Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mercedes Benz B Klasa druge generacije (2011 - 2019)

B Klasa druge generacije

Druga generacija B Klase duža je za oko 9 cm i niža za 5 cm od prve generacije. Od nje ima i osetno više prostora na zadnjoj klupi. Zahvaljujući MPV konceptu karoserije, nudi više prostora za putnike i veći prtljažnik od raznih mnogo dužih limuzina. Većina primeraka ima prilično bogatu opremu, kao i solidan izbor motora. Predstavlja odličan porodični automobil.

Prednosti Prednosti

prostrana kabina
praktičnost/multifunkcionalnost
prtljažnik

Mane Mane

nedovoljno direktan upravljač
ekran multimedije deluje kao “aftermarket” rešenje
manjak pregrada pozadi

Opis modela

Generalne informacije

Redizajnirana verzija stigla je tri godine nakon lansiranja, sa farovima koji više podsećaju na one kod A Klase i sa intergisanim LED dnevnim svetlima. Uz doplatu su se dobijala i LED oborena i duga svetla, pa ih mnogi polovni primerci imaju. Izmenjeni su i prednji i zadnji branik, zadnje svetlosne grupe i još neki detalji. Enterijer je pretrpeo ozbiljnije izmene. Na primer, instrument tabla je dobila veći multifunkcionalni ekran između brzinomera i obrtomera. Ponuda motora je prilično raznovrsna, od veoma štedljivih dizelaša i turbo benzinaca, do izuzetno snažnih motora. Nažalost, najsnažniji dizelaši snage 136 i 177 KS imaju 2,2 litra radne zapremine, što automatski odbija potencijalne kupce zbog skuplje registracije. U ponudi je i verzija sa fabrički ugrađenim uređajem za metan (CNG). Generalno može da se smatra odličnim hibridom minivena i većeg porodičnog hečbeka.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW 2 Series Active Tourer, Citroen C4 Picasso, Škoda Yeti…

Unutrašnjost

Napred se sedi relativno visoko, ali su sedišta udobna, dobro profilisana i imaju solidne mogućnosti podešavanja, pa ni duže vožnje ne zamaraju. Pritom, viša pozicija sedenja vozaču olakšava pregled saobraćaja i parkiranje. Zadnja sedišta su takođe vrlo udobna, a na njima takođe ima dovoljno mesta, osetno više u odnosu na prethodnu generaciju. Kvalitet materijala u kabini je više nego pristojan, što važi i za završnu obradu. Ipak, izgled enterijera može u velikoj meri da zavisi od paketa opreme. Komande su ergonomično raspoređene, na dohvat ruke, mada ručica ručne kočnice može da zbuni.

Praktičnost

Praktičnost je na visokom nivou. U prednjem delu kabine ima više nego dovoljno pregrada i ostava, ali to ne može da se kaže i za zadnji deo. Zadnja klupa može da se pomera napred-nazad za 14 cm, tako da može da se bira želite li više prostora za putnike ili veći prtljažnik. Prtljažnik može tako da ima zapreminu od 486 do 666 litara, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se ukupna zapremina od 1.547 litara. Neke verzije imaju i mogućnost podešavanja nagibva naslona zadnje klupe, čime se dodatno povećava upotrebljivost prtljažnog prostora. Nasloni zadnje klupe se obaraju u odnosu 60:40, a kada se obore ostaje ravna tovarna površina. Tovarna ivica ne smeta pri ubacivanju tereta. Naslon suvozačkog sedišta može u potpunosti da se preklopi što omogućava transport dužih predmeta.

U vožnji

B Klasa je relativno udoban automobil, ali na udobnost vrlo negativno mogu da utiču atraktivne felne većeg prečnika koji automatski donose gume nižeg profila. Na primer, ukoliko se neko odluči za primerak sa AMG paketom opreme i felnama od 19 inča, može da zaboravi na udobnost. Ni 18-ice nisu za preporuku. Vožači koji vole dinamičnu i oštru vožnju neće biti najsrećniji u krivinama, pošto je B Klasa ipak više konstruisana da bude praktičan porodični automobil, iako može da se izabere sa veoma snažnim motorima i točkovima „ozbiljnih“ dimenzija. Daleko od toga da je B Klasa nestabilna ili da ne može precizno da se vodi kroz krivine, ali jasno je da postizanje sportskog osećaja za volanom nije bio jedan od prioriteta. Zvučna izolacija je odlično izvedena. Generalno se dobro snalazi u gradskim uslovima, mada treba imati u vidu da je ipak reč o automobilu dužine skoro 4,4 metra, kao i da je prečnik zaokreta 11 metara, što je npr. za 10 cm više nego kod Golfa. Ipak, zahvaljujući dobroj preglednosti i senzorima, parkiranje ne predstavlja problem.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Potrošnja Komfor Motor

Odlican auto. Prostran, udoban, mali potrosac, veliki gepek....

Mane Mane

Nema varijantu 4x4

Pogledajte ostale utiske za:

Mercedes Benz B Klasa Hečbek (2011-trenutno)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.300 din do 88.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
97%
Deca:
81%
Pešaci:
56%
Sigurnosne asistencije:
86%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 149 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase