Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Chevrolet Captiva (2006 - 2018)

Izvor: Hadrian / Shutterstock.com

Captiva prve generacije

Sestra bliznakinja ovog modela je Opel Antara. Podsetimo se da su u vreme kada se Captiva pojavila, Chevrolet i Opel bili u okviru iste grupacije (General Motors). Iako nosi Chevrolet amblem, Captiva je proizvod iz Južne Koreje, odnosno poreklo joj je iz Daewoo fabrike, pošto je i Daewoo deo GM grupacije. Captiva spada u segment srednje velikih SUV-ova sa svojih 464 cm. Po dimenzijama je slična modelima Hyundai Santa Fe i Kia Sorento iz tog perioda.

Prednosti Prednosti

prostranost
prtljažnik
praktičnost

Mane Mane

potrošnja
preglednost unazad
mogućnosti van asfalta

Opis modela

Generalne informacije

Dostupne su verzije sa pogonom samo na prednjim ili na svim točkovima. Kod verzije sa pogonom na svim točkovima u normalnim uslovima vuku samo prednji točkovi, a kada sistem proceni da oni gube trakciju do 50% obrtnog momenta automatski može da se pošalje na zadnje točkove. Uprkos pogonu na svim točkovima, ne savetuje se da se ovim automobilom ide u ozbiljnije avanture van asfalta, posebno zbog toga što nema baš velik klirens. Većina primeraka koji se kod nas nalaze u oglasima imaju 2.0-litarski dizel motor od 126 ili 150 KS. Obe verzije su italijanskog porekla, (VM Motori/FIAT) što je pozitivno. Nakon redizajna stigao je 2.2-litarski motor sa 163 ili 184 KS (ubrzanje do 100 km/h za 9,6 sekundi). Zvučna izolacija dobro izvedena, tako da dizel motori ne ometaju suviše akustički ugođaj vožnje. Redizajnirana verzija stigla je 2011. godine. Odrađen je odličan posao na izmeni spoljašnjeg izgleda, pa laik može da pomisli da je reč o novoj generaciji. Unapređeno je vešanje i upravljanje, pa je uz snažnije 2.2-litarske motore Captiva postala osetno atraktivniji automobil u svakom smislu. I u kabini je poboljšan kvalitet materijala.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Hyundai Santa Fe, Kia Sorento, Opel Antara…

Unutrašnjost

U kabini ima dovoljno mesta za putnike, tako da može da se pohvali prostranošću. I na zadnjoj klupi mogu da se smeste tri putnika bez problema. Postoje verzije sa 5 i sa 7 sedišta. Na zadnja dva sedišta kod verzije sa 7 sedišta mogu da se smeste i osobe višeg rasta, što je retkost kod 7-oseda bez obzira na dimenzije, mada im neće biti baš prijatno po pitanju pozicije sedenja uprkos tome što imaju dovoljno prostora. Volan se podešava po visini i dubini pa vozač može udobno da se smesti. Komande su ergonomične. Iskorišćeni materijali su prosečnog kvaliteta, ali su prilikom redizajna 2011. ubačeni kvalitetniji materijali.

Praktičnost

Enterijer može da se pohvali praktičnošću u svakom smislu. Od mnoštva pregrada i ostava, preko raznih kombinacija i konfiguracija za sedenje do velikog prtljažnog prostora. Tu su i neka rešenja koja ne viđamo, bar ne toliko često kod drugih automobila. Ispod suvozačkog sedišta se nalazi takođe kaseta. Verzija sa 7 sedišta sa podignuta zadnja 2 sedišta ima prtljažni prostor od 85 litara, ali kada se obore nasloni i drugog i trećeg reda dobija se 1.600 litara. Pritom može da se obori i naslon suvozačkog sedišta, pa Captiva može da primi predmet od dužine 2,7 metara. Tovarni prag nije visok, a prilikom preklapanja naslona 2. i 3. reda dobija se ravna tovarna površina. Ispod poda prtljažnika može da se nađe dodatna pregrada. Staklo na vratima prtljažnika može zasebno da se otvori kako bi se na uskom parkingu ubacile manje stvari.

U vožnji

S obzirom na veliku masu vozila preporučuje se snažniji motor. Ipak, i slabiji 2.0-litarski dizel motor će biti dovoljan za svakodnevne aktivnosti. Potrošnja nije baš impresivna. Preglednost napred je odlična naročito zbog povišene pozicije sedenja. Captiva je prilično udoban automobil, mada se u krivinama ne može pohvaliti dinamičnošću i agilnošću. Ipak, sigurna je i stabilna pri oštrim manevrima, što je potvrdila i na testu “severnog jelena”. Vozne osobine su osetno bolje kod redizajnirane verzije. Kočnice su prilično dobre. Progresivnost vozača je dobro odmerena.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Održavanje Komfor

2.0 VCDI 150ks. Relativno jeftino odrzavanje, dosta komforan, solidne km moze da predje uz adekvatno odrzavanje. Potrosnja prosek oko 8L.

Mane Mane

Iako ne umara na duzim putovanjima, ipak je tvrd auto. Za moj ukus previse plastican enterijer, cak su i kvake na vratima plasticne.. Dosta trom. Dosta masivan auto, iako nema kvalitetnih materijala u enterijeru i ne veliki motor od 2.000 kubika. Nije namenjen da bude ozbiljan terenac, pa ne znam koliko je to mana, ali tesko da ce se sa njim provuci bas bilo gde.

Pogledajte ostale utiske za:

Chevrolet Captiva Džip/SUV (2007-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 215/70/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 10.633 din do 16.345 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 8.422 din do 15.966 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 27.400 din do 79.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 84 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase