Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Peugeot 206 (1998 - 2009)

Izvor: HOHLOVMIHAIL / Shutterstock.com

Peugeot 206

Dizajn ovog automobila bezvremenog dizajna odradio je Pininfarina i to fantastično. Pritom treba imati u vidu da je 206-ica zvanično lansirana septembra 1998. godine. Prodaja je od samog starta išla odlično i nastavljena je dobrim tempom još mnogo godina – više nego što je iko očekivao.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
udobnost
lako se prodaje

Mane Mane

osetljivo vešanje
preciznost menjača
pouzdanost

Opis modela

Generalne informacije

Zvanično je lansirana septembra 1998. kao hečbek, 2 godine kasnije stiže kupe-kabrio, karavan dolazi 2001, a od 2005. postoji i sedan verzija. Peugeot 206 je redizajniran 2003. godine kada je dobio drugačije farove, zadnje svetlosne grupe, drugačije migavce, razne „sjajne“ detalje… Tu su i sitne izmene u enterijeru. Iako je 207-ica počela da se proizvodi 2006. godine, 206-ica je ostala u igri. Tek početkom 2009. predstavljena je redizajnirana verzija 206-ice, koja je nazvana 206+. Prepoznatljiva je po znatno drugačijem prednjem kraju - farovi su preuzeti od 207-ice. Peugeot 207 se proizvodio do 2014. godine, a prodaja modela 206+ u Evropi je zaustavljena u maju 2013. zbog veće potražnje za modelom 208 kao i zbog pojave modela 301 koji je baziran na modelu 207. Primerci sa početka proizvodnje nisu baš najpouzdaniji, ali vremenom su Francuzi popravljali stvari, a neki ozbiljniji problemi su rešeni kod redizajna. Ipak, delovi su relativno jeftini, ima ih dovoljno i novih i polovnih, ima dovoljno majstora i već su mnogi dobro upoznati sa karakterističnim problemima.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Polo, Opel Corsa, Renault Clio…

Unutrašnjost

Plastika u kabini je otporna na habanje - jeste kvalitetna, ali je tvrda. Dakle, nema one meke, kao gumirane plastike kakvu svi vole. Mnogima smeta ovoliko tvrde plastike, ali zato bar je sve tako sklopljeno da je enterijer prilično otporan na pojavu neprijatnih zvukova. Nema mnogo krckanja, pucketanja i „cvrčaka“, čak ni kod starijih primeraka. Enterijer je stilski lepo izveden, naročito u odnosu na konkurente iz perioda kada se pojavila. Instrument tabla je pregledna, zanimljivog izgleda kod redizajnirane verzije. Komande su ergonomične i logično postavljene. Zamerke idu na komande klimatizacije koje su suviše nisko postavljene - nekome će biti malo teže da ih dohvati u toku vožnje.

Sedišta su prosečna, kvalitet materijala i udobnost može u solidnoj meri da zavisi od paketa opreme i starosti automobila. Prostora pozadi nema baš mnogo, a s obzirom da je reč o prilično kompaktnom modelu, ne može se ni mnogo očekivati. Ni spuštajuća linija krova mnogo ne pomaže. Uprkos tome, zadnja klupa je udobna. Volan ne može da se podešava po dubini, već samo po visini, osim u baznim verzijama. Stoga visoki vozači u baznim verzijama ne mogu baš najbolje da se smeste. Deluje kao da je 206-ica dizajnirana za osobe manjih gabarita.

Praktičnost

Prilično je praktična za ovako mali auto. Podsetimo se, 206-ica hečbek je duga samo 3.835 mm, mada se dimenzije za nijansu razlikuju u zavisnosti od verzije (redizajna). Džepovi u vratima su veliki, vrata kasete ispred suvozača imaju dva držača za čaše. I iznad same kasete ispred suvozača postoji vrlo korisna otvorena pregrada. Prtljažnik ima 240, a sa oborenim naslonima 1.130 litara. Rezervni točak se nalazi ispod automobila, što nije baš najpraktičnije rešenje. Karavan je nešto duži, pa ima osetno veći i funkcionalniji prtljažnik.

U vožnji

Oslanjanje je meko podešeno, tako da je 206-ica prilično udobna. Ipak, stoga u krivinama ne ostavlja utisak agilnosti i okretnosti, mada je sigurna i stabilna. Ima dobru zvučnu izolaciju. Jedan od popularnijih motora je 1.4 HDI - ne pruža impresivne performanse, ali je zato vrlo štedljiv. Benzinac od 1.4 litra sa 75 KS uprkos maloj snazi na papiru u vožnji čini 206-icu vrlo dinamičnom, bar u gradskoj vožnji. Motor od 1.1 litar sa 60 KS je prilično anemičan, a nije baš ni mali potrošač kao što se očekuje.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Potrošnja Komfor Motor

Udoban,stabilan

Mane Mane

Pouzdanost

Mekan za nase putove,torzija,,svetla

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.550 din do 6.233 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.145 din do 7.139 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.325 din do 22.950 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 246 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase