Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Ford Galaxy (1995 - 2006)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Ford Galaxy prve generacije

Ford je odlučio da svoj miniven sa sedam sedišta napravi u saradnji sa VW grupacijom, od koje je preuzeo i dizel motore u više verzija. Mogao je da se kupi sa pet ili sedam sedišta, pri čemu za razliku od brojne konkurencije i na zadnja dva sedišta mogu normalno da se smeste i odrasle osobe. Pritom sva sedišta iz drugog i trećeg reda mogu u potpunosti da se izvade iz vozila, pa se Galaxy pretvara u pravi „kombi“.

Prednosti Prednosti

praktičnost
vozne osobine
pravi“ sedmosed

Mane Mane

pouzdanost
teška sedišta
slab izbor benzinaca

Opis modela

Generalne informacije

Galaxy prve generacije nastao je kao zajednički projekat kompanija Ford i VW. Proizvodio se u zajedničkoj fabrici u Portugalu, iz koje su izlazila tri gotovo ista automobila: Ford Galaxy, VW Sharan i Seat Alhambra (Seat je deo VW grupacije). Proizvodnja je počela u maju 1995. godine. Galaxy je takođe koristio prvenstveno mehaniku VW grupacije. Dužine je 4.641 mm i visine 1.732 mm. Kada su dizel motori u pitanju, Galaxy koristi isključivo VW-ove 1.9 TDI motore u raznim verzijama snage - od 90, 110, 115 i 130 KS. Što se tiče benzinaca, Ford nije želeo da uzme nemački 1.8T, već sopstveni dvolitarski motor, kojem je naknadno dodao snažniji 2.3-litarski iz modela Scorpio. Najzanimljivija verzija koristi VW-ov 2.8-litarski VR6 motor, koji je slavu stekao u Golfu VR6. Ova verzija je bila dostupna i sa pogonom na svim točkovima. Redizajniran je avgusta 2000. godine, kada je modernizovan i spolja i iznutra. Još jedan redizajn, mada veoma blag, usledio je 2004. godine, sa novim farovima, drugačijom opremom i raznim drugim izmenama.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Sharan, Seat Alhambra, Renault Espace…

Unutrašnjost

U enterijeru je korišćena mešavina Fordovih i VW-ovih komponenti, sa velikim uticajem rešenja iz Golfa. Ipak, Ford je generalno dizajn unutrašnjosti uradio tako da asocira na Mondeo. Visoka pozicija sedenja znači da se lako ulazi i izlazi. Takođe je u velikoj meri olakšano ubacivanje i vađenje dece iz dečjeg sedišta. Galaxy je pravi sedmosed pošto na zadnja dva sedišta, odnosno u trećem redu sedišta, mogu da se smeste i odrasle osobe, za razliku od mnogih drugih sedmoseda kod kojih zadnja dva sedišta služe samo za decu ili za odrasle u slučaju krajnje nužde. Napomenimo da su dodatna dva sedišta opcija za koju se doplaćivalo, tako da Galaxy u osnovnoj opremi dolazi sa pet sedišta.

Praktičnost

Zadnja dva sedišta mogu odvojeno u potpunosti da se izvade iz vozila, tako da se dobija petosed sa znatno većim prtljažnim prostorom. Mogu odvojeno da se vade i sedišta iz drugog reda, što je izuzetno praktično. Sedišta nisu baš laka, ali na sreću ova operacija se ne izvodi često. Zapremina prtljažnika je 266 litara kada je u funkciji svih sedam sedišta. Međutim, kada se izvade sva sedišta iz drugog itrećeg reda, tako da ostanu samo vozačko i suvozačko, na raspolaganju je prtljažni prostor od 2.610 litara, odnosno malo više od 2,6 kubnih metara.

U vožnji

Visoka pozicija sedenja vozaču donosi odličnu preglednost, mada smetaju široki prednji stubovi, naročito zbog ugla pod kojim su postavljeni. Generalno, Galaxy se lako vozi i po gradu, a lak je i za parkiranje. Iako je mehanički izuzetno sličan modelima Sharan i Alhambra, Ford je uspeo da uradi vešanje tako da Galaxy na putu bude osetno dinamičniji i agilniji. U krivinama je samouveren i siguran. Ne naginje se onoliko koliko se očekuje od jednog minivana.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor Motor

Ovoliki auto sa ovom smešnom potrošnjom me je najviše oduševila. Mi smo velika porodica i prosto ne mogu da nas zamislim da se vozimo u nekom drugom tipu automobila osim minivena, putujemo dosta i za sada smo oduševljeni.

Mane Mane

Poluosovine i ostale VW hronične boljke ali sve u svemu ništa strašno.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.000 din do 53.800 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 15 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase