Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Laguna (2001 - 2007)

Izvor: Gagarin Iurii / Shutterstock.com

Laguna druge generacije

Laguna 2. generacije kao polovnjak uglavnom je osetno jeftinija u odnosu na konkurenciju, pa je prilično popularna među vozačima sa malim budžetom kojima je potreban veći porodični automobil. Dizajneri su odradili prilično dobar posao - deluje lepo, ali ne napadno. Ipak, prati je glas da je nepouzdana, pa mnogi potencijalni kupci zaziru od nje.

Prednosti Prednosti

udobnost
prostranost
bezbednost

Mane Mane

vozne osobine
pouzdanost
kvalitet materijala u kabini

Opis modela

Generalne informacije

Njena niska cena je predmet oštrih diskusija. Jedni tvrde da je reč o veoma kvarljivom automobilu, što su pokazivale i brojne statistike, mada uvek ostaje problem koliko su te statistike relevantne u praksi - ko ih je sačinjavao, na osnovu kojih podataka, u kojem vremenskom periodu, o kakvoj vrsti kvarova je reč… Sa druge strane vlasnici ovog modela uglavnom tvrde da nemaju većih problema i da Laguna nije ništa kvarljivija od automobila drugih marki. Naprotiv - mnogi tvrde da su tokom dugog niza godina prelazili velike kilometraže bez ikakvih kvarova. U svakom slučaju - Lagunu prati glas da je nepouzdana, što u neku ruku i odgovara “optimističnim” potencijalnim kupcima upravo zbog niže cene. Inače, po statistikama jeste obično na samom dnu po pouzdanosti, a kao problemi navode se elektronika, menjači, problemi sa kvačilom… Što se tiče antikorozivne zaštite, tu su mišljenja takođe podeljena - vrlo je moguće da su primerci iz prvih godina po tom pitanju bili lošiji, a da je naknadno limarija počela da dobija mnogo bolju zaštitu, što je prilično čest slučaj u auto industriji bez obzira na proizvođača. Kada je motorizacija u pitanju, onima koji prelaze veće kilometraže ili jednostavno insistiraju na dizelašu, preporučuje se 1.9 dCi sa 120 KS - on pruža sasvim pristojan odnos performansi i potrošnje, a pokazao se pouzdanim. Naravno, nije imun na uobičajene kvarove koji se dešavaju kod svih dizelaša. Što se tiče benzinaca, obično se preporučuje 1.8-litarski motor sa 116 KS koji u kombinaciji sa plinom može da bude ekonomičniji od dizelaša. Problemi sa elektronikom pogađaju i benzince i dizelaše. Neretko strada čip-kartica uz pomoć kojoj se u vozilo ulazi bez ključa. Nažalost, ovo nije baš naivan kvar. Laguna je redizajnirana 2005. godine, kada su stigli i novi snažniji i savremeniji dizel motori. Postoje tvrdnje da su brojni problemi otklonjeni prilikom redizajna, pa bi redizajnirane verzije trebalo da budu pouzdanije.

Drugi modeli u njenoj klasi su: Ford Mondeo, VW Passat, Opel Vectra…

Unutrašnjost

Vozačka pozicija je dobra. Sedišta su udobna, što može u dobroj meri da zavisi od paketa opreme. Dovoljno je prostrana. Prostora ima dovoljno i na zadnjem sedištu. Po tom pitanju predstavlja pristojan porodični auto. Neki joj zameraju da enterijer deluje suviše “obično”, mada je to takođe već tradicionalna priča i sa vozilima VW grupacije. Međutim, pošto je ovde reč o “francuzu”, ljudi verovatno očekuju određenu dozu originalnosti, pa i ekstravagancije. Renault izgleda ipak nije želeo da rizikuje, s obzirom da je Laguna izuzetno važan model u njegovoj ponudi. Materijali u kabini ne mogu da se pohvale baš visokim kvalitetom. Ni završna obrada nije na zadovoljavajućem nivou. Instrument tabla je vrlo pregledna. Komande su ergonomične i logično raspoređene.

Praktičnost

Karavan ima prtljažnik zapremine od 475 do 1.515 litara kada se obore nasloni zadnje klupe, što nije impresivno, ali nije ni malo. Kao poređenje navedimo da VW Passat B5 karavan ima prtljažnik od 530 do 1.627 litara, ali treba imati u vidu da se kod “nemca” išlo na maksimalno iskorišćenje prostora, pa zato i ima “ćoškastiji” zadnji kraj. Sa druge strane, kod Lagune se više išlo na to da zadnji kraj deluje atraktivnije, pa je žrtvovan prostor. Limuzinska verzija, odnosno bolje reći nočbek ili liftbek, pošto ima hečbek način otvaranja vrata prljažnika, upravo zbog toga je prilično praktična za razliku od klasičnih sedana sa prtljažnim prostorom odvojenim od putničkog. Osnovna zapremina prtljažnika je 430 litara, a obaranjem zadnjih naslona dobija se 1.340 litara.

U vožnji

Laguna nije baš sjajna u krivinama kada je nešto brža vožnja u pitanju. Ni upravljač do vozača ne prenosi dovoljno informacija sa asfalta - osećaj je suviše veštački. Uprkos tome, kada se vozač navikne na njen karakter i mogućnosti, krivine mogu sasvim lepo i opušteno da se prolaze. Izgleda da je to i bila prvenstvena namera konstruktora - udobna porodična limuzina za “kulturnu” vožnju, a ne konkurent BMW-u Serije 3. Pregledna je, što uz lagan volan prilično olakšava parkiranje.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Komforan, nije veliki potrosac, nekvari se

Mane Mane

Po meni trenutno nema ih a vozim je godinu dana

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.358 din do 10.358 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.462 din do 10.548 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.700 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 121 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase