za glavu nije za pohvalu.

Praktičnost

Ima dovoljno pregrada i ostava za sitnice, mada su uglavnom male, uz neke izuzetke. Osnovna zapremina prtljažnika je 540 litara, a obaranjem naslona zadnje klupe dobija se 1.560 litara. Uporedimo ga ponovo sa modelom Q7 koji ima od 775 do 2.035 litara.

U vožnji

Vozač može sam da odredi tvrdoću vešanja, u zavisnosti od toga po kakvoj podlozi vozi i kako želi da se auto ponaša u krivinama. Takođe može da utiče na način rada automatskog menjača i sistema upravljanja, tako da brzim podešavanjem može da se promeni kompletan karakter automobila. Snalazi se i van asfalta, mada je jasno na prvi pogled da mu to ni približno nije osnovna namena. Ipak, ima izuzetno korisne “detalje” kao što su posebni off-road modovi za ESP i ABS. Naime, ABS pri kočenju po klizavoj i rastresitoj podlozi više odmaže nego što pomaže, a ovaj može da prepozna takvu situaciju i prilagodi svoj rad kako bi se auto što brže zaustavio. Logično, sve verzije imaju quattro pogon, pri čemu se u slučaju potrebe na zadnju osobinu prebacuje najviše 85% a na prednju do 65% snage/obrtnog momenta. Iako može dobro da se snađe po lakšem terenu, ne treba ga koristiti za avanture.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R17:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 8.100 din do 20.990 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 9.373 din do 16.916 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 32.204 din do 128.204 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
92%
Deca:
84%
Pešaci:
32%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 358 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase