Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Fiat Marea (1996 - 2002)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Fiat Marea (1996 - 2002)

Fiat Marea kao polovnjak, ako je u iole dobrom stanju, nudi odličan odnos uloženo/dobijeno. Karavan je opravdano neuporedivo popularniji, zbog toga što može vrlo dobro da služi i kao porodični automobil i kao službeni transporter za male privrednike i kao pravi teretnjak. Pristupačna je, ali ne baš pouzdana, što kvari čitavu sliku, ali na nečemu mora da se izgubi. Takođe ima dobar izbor motora koji nude solidan odnos performansi potrošnje i izdržljivosti.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
performanse
potrošnja

Mane Mane

udobnost
podložna koroziji
lagan upravljač

Opis modela

Generalne informacije

Fiat Marea je dostupna kao limuzina i kao karavan. Međutim, ona je deo veće porodice kojj pripadaju i modeli Bravo i Brava. Praktično bi svi mogli da se vode pod istim imenom, s obzirom na to da dele gotovo svu mehaniku, elektroniku, motore i tako dalje, ali u marketingu italijanskog proizvođača odlučili su da ih razdvoje, verovatno smatrajući da će tako osvojiti veći deo tržišta. Podsetimo se da su Bravo i Brava zajednički 1996. osvojili titulu Evropski automobil godine. Marea je u Evropi prestala da se proizvodi i prodaje avgusta 2002, godinu dana nakon što je stigao model Stilo. Ipak, nastavila je da se proizvodi u nekim drugim zemljama, kao npr. u Turskoj. Što se tiče motorizacije, agregate u velikoj meri deli sa modelima Bravo i Brava. Međutim, tu je 2.4-litarski dizelaš sa 126 ili 132 KS, ali on kod nas nije nikada ostvario popularnost zbog ozloglašenog “poreza na luksuz” (preko 2.0 litra). Posebna je zanimljiva verzija 2.0 Turbo sa motorom od 182 KS preuzetim iz modela Fiat Coupe. Marea se generalno ne smatra pouzdanim automobilom, mada joj pojedini motori spašavaju čast.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Mondeo, Opel Vectra, Citroen Xantia…

Unutrašnjost

Komande su vrlo ergonomične i lake za upotrebu. Kvalitet materijala je generalno dobar, mada postoje, naravno, delovi i površine koji su lošije izrađeni. Na primer, tvrda plastika ume da krcka i škripi, čemu u dobroj meri doprinosi i tvrdo oslanjanje. Takođe je i samo oslanjanje bučno, što utiče na „akustičku udobnost“ kad se vozi po lošijim putevima – možda deluje banalno, ali nakon dužeg vremena može da počne ozbiljno da zamara. Vozač sedi prilično nisko, ali je pozicija sedenja odlična. Pozadi ima dovoljno mesta. Sedišta su dovoljno udobna i imaju dobru bočnu podršku.

Praktičnost

Marea po ovom pitanju nudi odličan odnos uloženo/dobijeno, naročito kada govorimo o karavan verziji. Zanimljivo je da je postalo znatno popularnija kao polovnjak, u odnosu na vreme kada se prodavalo kao nova, verovatno zbog toga što je po pristupačnoj ceni nudila mnogo po pitanju mogućnosti transporta, a istovremeno ima odličan izbor motora koji nude dobar kompromis pouzdanosti, potrošnje i performansi. Ne impresionira brojem pregrada i ostava. Karavan i sedan ima isto međuosovinsko rastojanje, ali pošto je karavan duži za 10 cm i viši za 8 cm, ima osnovnu zapreminu prtljažnika 500 litara u odnosu na 430 kod sedana, a kada se obore nasloni zadnje klupe karavan raspolaže sa odličnih 1.550 litara.

U vožnji

Po pitanju motorizacije kupci novih primeraka su imali zaista širok izbor motora, od malih i slabih atmosferskih benzinaca, do veoma ozbiljnih velikih agregata za ono vreme. S obzirom na to da ima veće međuosovinsko rastojanje od modela Bravo i Brava, od njih je po automatizmu udobnija. Naravno, nije udobna kao francuski konkurenti iz tog vremena, ali sa nemačkom konkurencijom je mogla da se nosi rame uz rame. S obzirom na to da su današnji primerci već prilično stari, teško je dati realnu ocenu zbog stanja oslanjanja svakog pojedinačnog vozila. Nije naročito sportski podešena kao hečbek verzije iz ove “porodice”, pa ne uživa u krivinama, već je više podešena za opušteno krstarenje. To naravno ne znači da je nesigurna ili nestabilna pri oštrijim manevrima.

Iskustva drugih vozača

Željko Balja iznosi svoje utiske o
Fiat Marea (1997 - 2002)

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Komfor Motor

Vozim 1,6 16v, na otvorenom putu ne troši mnogo, 6-7 litara, udoban, vožnja bez nekih problema po 1000 km u cugu, a imao sam 3 operacije kičme. Delovi su jeftini, većinom imate na otpadu sve za 10-20e. Uz dobro održavanje fenomenalan auto

Mane Mane

Potrošnja

Nije auto za grad, po gradu zna da povuče i po 10-11 litara bez problema, ako uključiš klimu zna da se pregreje, struja mu je slaba tačka,

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 10.805 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.432 din do 13.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 16.000 din do 35.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 23 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase