Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Peugeot 208 (2012 - 2019)

Izvor: Clari Massimiliano / Shutterstock.com

Peugeot 208 prve generacije (2012 - 2019)

Uprkos trendu rasta modela kod svih proizvođača, 208-ica je ostala ispod magične granice od 4 metra. Ipak, može komforno da preveze 4 putnika. Zadržala je francusku udobnost, ali se ne plaši krivina – naprotiv. Iako dizajnom baš ne privlači poglede kao što su to činile 206-ica i 207-ica, izgleda savremeno, naročito redizajnirana verzija.

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
vozne osobine
dobar izbor motora

Mane Mane

prednji stubovi otežavaju preglednost
volan zaklanja instrument tablu
prtljažnik

Opis modela

Generalne informacije

Kod ovog automobila je verovatno najkontroverznija pozicija upravljača u odnosu na instrument tablu – nekima se sviđa, naročito zbog originalnosti, dok drugima nipošto ne odgovara takvo rešenje. U svakom slučaju, vozačko mesto deluje sportski. Proizvodio se u verzijama sa troja i petora vrata. Tri godine nakon početka prodaje 208-ica je redizajnirana, ali izmene su bile vrlo blage, tako da ih prosečan čovek teško uoči. Prilikom redizajna ubačena je nova motorizacija, kao i nova oprema koja podiže nivo bezbednosti i komfora. Što se tiče motorizacije, većini kupaca je verovatno najzanimljivija dizel opcija, a tu imamo različite verzije 1.4 i 1.6-litarskih agregata. Tu je i sportski 208 GTI sa 1.6 turbo benzincem od 200 KS i 275 Nm, koji do „stotke“ stiže za oko 7 sekundi.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Polo, Ford Fiesta, Opel Corsa…

Unutrašnjost

Završna obrada je odlična bez obzira na paket opreme, a kvalitet materijala u kabini je takođe vrlo pristojan. Prednja sedišta su dobro urađena, sa odlično odmerenom bočnom potporom, koja odlično drži u krivinama. Komande su ergonomično postavljene i na dohvat ruke. Multimedijalni sistem je dobro izveden. Međutim, volan iako malih dimenzija većini vozača pravi problem po pitanju pogleda na instrument tablu, bez obzira na mogućnosti podešavanja sedišta i samog volana. Neko je po ovom pitanju imao najbolju nameru, ali je krajnji rezultat razočarao. Istina, čitav kokpit je originalno izveden, mada ideja sa odnosom pozicije instrument table i volana nije ispala kako bi mnogi vozači to želeli.

Praktičnost

Ne impresionira zapreminom prtljažnika, mada treba imati u vidu da je 208-ica kraća od većine direktnih konkurenata. Osnovna zapremina je 285, a kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.076 litara. Nažalost, otvor prtljažnika je uzak, naročito pri samom dnu (prvenstveno zbog zadnjih svetala), dok je tovarni prag prilično visok, pa ubacivanje težih i većih predmeta nije baš lako. Pregrada ispred suvozača je prilično mala. Ni držači za čaše ili flašice nisu baš najbolje rešeni.

U vožnji

Peugeot 208 je na putu veoma upravljiv, siguran i stabilan u svim situacijama. Dobro se snalazi i pri izbegavanju iznenadnih uzastopnih prepreka. Uz nešto snažnije motore sa 208-icom može da se uživa u vožnji kroz krivine. Sportskom doživljaju doprinosi i karakteristični mali volan, bez obzira na problematiku oko zaklanjanja instrument table. Dobro se snalazi i u gradskoj vožnji, mada preglednost nije baš sjajna, pa nekim vozačima parkiranje može da bude problematično. Kod benzinaca je zanimljiv trocilindarski turbo benzinac od 1.2 litra sa 110 KS i 118 Nm pri 2.750 o/min. Do 100 km/h ubrzava za oko 11 sekundi, što uopšte nije impresivno, ali zato je veoma živahan u gradskim uslovima i ima dobra međuubrzanja.

Iskustva drugih vozača

Jožef Barna iznosi svoje utiske o
Peugeot 208 (2012 - 2015)

Prednosti Prednosti

na izgled prelep auto , motor tiho i lepo radi ,mali potrosac

Mane Mane

veliki problemi sa poluatomatskim menjacem , kad stane , nema ko da ga popravi , redom sam zvao servise i niko nije hteo da se prihvati popravke, ne preporucujem nikome da ga uzima sa tim menjacem.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 15.750 din do 29.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
88%
Deca:
78%
Pešaci:
61%
Sigurnosne asistencije:
83%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 318 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase