Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C4 (2010 - 2018)

Izvor: LIAL / Shutterstock.com

C4 druge generacije

Francuzi nisu želeli da rizikuju u dizajnerskom smislu kao kod prve generacije, pa je ovaj C4 stilski prilično „suzdržan“ automobil. Daleko od toga da je dosadan – farovi mu daju dobru dozu oštrine, gotovo kao da je namrgođen. Enterijer je mnogo konvencionalniji u odnosu na prethodnika, nema fiksnog centralnog dela na volanu, zbunjujućih komandi i displeja...

Prednosti Prednosti

prtljažni prostor
ergonomija
udobnost

Mane Mane

preglednost
prostor pozadi
nešto veći krug okretanja

Opis modela

Generalne informacije

Druga generacija modela C4 dostupna je samo u verziji hečbeka sa petora vrata. Prethodna generacija u verziji sa troja vrata se slabo prodavala, a pojavio se i sportski DS3, pa bi trovratni C3 mogao da mu otima kupce. Dizajn je manje ekscentričan i više “opasan” sa “namrgođenim” farovima. Malo je veći od prethodnog C4, dužinom od 4,33 metara, širinom od 1,79 i visinom od 1,49 metara. Međutim, postoji i sedan, tj. limuzinska verzija, ali ona je namenjena tržištima kao što su Kina, Rusija, Južna Amerika, gde se uglavnom i proizvodi. Neki primerci su ipak našli put i do Srbije. Inače, Citroen C4 Cactus, koji se pojavio 2014. godine nema nikakve veze sa običnim C4 – to su dva potpuno različita automobila bez dodirnih tačaka. Cactus čak koristi platformu modela C3. Postoji i C4 Aircross koji takođe nema veze sa običnim C4. On je baziran na automobilima Mitsubishi ASX i Peugeot 4008.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Astra, VW Golf, Ford Focus…

Unutrašnjost

Za razliku od prethodne generacije, enterijer sada mnogo konvencionalnije izgleda. Nema fiksnog centralnog dela na volanu, kompletna instrument tabla je ispred vozača, umesto “razbacanih” malih displeja, itd. Ergonomičnost je na visokom nivou. Kvalitet izrade je vrlo dobar. Komande na volanu su velike i jasno razdvojene tako da se može upravljati raznim opcijama bez skretanja pogleda s puta. Centralna konzola može značajno da se razlikuje u zavisnosti od paketa opreme ili vrste menjača (manuelni ili automatik). Pozadi i viši putnici imaju dovoljno mesta za glavu, mada je prostor za noge malo problematičan.

Praktičnost

Ima veliki prtljažnik sa više od 400 litara – izgleda da samo Honda Civic ima više u ovoj klasi. Međutim, izgleda da je zbog toga donekle žrtvovan prostor na zadnjoj klupi. Uglavnom, prtljažnik je pravnilnog oblika i ima relativno nizak tovarni prag, pa se teret lako ubacuje i raspoređuje. U kabini ima mnoštvo korisnih pregrada i ostava za razne stvari. Tu su i neke „fioke“, u zavisnosti od paketa opreme, ali generalno putnici će biti zadovoljni.

U vožnji

Uprkost tome što je udoban, u krivinama se ponaša poslušno i upravljivo. Takođe i pri oštrim manevrima ostaje stabilan i prilično neutralan, pa se smanjuje rizik pri kritičnim situacijama. Ima odlične kočnice, bar ako nastavite da koristite kvalitetne potrošne delove. Upravljač bi mogao da bude direktniji, ali ovakvim podešavanjem obezbeđuje opuštenu vožnju. Za svoju klasu je vrlo tih i pri višim brzinama, što znači da su se Francuzi dobro potrudili oko zvučne izolacije.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor

Dizel 1.6 110hp. Udoban, tiho je u kabini i na vecim brzinama. Trenutno imam problema sa diznom br. 2, pali se check engine lampica, auto ode u safe mode, posle par minuta vozim kao da nista nije bilo (upravo sredjujem kvar). To bih isto naveo kao prednost, jer me ni jednom nije ostavio na putu, Potrosnja, izgled, enterijer i kvalitet istog...Obozavam ovaj auto.

Mane Mane

Ne znam...ne razumem se preterano u kola. Prilikom preticanja u 4-5-6 brzini je odlican ali mi je nekako trom izmedju 1 i 2 brzine, valjda je takav..ne znam. Preglednost je losa. Nije kvarljiv ali kada mu prolupa elektronika, najvaznije je imati dobrog majstora.

Pogledajte ostale utiske za:

Citroen C4 Hečbek (2011-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.800 din do 37.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
90%
Deca:
85%
Pešaci:
43%
Sigurnosne asistencije:
97%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 196 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase