Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford Fiesta (1995 - 2002)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Fiesta četvrte generacije

Fiesta 4. generacije je klasičan predstavnik ovog segmenta - sa dužinom od samo 382 cm i masom nešto većom od 900 kg kada je u pitanju trovratna verzija sa najmanjim benzincem i baznom opremom, predstavlja pristupačan i ekonomičan auto, lak za parkiranje, koji ipak može da zameni i mnogo veća vozila kada zatreba. Pritom je u krivinama dovoljno dinamična, tako da vlasnici ipak mogu da uživaju u vožnji.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
udobnost
odlični benzinci

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
neotpornost na koroziju
nedostatak pregrada za sitnice

Opis modela

Generalne informacije

Dostupna je kao hečbek sa troja i petora vrata, kao i u dostavnim verzijama. Kupce već dugo privlači i time što je generalno pouzdana i jeftina za održavanje. Korozija je solidan problem, a neke tačke su naročito osetljive, pa prilikom kupovine treba obratiti posebnu pažnju na proveru tih tačaka, inače će se odatle brzo širiti dalje. Po dimenzijama je ostala slična trećoj generaciji, čiju je platformu i dobar deo konstrukcije takođe nastavila da koristi. Redizajnirana je 1999. godine, kako bi više ličila na model Focus - novi branici, farovi, maska hladnjaka, dizajn felni… Bilo je izmena i na zadnjem delu. Na nekim tržištima, kao npr. u Velikoj Britaniji, ova redizajnirana verzija nazivana je petom generacijom, što je u nekim slučajevima dovodilo do ozbiljnih nesporazuma. Reč je o čisto marketinškim razlozima. Iako se po pitanju konstrukcije i mehanike u velikoj meri oslanja na prethodnu generaciju Fiesta četvrte generacije je u velikoj meri napredovala na različitim poljima. Na primer, ojačana je karoserija, pa je sada čvršća i kruća, vešanje je poboljšano, a i novi motori su unapredili čitavu priču. Dakle, iako su sličnosti između ove dve generacije očigledne, testovi iz auto magazina rađeni u vreme kada se „četvorka“ pojavila kažu da se treća i četvrta generacija na putu ponašaju kao dva potpuno različita automobila.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Corsa, VW Polo, Renault Clio…

Unutrašnjost

Enterijer je prosečan za automobil ove klase iz tog perioda. Unutrašnjost nije naročito moderna, ali to je prosečan kupac i očekivao. Najveći problem je nedostatak prostora. Napred vozač i suvozač mogu lepo da se smeste, dok je pozadi situacija prilično loša. Istina, ima više prostora u odnosu na Saxo ili Corsu uporedive generacije, ali manje nego Renault Clio i pritom to ne menja činjenicu da pozadi jeste prilično tesno. Naravno, opet dosta toga zavisi od gabarita putnika na prednjim sedištima, tj. kako će rasporediti prostor između prednjeg i zadnjeg dela. Materijali u enterijeru deluju jeftino, sa dosta tvrde plastike, mada i to zavisi od paketa opreme. Instrument tabla je pregledna. Ergonomičnost komandi je odlična.

Praktičnost

Prtljažnik ima zapreminu od 250 litara, što i nije loše za automobil ovih dimenzija, mada zbog toga često pate putnici na zadnjoj klupi. Kada se obori naslon zadnje klupe prtljažni prostor se povećava na 930 litara i tada u Fiestu mogu da se ubace i predmeti većih gabarita. Kada se obore nasloni zadnje klupe ostaje ravna tovarna površina. Ne može da se pohvali brojem i veličinom pregrada i ostava za sitnice. Jednostavno, izgleda da su konstruktori svaki milimetar prostora iskoristili da bi obezbedili više prostora za putnike umesto da postavljaju razne pregrade i slično.

U vožnji

Ima odlične vozne osobine - okretna je i agilna, a zahvaljujući kompaktnim dimenzijam odlično se snalazi u provlačenju kroz saobraćajnu gužvu. Još tada je Ford odlučio da se više fokusira na unapređenje voznih karakteristika svojih automobila. Stoga se Fiesta odlično ponaša u krivinama, pa je pravo zadovoljstvo voziti je po krivudavim putevima, čak i ukoliko ima najslabiji motor. Po ovom pitanju je nadmašila mnoge skupe i ozbiljnije konkurente. Ipak, to nije negativno uticalo na udobnost. Fiesta i dalje prilično dobro upija neravnine, pri čemu ipak treba imati u vidu njeno kratko međuosovinsko rastojanje i relativno male točkove.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Motor

Motor kvalitetan i jako izdrzljiv,nema trosenja ulja niti dima bilo kojih boja.Auto sa svojim ks ide jako dobro sa malo vecim gumam i jako stabilan.

Mane Mane

Potrosnja koja nije velika kada se vozi do 80 km sa sat vec preko toga ste na 2500 3000 obrtaja i zna da bude dosta vece.I limarija koka nije na zavidnom nivou

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 145/80/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.166 din do 5.040 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.851 din do 7.684 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 16.200 din do 26.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 30 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase