Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Bravo (1995 – 2001)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Fiat Bravo prve generacije

Model Bravo je praktično naslednik modela Tipo. U stvari, ovu ulogu deli sa svojim “blizancem”, modelom Brava. Modeli Bravo i Brava dele gotovo svu mehaniku, elektroniku, motore i mnogo drugih stvari, ali su namenjeni različitim ciljnim grupama. Brava je porodični auto, dok je Bravo “momački”, sportski nastrojen, atraktivniji i oko 20 cm kraći. Spreda se ne razlikuju, dok je zadnji kraj potpuno drugačiji.

Prednosti Prednosti

performanse
sportski doživljaj u vožnji
potrošnja

Mane Mane

antikorozivna zaštita
mali prtljažnik
udobnost

Opis modela

Generalne informacije

Fiat je odlučio da ubije dve muve jednim udarcem, pa je koristeći iste “materijale” napravio dva različita automobila, mada imaju i mnogo sličnosti. Brava je namenjena porodičnim ljudima, a Bravo je kao ciljnu grupu imao mlađu populaciju, koja je tražila automobil sportskog izgleda. Uprkos obilnom deljenju mehanike i drugih stvari, tu je ipak i dosta različitih podešavanja upravo kako bi se postigao taj sportski duh. Pritom, Brava se proizvodila isključivo sa 5 vrata, a Bravo sa 3 vrata. S obzirom da su toliko slični, 1996. su zajednički dobili titulu Evropskog automobila godine, pobedivši Peugeot 406 i Audi A4; zajedno su se pojavljivali u reklamama, itd. U početku su ih “optuživali” da imaju previše futuristički dizajn, ali ubrzo se ispostavilo da je dizajn bio pun pogodak i zbog toga su kao polovnjaci dugo nakon prestanka proizvodnje i dalje delovali savremeno. Redizajnirani su 1998/1999, kada je iz ponude izbačen 1.4-litarski benzinac i umesto njega ubačen 1.2 16V iz Punta. Što se tiče pouzdanosti generalno se preporučuju mlađe verzije, nakon redizajna.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Golf, Opel Astra, Renault Megane…

Unutrašnjost

Komande su ergonomično i logično postavljene, lake za korišćenje. Kvalitet materijala je bolji nego što se to generalno očekuje od ove marke, mada su današnji primerci prilično stari pa ne treba očekivati čuda. S obzirom na prisustvo delova od tvrde plastike, tvrdo oslanjanje i kvalitet naših puteva, nije neobično da se javlja krckanje i škripanje tokom vožnje. Vozač i suvozač sede nisko, gotovo sportski, na relativno udobnim sedištima sa odličnom bočnom podrškom. Pozadi ima više mesta nego što se očekuje, mada trećem putniku neće biti najprijatnije - ne postoji čak ni naslon za glavu za putnika u sredini.

Praktičnost

Praktičnost mu nije jača strana. Na prvom mestu, prtljažnik je sa osnovnom zapreminom od 280 litara, prilično mali. Obaranjem naslona zadnje klupe može da se poveća na 630 do 1.030 litara. Ne impresionira brojem pregrada i korisnih ostava za sitnice i razne stvari. Takođe, sama činjenica da ima troja vrata znači da je ubacivanje dece u dečja sedišta na zadnjoj klupi otežano. Međutim, vozač koji kupuje ovaj automobil definitivno treba u vidu da ima sve gore navedene stvari i stoga nema prava da se žali, pošto mu je sportski izgled bio na prvom mestu.

U vožnji

Na putu se ponaša odlično. Kroz krivine prolazi sigurno i samouvereno, mada bi upravljač mogao da bude malo teži i da šalje više povratnih informacija. Udobnost je prilično loša. U gradu se dobro snalazi i lako parkira zahvaljujući dužini samo od 403 cm. Najsnažniji motor je 2.0 litarski benzinac sa 154 KS (nakon redizajna), koji je za ono vreme obezbeđivao zaista odlične performanse za jedan automobil sa prednjim pogonom. Međutim, čak i 1.6 litarski benzinac je Bravo činio veoma brzim automobilom, tako da za uživanje u oštrijoj vožnji nije bilo ni potrebe za snažnijom motorizacijom. Pritom je dvolitarski motor prilično skup i komplikovan za održavanje.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Komfor Motor

Motor 1.6 16v ide kao metak! 9s mu treba od 0-100km/h,jako je udoban i lepo lezi na putu, veoma je pouzdan motor i nisam imao nikakve mane za njega, stabilan u krivinama!

Mane Mane

Malo veca potrosnja Tvrdji trap

Pogledajte ostale utiske za:

Fiat Bravo Hečbek (1995-2002)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/65/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.152 din do 9.724 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.445 din do 8.858 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.550 din do 29.650 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 19 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase