Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Doblo (2000 - 2010)

Izvor: Kosarev Alexander / Shutterstock.com

Fiat Doblo prve generacije

Fiat Doblo nudi mnogo u relativno malom pakovanju. Hvale ga da je pouzdan, naročito sa poznatim 1.9-litarskim dizelašima. Dostupan je sa mestom za pet ili sedam osoba. Predstavlja odličan izbor za vozače kojima je potreban kompaktan automobil, ali sa dovoljno prostora za porodičnu upotrebu, jeftin za održavanje, itd. Pritom kupci na raspolaganju imaju širok izbor različitih verzija.

Prednosti Prednosti

preglednost
praktičnost
pouzdanost

Mane Mane

šum vetra pri višim brzinama
tvrda plastika
udobnost

Opis modela

Generalne informacije

Kao i gotovo svi direktni konkurenti, Doblo prve generacije proizvodio se u teretnoj i putničkoj verziji, pri čemu je kod putničke verzije postojao zaista širok izbor “podverzija”, tako da su kupci imali velike mogućnosti da izaberu primerak koji odgovara njihovim specifičnim potrebama. Na primer, postoje verzije sa pet ili sedam sedišta, sa vratima prtljažnika koja se otvaraju na gore ili u stranu i to iz dva dela, sa izuzetno slabim ili “pristojno” jakim motorima, veoma siromašnom ili bogatom opremom, sa zadnjim vratima sa jedne ili sa obe strane… Redizajniran je 2005. godine, kada je prednji kraj pretrpeo drastične izmene. U enterijeru je bilo manjih izmena. Redizajnirana verzija je nešto duža, uglavnom zbog drugačijih branika. Ponuda motora je prosečna za ovu klasu. Generalno, benzinci se ne preporučuju, kao ni 1.9-litarski atmosferski dizelaš sa samo 63 KS. Nakon redizajna stigao je poznati 1.3 dizel, ali poznavaoci najviše preporučuju 1.9 turbo dizelaše bez obzira na verziju i snagu. Najprivlačniji je agregat sa 120 KS. Doblo je generalno pouzdan, a savetuje se kupovina redizajnirane verzije.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen Berlingo, VW Caddy, Renault Kangoo…

Unutrašnjost

Sve komande su logično i ergonomično postavljene, lake za upotrebu, tasteri su dovoljno veliki, a i ručica menjača je visoko postavljena, na dohvat ruke. Može se reći da je enterijer napred stilski lepo izveden, mada tvrda plastika kvari utisak, iako je generalno otporna na oštećenja i ogrebotine. Kod verzije sa sedam sedišta, na zadnja dva sedišta mogu da se smeste i odrasli putnici, mada im neće biti baš udobno. Ukoliko nisu potrebna, ta dva sedišta mogu u potpunosti da se izvade. Zadnja vrata su klizeća, tako da se uz visoka sedišta lako ulazi i izlazi. Prednja sedišta su udobna, uz solidnu bočnu potporu i uz solidne mogućnosti podešavanja kod bogatijih paketa opreme. Inače, neke verzije mogu da imaju zaista bogatu opremu.

Praktičnost

Iako je dužine samo 416 cm, zahvaljujući obliku karoserije, pored obilja prostora za putnike nudi i veliki prtljažnik od čak 750 litara. Zahvaljujući visokoj karoseriji (visina vozila 182 cm) kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se ukupno 3 kubna metra prtljažnog prostora, mereno od poda do krova. Takođe i naslon suvozačkog sedišta može da se obori u potpunosti unapred, što omogućava prevoz dužih predmeta. Sam otvor prtljažnika je širok i visok, pravilnog oblika, sa niskim tovarnim pragom, pa je ubacivanje tereta znatno olakšano. Nažalost, nema baš mnogo pregrada i ostava.

U vožnji

U gradu se snalazi odlično iz više razloga. Povišena pozicija sedenja vozača, velike staklene površine i veliki retrovizori obezbeđuju odličnu preglednost. Kompaktne dimenzije takođe pomažu (dužina 416 cm i širina 171 cm). Upravljač je lagan, ali dovoljno precizan. Stoga je Doblo odličan za provlačenje kroz gradsku gužvu, uske prolaze, parkiranje na nezgodna mesta i slično. Pri višim brzinama je siguran i stabilan, isto kao i u krivinama, mada uvek treba imati u vidu njegovu visinu i zadnje vešanje koje je više prilagođeno teretnom tipu vozila. Udobnost nije baš najsjajnija, pri čemu posebno putnicima na zadnjim sedištima ne prija vožnja po lošem putu.

Iskustva drugih vozača

zivko drca iznosi svoje utiske o
Fiat Doblo (2001 - 2010)

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Održavanje Potrošnja Komfor

praktičnost, veličina, potrošnja goriva (plin), jeftino i jednostavno održavanje, dostupnost rezervnih delova, mnogo prostora za pet putnika i prtljag. Uz malo pažnje i sreće motor može bez otvaranja izdržati 250000 km.

Mane Mane

nekih rezervnih delova nema za kupiti osim u ovlašćenoj servisnoj mreži što može biti dosta skupo. iznenađujuća potrošnja ulja motora što je problem rabljenog vozila i više vlasništva. kad malo ostari prednji oves voli da škripi. motor 1.4 57kw čini se preslab za Doblo iako dobro služi na putu. slabo drži cenu kao rabljeni te se više traži diesel model. problem je plastika kad malo ostari veoma je krhka voli pucati. antifriz voli curiti.

Pogledajte ostale utiske za:

Fiat Doblo Monovolumen (MiniVan) (2001-2010)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.600 din do 32.750 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Deca:
3*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 73 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase