Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen Saxo (1996 - 2004)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Saxo

Saxo je gotovo brat blizanac modela Peugeot 106, pošto s njim osim karoserijskog dela, deli motore, menjače i mnoštvo drugih komponenti. On je naslednik modela AX. Proizvodio se samo kao hečbek sa troja i petora vrata. S obzirom da je većina verzija lakša od 900 kg, Saxo je prilično živahan automobil bez obzira na motorizaciju, izuzetno prilagođen teškim gradskim uslovima.

Prednosti Prednosti

udobnost
performanse
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

loše kočnice
neudobna sedišta
potrošnja

Opis modela

Generalne informacije

Bez obzira na motor, kada pričamo o benzincima, Saxo se nije proslavio potrošnjom. Iako je veoma lagan, mali i slabi motori ne troše toliko malo koliko mnogi vlasnici očekuju. Istina, isto važi i za mnoge druge male i slabe automobile. Potrošnja najviše zavisi od načina i uslova vožnje. Sa druge strane, veoma je živahan, takođe bez obzira na motorizaciju. Npr. 1.4-litarski motor sa 75 KS koji ovog mališana pretvara u pravi metak na putu. Naravno, “na papiru” nema impresivno ubrzanje do 100 km/h, ali je zato izuzetno startan i ima odlična međuubrzanja, pa u svakodnevnoj urbanoj vožnji ne zaostaje za mnogo snažnijim automobilima. Tu su i sportske verzije sa 1.6-litarskim motorom u više verzija - najsnažnija ima 120 KS. Treba naglasiti da kod ovih sportskih verzija situacija nije baš „najčistija“ po pitanju označavanja i nekih drugih stvari pošto to može da zavisi od tržišta i godišta. Na primer, sportske verzije koja bi trebalo obavezno da ima 1.6-litarski motor, na nekim tržištima se prodavala i sa 1.4-litarskim motorom sa 75 KS. Uglavnom, sportske verzije imaju bolje kočnice – npr. montirani su diskovi umesto doboša pozadi. Dostupan je samo s jednim dizel motorom od 1.5 litara i 58 KS. Redizajniran je 1999. godine, kada je prednji kraj dobio znatno savremeniji izgled, naročito zahvaljujući atraktivnijim i modernijim farovima. Servo upraljač je takođe postao standardan deo opreme, osim kod baznih verzija. Enterijer je prilikom redizajna pretrpeo samo blage izmene. Osim loših kočnica nema nekih karakterističnih kvarova i problema i može se smatrati pouzdanim automobilom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Peugeot 106, Opel Corsa, Ford Fiesta…

Unutrašnjost

Materijali su prosečnog kvaliteta za ovaj segment. Neki delovi su izrađeni kvalitetnije, drugi lošije, ali to zavisi i od toga da li je reč o verziji pre ili posle redizajna, od paketa opreme i godišta. Napred ima dovoljno mesta i za izrazito visoke osobe, čemu u velikoj meri pomaže to što nema široku centralnu konzolu kao kod savremenih automobila. Nažalost, vozačka pozicija nije baš najbolja, naročito zbog nemogućnosti podešavanja volana. Ni sama sedišta nisu baš najudobnija. Nožne komande su suviše zbijeno postavljene, a i pozicija im nije idealna. Na zadnjoj klupi ima malo mesta, naročito ako su vozač i suvozač krupniji, pa gurnu sedišta unazad. Ipak, ne smemo da zaboravimo da je ovaj auto dugačak samo 3,7 metara. Kontrole su relativno ergonomično postavljene i lako se navikava na njihovu poziciju. Ipak, deluju zastarelo, s obzirom da nisu menjane nakon redizajna, a ni pre toga nisu delovale baš moderno.

Praktičnost

Od automobila dužine samo 372 centimetra ne može mnogo da se očekuje po pitanju praktičnosti, ali s obzirom na svoju namenu, nema mnogo mesta za kritiku. Takođe, s obzirom da je reč o hečbeku čiji prtljažni prostor može da se poveća obaranjem naslona zadnje klupe, može da prenese više kabastog tereta od nekih znatno većih sedana. Konkretno, osnovna zapremina prtljažnika je 280 litara, što uopšte nije loše s obzirom na njegovu dužinu, a obaranjem naslona dobija se 953 litra. Enterijer ne obiluje pregradama i ostava za sitnice.

U vožnji

Zahvaljujući svojoj kompaktnosti odlično se snalazi u gradu. Uzak je i kratak, što znači da je mnogo lakše njime se provlačiti kroz gradsku gužvu i parkirati ga na nekom mesto o kojem drugi automobili mogu samo da sanjaju. Pomaže i to što je vrlo pregledan. Vešanje je udobno podešeno, osim kod sportskih verzija koje su osetno tvrđe, pri čemu ni gume nižeg profila ne pomažu. Generalno standardne verzije iznenađuju udobnošću s obzirom da govorimo o veoma kratkom automobilu sa malim međuosovinskim rastojanjem i malim točkovima. Upravljač je odmeren idealno za vožnju po gradu. Dovoljno precizan i prilično lagan (osim ako nema servo). To znači da pri višim brzinama, npr. na auto-putu ne ostavlja nimalo dobar utisak. Saxo kao veoma lagan auto sa mekim i udobnim vešanjem veoma je osetljiv na udare bočnog vetra, pri čemu ni prolazak šlepera na auto-putu nije nimalo prijatan. Standardne verzije ovog modela generalno imaju vrlo loše kočnice. Vlasnici neretko imaju problema na tehničkom pregledu, uglavnom sa zadnjim kočnicama koje je teško podesiti da ostvare dovoljnu silu kočenja kako bi prošle ispitivanje na valjcima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Održavanje Potrošnja Komfor Motor

Ja sam imao 1.4 vts. Potrosnja do 100km je bila oko 5.2 litra. Maksimalno je isao 180kmh. Ali je jako lepo ubrzavao i odnos brzina je jako dobar. Prostora ima dovoljno za tako mali auto. Po meni jedan jako lep auto i po meni najlepsa instrument tabla iz tog vremena. Lepo je i lezao u krivinama, mada nista spektakularno. Pravi momacki auto. Motor prost, mada nikad nije bilo potrebe za nekim ulaganjem osim redovnog servisa.

Mane Mane

Njihova glupava torzija koja se doduse uradi i traje, ali mora da se cuva. Takodje glupavo mesto za rezervni tocak ali tako su verovatno dobili mesta u kabini. Moj primerak je bio jako istruleo na sajtnama ispod ukrasnih plastika.

Pogledajte ostale utiske za:

Citroen Saxo Hečbek (1996-2003)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 6.587 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.596 din do 6.205 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.850 din do 25.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
2*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 15 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase