Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Opel Meriva A (2002 - 2009)

Izvor: GrayWallStudio / Shutterstock.com

Opel Meriva A

Meriva prve generacije nije atraktivan, ni brz auto. Ali zato sa dužinom od samo četiri metra predstavlja odličan auto za grad, pri čemu u odnosu na klasične hečbeke nudi znatno viši nivo praktičnosti i fleksibilnosti – lako se menja konfiguracija zadnje klupe, tako da u zavisnosti od broja putnika i tereta koji prevozite, deo iza vozača i suvozača može da se namesti na razne načine.

Prednosti Prednosti

praktičnost
fleksibilnost
lako parkiranje

Mane Mane

preglednost napred
pojedini skupi kvarovi
udobnost pozadi

Opis modela

Generalne informacije

Duga je samo 405 centimetara. Bazirana je na trećoj generaciji modela Corsa. Slično kao veća rođaka Zafira, Meriva takođe ima fleksibilan enterijer, pod nazivom FlexSpace. Međutim, za razliku od Zafire, Meriva ima mesta samo za pet osoba. Uprkos tome, praktičnost se ne dovodi u pitanje – uži deo na sredini zadnje klupe može da se preklopi/uklopi, tako da se Meriva praktično pretvara u četvorosed. Dakle, dobijamo pozadi dva odvojena sedišta koja mogu da se pomeraju napred-nazad i levo-desno po želji putnika, a može i da se podešava nagib naslona. Kod nas nije naročito popularna, verovatno zbog nedovoljno atraktivnog izgleda, ali to ide u prilog vozačima kojima su praktičnost i pristupačnost na prvom mestu. Redizajnirana verzija stigla je februara 2006. godine.

Drugi modeli u njenoj klasi su: Hyundai Matrix, Ford Fusion, Fiat Idea…

Unutrašnjost

Kompromisa je moralo da bude, pa je zadnja klupa (ili odvojena sedišta) nešto tvrđa i kraća nego što bi putnici želeli, pa će na dužim vožnjama verovatno češće tražiti pauzu. Napred se sedi pristojno, relativno visoko ali preglednost u velikoj meri ometaju široki prednji stubovi. Instrument tabla je pregledna, komande na dohvat ruke, ergonomija na dobrom nivou, nema šume dugmića, tako da se u vožnji lako naviknete. Kvalitet materijala u kabini je prosečan, mada se od ove klase ni ne očekuje ništa specijalno. Neki detalji ne deluju baš kvalitetno.

Praktičnost

Zapremina prtljažnika je od 350 do 1.410 litara u zavisnosti od toga da li su zadnja sedišta sklopljena ili ne. Pozadi može da sedi troje, mada je prilično usko, ili klupa može da se pretvori u dva odvojena sedišta koja imaju različite opcije podešavanja. Kada se nasloni potpuno obore, dobija se ravna tovarna površina, a uz određene pakete može da se obori i naslon suvozačkog sedišta, pa se Meriva pretvara u vrlo sposoban kompaktni transporter.

U vožnji

Meriva se kroz krivine kreće sigurno, ali ne sportski. Napravljen je dobar kompromis između udobnosti i voznih osobina - neravnine se osećaju ali ne suviše neprijatno. Što se tiče motorizacije, prilično je popularan i 1.7 DTI sa 75 KS, ali on Merivu čini prilično tromom. Na primer, do 100 km/h ubrzanje traje 17 sekundi po fabričkim podacima. Napomenimo da uprkos kompaktnosti, Meriva nije baš lagan automobil. Ni maksimalni obrtni moment od samo 165 Nm ne obećava mnogo. Mnogo pristojnije ide dizelaš iste kubikaže sa 100 KS i 240 Nm. Za one koji se plaše problema sa dizelašima, zanimljiv je 1.6 benzinac sa 100 KS.

Iskustva drugih vozača

Branko Radic iznosi svoje utiske o
Opel Meriva (2003 - 2010)

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Komfor

Prostran je iako nije veliki auto. A opet sasvim mali za grad i za parkinge. Dobri i solidno jaki fabricki zvučnici. Dobro i zgodno obaranje i pomeranje zadnje klupe.

Mane Mane

Možda je malo veća buka pri većim brzinama. Uvek neko lupkanje u prednjem delu čak i kad je sve sredjeno, naravno po lošem putu. Cd30 mp3 fabricki radio sistem nije ostavljen sa nekim ulazom tipa aux ili slicno, to me bas živcira.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.903 din do 32.726 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 233 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase