Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Clio II (1998 - 2012)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Clio druge generacije

Ovaj mali i pristupačan auto, dužine samo 3,8 m, izuzetno je popularan kao polovnjak zbog male potrošnje goriva, naročito sa 1.5 dCi motorom, pouzdanosti, cene održavanja i popravki... Novopečeni vozači ga često biraju kao svoj prvi automobil, a zahvaljujući tome što se proizvodio izuzetno dugo, izbor je zaista bogat.

Prednosti Prednosti

udobnost
preglednost
motorizacija

Mane Mane

krug okretanja
prostor na zadnjoj klupi
bočna potpora na prednjim sedištima

Opis modela

Generalne informacije

U početku su motori bili vrlo slični onima kod prethodne generacije, da bi vremenom motorizacija postajala sve savremenija – sa 16 ventila i sa više snage. Sportski Clio RS sa 170 KS stigoa je 1998. godine sa svojim 2.0-litarskim motorom i maksimalnom brzinom od 220 km/h. Prvi blagi redizajn obavljen je 2000. godine – uključujući novu instrument tablu, opremu, drugačije pakete opreme... Iste godine osvojio je maksimalne 4 zvezdice na Euro NCAP testu bezbednosti. Već 2001. usledio je ozbiljan redizajn (verzija Phase 2), sa kvalitetnijim materijalima u kabini, drugačijim kokpitom, bogatijom dodatnom opremom, itd. Takođe je u ponudu ubačen 1.5-litarski common-rail dizelaš. Novi ozbiljan redizajn urađen je 2004. godine i uz tu verziju ide oznaka Phase 3, a tada su stigli i novi motori. Postao je dostupan 1.5 dCi sa 100 KS. Godine 2006. ponovo redizajn – Phase 4, poznat i kao Clio Campus (ili Storia u Sloveniji). Naime, u to vreme pojavio se novi Clio – 3. generacije – a pošto je naš „stari“ Clio 2. generacije nastavio da se proizvodi, dobio je dodatnu oznaku Campus (ili Storia) da bi se razlikovao od novog. Nastavio je da se proizvodi do 2015. godine u Sloveniji, a u Argentini i Kolumbiji do 2017. godine. Bio je dostupan kao hečbek sa 3 i 5 vrata, ali i kao sedan nama poznat kao model Thalia – na drugim tržištima se prodavao pod drugim imenima.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Corsa, Fiat Punto, VW Polo…

Unutrašnjost

Od početka do kraja proizvodnje enterijer je pretrpeo razne izmene, tako da je teško generalizovati. Pritom, dosta toga zavisi i od paketa opreme. Kvalitet materijala u kabini se vremenom poboljšavao, mada je nerealno očekivati premijum nivo. Tu su određeni delovi od tvrde plastike zbog kojih se javljaju krckanje i „cvrčci“. Vozač i suvozač imaju dovoljno prostora i sede udobno, mada se neki žale da su sedišta suviše mekana i da imaju slabu bočnu podršku. Pozadi ima malo mesta – možda čak i najmanje u ovoj klasi, naravno kada se porede ekvivalentni konkurenti. Instrument tabla je pregledna, a ergonomičnost komandi prosečna. Vozačko okruženje je jednostavno, ali dopadljivo.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je prosečna sa svojih 255 litara - na nivou direktnih konkurenata kao što su Opel Corsa (260) i Fiat Punto (264). Kada se obore nasloni zadnje klupe, dobija se 1.037 litara. Ova zapremina je takođe na nivou direktne konkurencije, koja je za nijansu duža i ima za nijansu više prostora. Generalno – praktičnost je prosečna za ovu kategoriju.

U vožnji

Odličan je za provlačenje kroz gradske gužve zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, ali postoji jedan problem – ima prilično veliki krug okretanja za svoju veličinu i namenu, što u određenoj meri poništava sve prednosti kompaktnosti. Udoban je – može se reći da je najudobniji u svojoj klasi. Naravno, nisu sve verzije iste, pošto je vremenom i oslanjanje unapređivano, a tu su i različite dimenzije točkova. U krivinama je stabilan i siguran, ali ne može se nazvati sportistom. Do upravljača koji je dovoljno precizan stiže pristojna količina povratnih informacija sa točkova, tako da je generalno zabavno voziti ga i kroz krivine, dok je po lošim putevima i dalje prilično udoban. Zvučna izolacija je dobra.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Održavanje Potrošnja

. . .jeftino održavanje . . .

Mane Mane

. . .samo pazi na senzore . . .

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 6.587 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.596 din do 6.205 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 14.600 din do 25.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 366 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase