Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Mini Cooper (2000 - 2006)

Izvor: Grisha Bruev / Shutterstock.com

Mini Cooper (2000 - 2006)

Potpuno novi Mini pojavio se pod BMW-ovim okriljem 2000. godine i odmah ostvario prodajni uspeh kakav niko nije mogao da očekuje. Zbog ogromne potražnje proizvodnja je duplirana, ali nažalost izgleda da je žurba u samom razvoju ovog automobila i naknadnom ubrzavanju proizvodnje negativno uticala na kvalitet po brojnim pitanjima. Ipak, uzbuđenje širom sveta je bilo toliko da je kupce samo interesovalo da sednu za volan novog Minija, bez obzira na cenu i moguće probleme.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
imidž/stil
zabavan za vožnju

Mane Mane

udobnost
mali prtljažnik
prostor na zadnjoj klupi

Opis modela

Generalne informacije

U skladu sa istorijom starog Minija, koja je toliko komplikovana i haotična da može da se napiše više od jedne enciklopedije na tu temu, i kod novog Minija kupci su neretko bili zbunjeni raznim oznakama, nazivima, verzijama… U suštini, osnovna verzija je Mini One, dizelaš je Mini One D, snažnija verzija Mini One Cooper, još snažnija i sportskija One Cooper S, One Convertible (kabrio) u više verzija… Nisu sve verzije bile dostupne u istom periodu i na svim tržištima. Takođe je tu bilo i mnogo raznih ograničenih serija sa specijalnim bojama i opremom, sportskim paketima, "nabudženim" motorima, itd. Sve ove verzije nije lako razlikovati čak ni poznavaocima samo na osnovu spoljašnjeg izgleda, pošto su postojale i razlike u nazivima, oznakama i raznim drugim stvarima i u zavisnosti od tržišta kojim je konkretan primerak bio namenjen. Na primer, negde je bazni motor imao 1.400 ccm, a negde 1.600 ccm. Inače, benzince je proizvodio Chrysler u fabrici u Brazilu, pošto između ostalog BMW u tom periodu nije imao odgovarajući motor, a američki proizvođač je imao razvijen motor za naslednika Rovera 100 koji je u potpunosti odgovarao Miniju. Ovi motori su se pokazali odlično - nažalost, mnogo bolje od ostatka automobila koji se zbog raznih problema nije proslavio pouzdanošću i kvalitetom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Suzuki Swift, Alfa Romeo 147, VW Buba…

Unutrašnjost

Kao što se očekuje od automobila čiji je glavni adut retro dizajn, enterijer je izveden vrlo zanimljivo i simpatično, pri čemu nije žrtvovana ergonomija komandi ili preglednost instrument table. Nažalost, kvalitet materijala i završne obrade nije bio na BMW-ovom nivou kao što su mnogi očekivali, pa su pored raznih sitnih kvarova u kabini neretko bili prisutni i škripanje, cvrčanje i drugi neprijatni zvukovi. Naravno, prisutnost ovih pojava zavisi od godine proizvodnje, paketa opreme, itd.

Praktičnost

Pregrada i ostava za sitnice nema baš mnogo, ali s obzirom na dimenzije i prirodu Minija ne može se ni očekivati da bude praktičan kao neki miniven. Pošto je dugačak samo oko 363 cm, pri čemu je stil na prvom mestu, ne može mu se zameriti ni mali prtljažnik od samo 150 litara. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 670 litara, pa u tom slučaju može sasvim solidno da posluži i za odlazak na more ako su u pitanju dve osobe koje nemaju preterane zahteve po pitanju količine prtljaga. Pritom je otvor prtljažnika relativno širok i pravilnog oblika, pa se teret lako ubacuje. Inače, širina prtljažnika je 93 cm.

U vožnji

Gotovo je neizbežno da se u svakom testu ili bilo kakvoj priči o Miniju bilo koje generacije i u bilo kojoj verziji pomene „karting osećaj u vožnji“. Jednostavno, zahvaljujući niskom težištu, sportski podešenom oslanjanju i upravljanju, niskoj poziciji sedenja, kompaktnim dimenzijama i drugim stvarima, vozač zaista ima mogućnost da uživa u prolasku kroz krivine bez obzira na snagu motora. Vozač jednostavno ima osećaj potpune kontrole i može u potpunosti da iskoristi agilnost ovog mališana. Uz neodoljivi šarm, ova stavka je glavni adut Minija. Nažalost, zbog toga je žrtvovana udobnost, naročito sa većim točkovima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Motor

Imam model iz 2003 godine, sa ugradjenim sekvent plinom. Jako mala potrosnja plina. Polukozna sedista, digitalna klima, el.podizaci, tempomat, navigacija itd. Stabilan i brz auto za mlada coveka. :) Meni jako zanimljiv auto.

Mane Mane

Komfor

Malo tvrd za nase puteve ali takav je auto, prava mala zujalica.

Pogledajte ostale utiske za:

MINI Cooper Hečbek (2002-2006)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 145/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 11.777 din do 11.777 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.437 din do 8.090 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 20.000 din do 32.300 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 71 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase