Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Peugeot 308 prve generacije (2008 - 2013)

Izvor: HOHLOVMIHAIL / Shutterstock.com

Peugeot 308 prva generacija

308-ica je nastavila uspešan dizajnerski stil koji je započela 206-ica. Dok je hečbek verzija prosečan predstavnik tzv. „golf“ klase, karavan nudi fantastičnu fleksibilnost i ponudu prostora, tako da je prosto neverovatno da nije popularniji kod vozača kojima je potreban karavan. Inače, naslednik 308-ice nije 309-ka, pošto je ta oznaka davnih godina već zauzeta, već je zadržana oznaka 308 (druge generacije).

Prednosti Prednosti

prtljažnik kod karavana
vozne osobine
mogućnost pretvaranja u sedmosed

Mane Mane

udobnost
problematični benzinci
visok tovarni prag kod hečbeka

Opis modela

Generalne informacije

Peugeot 308 je krenuo u prodaju 2007. godine. Druga generacija je stigla 2013, ali je zadržala istu oznaku modela, pošto je već ranije postojao model 309. Dostupan je kao klasičan hečbek sa troja i petora vrata, kao karavan i kao kupe-kabrio (kabrio sa čvrstim krovom). Redizajnirana verzija predstavljena je u martu 2011. godine, ali što se tiče enterijera nije donela ništa specijalno. Nekoliko detalja se razlikuje, kao npr. plastika koja imitira metal, neki lakirani detalji, drugačiji dezen sedišta i slično. U suštini enterijer je i pre redizajna izgledao dobro tako da nije bilo ni potrebe za promenama. Hečbek je dužine 4.276 mm. Od 307-ice je duži za 74 mm i širi za 53 mm. Međuosovinsko rastojanje im je isto, pošto 308-ica koristi istu platformu kao 307-ica. U enterijeru ima za nijansu više prostora u odnosu na 307-icu. Inače, u karavan verziji 308-ica je dugačka 4.5 metara.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Ford Focus, Opel Astra, VW Golf…

Unutrašnjost

Kabina je stilski lepo izvedena. Korišćeni su relativno kvalitetni materijali. Vlasnici se žale na rukohvate na vratima. Sportskom utisku doprinosi volan blago zasečen pri dnu kao kod Audija. Ručica menjača je kratka, ali na dohvat ruke. Komande na prednjoj i centralnoj konzoli su logično postavljene, vrlo ergonomski. Upravljanje klima uređajem je vrlo lako i intuitivno. Preglednost je prosečna za ovu klasu. Sedišta su dobro urađena, sa dobrom bočnom podrškom, mada i to zavisi od paketa opreme. Obezbeđeno je dovoljno prostora i pregrada za ostavljanje raznih stvari. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta čak i ako ste visoki oko 185 cm ili više.

Praktičnost

Treba naglasiti veliku razliku u konfiguraciji zadnjeg dela kabine između hečbeka i karavana. Hečbek ima klasičan prtljažnik, pristojne zapremine, ali problem pravi veoma visoka tovarna ivica. Međutim, kod karavana je primenjen recept kao kod nekog minivena. U drugom redu postoje tri odvojena sedišta, pri čemu naslon svakog može posebno da se obori, svako sedište pojedinačno može sa oborenim naslonom da se podigne sa poda i postavi uz prednja sedišta, a takođe svako sedište može u potpunosti da se izvadi iz automobila. Moguće je u sam prtljažnik ubaciti još dva sedišta (dobijate sedmosed), a možete da uzmete sedište iz drugog reda i da montirate ga u prtljažnik, odnosno u treći red. Dakle, zaista je mnogo kombinacija na raspolaganju. Ako izvadite sva sedišta osim vozačkog i suvozačkog, dobijate 2.149 litara prostora.

U vožnji

U vožnji se ponaša stabilno i sigurno. Tvrđi je nego što se to očekuje od jednog „francuza“, naročito ako vozite primerak sa felnama od npr. 17 ili 18 inča. Udobnost bi u svakom slučaju mogla da bude bolja. Volan je prilično direktan i dovoljno progresivan. Kočnice su dobre. Našim vozačima su najzanimljiviji 1.6 HDI i 2.0 HDI dizelaši u više verzija. Što se tiče benzinaca oni se generalno nisu proslavili pouzdanošću, bez obzira da li imaju turbopunjač ili ne.

Iskustva drugih vozača

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.903 din do 36.320 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
82%
Deca:
81%
Pešaci:
53%
Sigurnosne asistencije:
83%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 340 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase