Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi Q7 (2005 - 2015)

Izvor: Fingerhut / Shutterstock.com

Audi Q7

Audi je 2006. godine snažno napao SUV tržište ogromnim Q7, koji se vizuelno drastično razlikovao od svoje „braće“ iz VW grupacije (Porsche Cayenne i VW Touareg). Uprkos smirenim linijama i godini proizvodnje, i dalje ima neku auru koja odiše prestižom i luksuzom, naročito ako nosi točkove od 21 inča ili veće. Svoj prestiž je pokazao i kada se pojavio sa 6.0-litarskim V12 dizel motorom sa 500 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta...

Prednosti Prednosti

prostor na zadnjoj klupi
kvalitet materijala u kabini
praktičnost

Mane Mane

prostor u trećem redu
manjak povratnih informacija na upravljaču
parkiranje (zbog dimenzija)

Opis modela

Generalne informacije

Audi nije rizikovao kada je ulazio u SUV segment, uostalom kao ni bratske marke Porsche i VW svojim modelima Cayenne i Touareg. Stoga je Q7 odmah po predstavljanju postao veoma popularan. Dugačak preko pet metara, sa solidnim izborom snažnih benzinskih i dizel motora, više je bio u stilu američkih džinovskih SUV-ova, ali je zadržao elegantan i smiren izgled – koji mu nije smetao da deluje „zastrašujuće“ pored nekih drugih SUV-ova i limuzina iz više klase. U Evropi, logično, ponuda benzinaca je vrlo slaba, naročito kada su tu snažni i relativno ekonomični dizelaši 3.0 TDI i 4.2 TDI. Odlično se snalazi i van asfalta, mada nipošto nije namenjen odlascima u terenske avanture. Može da prođe kroz vodu dubine 50 cm. Redizajniran je 2010. godine – izmenjeni su prednji i zadnji kraj, dodato LED osvetljenje, osvežen enterijer...

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW X5, Mercedes ML, Land Rover Range Rover…

Unutrašnjost

Kvalitetni materijali koji su se pokazali otpornim na habanje. Vozačko okruženje nekome može da deluje „siromašno“, ali tu je sistem preko kojeg se kontrolišu brojne opcije. Elegantno, luksuzno i prestižno – tako je najbolje opisati enterijer, mada ima delova od tvrde plastike na koje se pojedini vozači žale. Ergonomija je na visokom nivou – sve je podređeno vozaču. Enterijer može solidno da se razlikuje od primerka do primerka u zavisnosti od opreme, mada su se kupci novih obično odlučivali za bogatiju opremu. Sedišta su vrlo udobna. Dodatna dva sedišta ne nude baš mnogo prostora – namenjena su deci. U drugom redu sedišta ima sasvim dovoljno prostora, a mogu i da se pomeraju napred-nazad.

Praktičnost

S obzirom na dimenzije, teško je da ne bude praktičan. Zadnja klupa može da se pomera napred-nazad, čime se utiče i na prtljažni prostor. Postoje verzije sa 7 sedišta. Ipak, dva sedišta u trećem redu su više namenjena za decu – mogu tu da sednu i odrasli ali se neće osećati prijatno. Pritom neće baš lako ni da uđu pozadi. Kada se ta dva sedišta sklope, ostaje ravan prtljažni prostor. Isto važi i kada se sklope nasloni drugog reda sedišta. Zapremina prtljažnika ide od 775 do 2.035 litara. Naravno, kada je u autu 7 putnika, prtljažni prostor je manji – 330 litara. Što se tiče drugih stvari, ima dovoljno pregrada i ostava za razne sitnice, flaše, itd.

U vožnji

Ima nekoliko vrsta oslanjanja, od čega zavisi kako će Q7 da se ponaša na asfaltu i van njega. Na primer, adaptivno vazdušno oslanjanje može da ga podigne toliko da ima klirens od 24 cm, što je nekoliko centimetara više od klasičnih SUV-ova poznatih po dobrim terenskim sposobnostima. Ipak, Q7 ima međuosovinsko rastojanje veće od tri metra, pa vozač mora da bude pažljiv kako ga ne bi „nasukao“ negde. To dakle znači da može da bude udoban kao lađa i visok, što je odlično za vožnju po lošim putevima, ili prilično tvrd i nizak, što je idealno za bržu vožnju kroz krivine. Treba naglasiti da nije svako adaptivno vazdušno oslanjanje kod njega isto – od vrste zavise i mogućnosti podešavanja. Mogu da se podešavaju i drugi parametri, kao upravljački sistem, rad motora, menjača... Kočnice su odlične. Ipak, nipošto ne treba zaboraviti da je Audi Q7 veoma teško vozilo, naročito sa nekim od većih dizel motora.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 235/65/R18:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 18.259 din do 22.855 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 11.424 din do 11.424 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 97.618 din do 175.749 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 56 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase