Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford Fiesta (2002 - 2008)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Fiesta pete generacije

Peta generacija je imala velike ambicije kada je stigla, mada je redizajn 2005. godine doneo osetna unapređenja, ne samo u pogledu dizajna. Inače, redizajnirana verzija se na nekim tržištima označava kao šesta generacija, što može da zbuni vozače. Dostupna je kao hečbek sa troja i petora vrata, a na određenim tržištima i kao klasičan sedan (Južna Amerika, Afrika, Azija).

Prednosti Prednosti

vozne osobine
preglednost
solidan prtljažnik

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
kvalitet materijala u kabini pre redizajna
udobnost

Opis modela

Generalne informacije

Za razliku od prethodnih generacija dobro je zaštićena od korozije. Generalno spada među pouzdanije automobile. Redizajnirana je 2005. godine. Izmenjeni su retrovizori, prednji branik, maska hladnjaka, stavljeni su drugačiji i veći farovi, kao i drugačiji zadnji branik iz zadnje svetlosne grupe… Izmenjen je i enterijer, dodata je nova standardna i opciona oprema. Prilikom redizajna je unapređen i materijal u kabini, pošto su upotrebljeni neki materijali iz modela viših klasa (Focus, Mondeo). Izmenjena je instrument tabla - postala je preglednija. Gornji deo prednje konzole izrađen je od mekšeg materijala. Što se tiče motorizacije, najveći napredak je to što su ubačeni 1.4 TDCi i 1.6 TDCi dizel motori, razvijeni u saradnji sa PSA Peugeot Citroen grupacijom. Ovi dizelaši su se odlično pokazali, mada su prvih godinu-dve imali određenih problema. Na sreću, te “dečje bolesti” brzo su rešene. Tu je i sportska ST verzija sa 2.0-litarskim motorom od 150 KS. ova verzija je i dalje prava poslastica za ljubitelje malih sportskih automobila, pošto je veoma uzbudljiva za vožnju kroz krivine - lagana je, ima niže i tvrđe oslanjanje koje je posebno prerađeno u sportskom odeljenju. Kada su benzinci u pitanju, obično se preporučuje 1.25-litarski motor, iako je najslabiji, pošto se smatra pouzdanijim i proverenim. Za gradsku vožnju je sasvim dovoljan, a nije naročito veliki potrošač.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Peugeot 207, Renault Clio, Opel Corsa…

Unutrašnjost

Nudi više prostora za putnike u odnosu na prethodnu generaciju. Vozačko okruženje je zanimljivo dizajnirano. Instrument tabla je klasična i pregledna. Ergonomija je takođe dobra - sve komande su na dohvat ruke i tamo gde ih očekujete. Enterijer pre redizajna može da deluje jeftino zahvaljujući tvrdoj plastici, ali je zato prilično otporan na habanje. Pozadi može da sedne dvoje odraslih i jedno dete. Ne može da se pohvali sa mnogo prostora pozadi, ali opet ga ima dovoljno s obzirom na dužinu vozila i dosta toga zavisi kako se napravi kompromis između putnika koji sede napred i pozadi, naravno kada su svi putnici odrasli. Sedišta su nešto tvrđa, ali nisu neudobna. Dobro su profilisana. To važi i za prednja i za zadnja.

Praktičnost

Savetuje se kupovina verzije sa petora vrata, pošto kod trovratne verzije ulazak na zadnju klupu nije baš lak. Za 8,7 cm je duža od prethodne generacije, za 5 cm šira i 1 cm viša. Uprkos tome, po dužini je ostala ispod četiri metra. Osnovna zapremina prtljažnika je 268 litara. Ovo je sasvim pristojna zapremina. Kada se obore nasloni zadnje klupe, dobije se 894 ili 945 litara u zavisnosti od verzije, odnosno konfiguracije. Ostave i pregrada za sitnice ima prosečno za ovu klasu, mada ne bi smetalo da ima nešto više.

U vožnji

Odlično se ponaša u krivinama - ima manje sportskog duha u odnosu na prethodnu generaciju, ali od nje je i veća i osetno teža. Ipak je i dalje zabavna u vožnji. Upravljanje je dobro odmereno, dovoljno direktno, ali ne toliko da Fiesta bude “nervozna”. I kod oslanjanja je napravljen dobar kompromis, mada je ipak nešto tvrđe nego što bi neki vlasnici želeli. Nije neudobna, ali zna dobro da prenese neravnine s asfalta na putnike. Zahvaljujući nešto višoj poziciji sedenja i velikim staklenim površinama preglednost je dobra.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

lako se provlači po gradu,nije velik,potrošnja mala,lako se održava

Mane Mane

imam samo jedan problem,izvuče akumulator kad je kišno vreme,menjao regler i akumulator i opet,možda neko imao sličan problem

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 165/60/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.170 din do 8.669 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.468 din do 11.806 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 12.100 din do 26.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 182 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase