Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C2 (2003 - 2009)

Izvor: VanderWolf Images / Shutterstock.com

C2 prve generacije

Modeli C2 i C3 mogu kao par da se smatraju naslednicima modela Saxo. Dok je C3 više porodični auto, C2 je namenjen prvenstveno mladima, koji uglavnom voze po gradu, i ne treba im veliki prtljažnik i mnogo prostora za putnike pozadi, a nemaju ni decu, pošto se C2 proizvodio samo u verziji sa troja vrata. Samo onaj ko je ubacivao decu u dečja sedišta na zadnjoj klupi kod automobila sa troja vrata može da razume ovaj problem…

Prednosti Prednosti

odličan za gradsku vožnju
atraktivan izgled
praktičnost

Mane Mane

problematični automatski menjači
malo prostora pozadi
suviše lagan upravljač za veće brzine

Opis modela

Generalne informacije

Mladalački - neobičnog i za ono vreme prilično hrabrog dizajna, C2 je trebalo da privuče prvenstveno mlađe vozače kojima je važno da mogu lako da se probijaju kroz gradsku gužvu i što lakše nađu parking mesto. Pošto je C2 dugačak samo 366 cm, veoma je lak za manevrisanje kroz gradsku džunglu, a pritom je i veoma pregledan. Za razliku od modela Saxo koji je bio prilično loš po pitanju bezbednosti, C2 se na ovom polju veoma dobro pokazao - osvojio je 4 od maksimalnih 5 zvezdica na Euro NCAP testu. Iz nepoznatih razloga je bio zapostavljen u marketinškom smislu u odnosu na modele C1 i C3, što je verovatno u dobroj meri doprinelo slabijoj popularnosti. Kao i kod prethodnika, modela Saxo, postoje sportske verzije Furio, VTR i VTS, mada tu vlada potpuna konfuzija po pitanju razlikovanja ovih verzija - postoje razne kombinacije naziva, motora i opreme. Verovatno je marketing odeljenje menjalo odluke u zavisnosti od tržišta, godišta i slično. Postoji i VTS verzija sa dizel 1.6 HDI motorom od 109 KS. Automatski menjači su pravili probleme, pa ih treba izbegavati. Generalno se nije baš pokazao kao pouzdan automobil. Oslanjanje se pokazalo prilično izdržljivim. Antikorozivna zaštita je prilično dobra, iako postoji nekoliko kritičnih mesta, pa se informišite pre eventualne kupovine. Tokom životnog veka ovog modela bilo je par blažih izmena izgleda, a 2008. je usledio malo ozbiljniji redizajn, kada je C2 dobio veći prednji branik, drugačiju masku hladnjaka i slično. Tada je poboljšan i kvalitet materijala u enterijeru. U početku nisu sve verzije imale serijski ABS, tako da možete da naletite i na takav primerak.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Ka, Fiat Panda, Renault Twingo…

Unutrašnjost

Vozač i suvozač imaju sasvim dovoljno mesta. Sedišta su udobna. Vozačko mesto je bolje nego što se očekuje kod automobila ove klase. Komande su ergonomične, instrument tabla pregledna. Upravljač kod nekih verzija može da se podešava i po dubini, a kod nekih ne može. Zadnja klupa je predviđena samo za dve osobe, i to po mogućnosti da budu nižeg rasta ukoliko je reč o odraslima. Postoje verzije sa dva odvojena sedišta koja mogu da se pomeraju napred-nazad na šinama, tako da može da se bira između više prostora za putnike ili većeg prtljažnika. Materijali u kabini deluju kao da sedite u skupljem automobilu. Materijali kod verzije pre redizajna nisu baš najsjajnijeg kvaliteta, ali su poboljšani nakon redizajna.

Praktičnost

S obzirom na dimenzije, C2 u kabini ima dovoljno pregrada i ostava čak i za nešto veće stvari. Prtljažnik je dimenzija od 166 do 879 litara kada se obore nasloni zadnje klupe. Ovolika zapremina uz mogućnost povećanja je sasvim dovoljna za auto ove klase i namene. Vrata prtljažnika se otvaraju iz dva dela, što ima svoje prednosti ali i mane. Na primer, lakše je ubaciti stvari ako otvorite samo gornji deo. Međutim, ukoliko želite da ubacite neki teži i kabastiji predmet javlja se sledeći problem - kada otvorite, odnosno spustite donji deo, on stoji horizontalno i tako vas praktično sprečava da priđete bliže prtljažniku, a pritom pod prtljažnika nije u ravni sa tim spuštenim delom vrata, već postoji razlika u visini. Zbog toga neki kažu da ovakvo rešenje donosi više štete nego koristi.

U vožnji

C2 je mali i lagan auto - od 930 do 1.050 kg, u zavisnosti od motora, menjača i opreme. Stoga čak i najslabiji 1.1-litarski benzinac sa 60 KS predstavlja zadovoljavajuću motorizaciju za svakodnevne gradske uslove. Van grada je već druga priča - vozačima koji idu njime na duža putovanja preporučuje se npr. 1.4-litarski benzinac sa 75 KS ili štedljivi 1.4 HDI sa 68 KS. Naravno, tu su i mnogo snažniji 1.6-litarski benzinci i dizelaši koji ovom malom automobilu daju solidnu dozu sportskog duha. Nažalost, upravljač je prvenstveno prilagođen vožnji u gradskim uslovima, što znači da je lagan i namenjen opuštenoj vožnji, pa u krivinama ne pruža dovoljno povratnih informacija. Ipak, tu su sportske i kvazi-sportske verzije koje mogu da imaju drugačija podešavanja tako da je osećaj u vožnji sa njima drugačiji. C2 je generalno u standardnim verzijama udoban auto, naročito uzimajući u obzir kratko međuosovinsko rastojanje.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja Motor

Prijatan gradski automobil mali potrošač.

Mane Mane

Malo prostora na zadnjoj klupi i u gepeku.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 165/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.522 din do 9.362 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.998 din do 9.415 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 12.400 din do 28.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 66 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase