Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Megane (2008 - 2016)

Izvor: eans / Shutterstock.com

Megane treće generacije

Za razliku od prethodne generacije, Megane III hečbek svojim zadnjim krajem više ne „bode oči“, osim kada je u pitanju trovratna kupe verzija sa prilično agresivnim izgledom zadnjeg dela. Kada su dimenzije u pitanju, standardna verzija sa 5 vrata je za 4 cm kraća nego Fiat Bravo i duža za 10 cm od VW Golfa VI. U odnosu na prethodnu generaciju, Megane III je porastao za 7 cm, a međuosovinski razmak je veći za 1 cm.

Prednosti Prednosti

prtljažnik
vozne osobine
prijatna kabina

Mane Mane

preglednost unazad
visok tovarni prag
ostaje stepenik nakon obaranja zadnjeg naslona

Opis modela

Generalne informacije

Renault je odlučio da kod 3. generacije ovog modela primeni posebnu taktiku - značajno vizuelno distanciranje između različitih verzija Megana. Tako imamo klasičan hečbek sa petora vrata, koji ostavlja utisak zrelog, smirenog porodičnog automobila, ali koji pritom uopšte ne deluje dosadno i prilično je lepih linija. Zatim imamo tzv. kupe verziju, odnosno verziju sa troja vrata, kod koje je ozbiljan naglasak dat sportskom izgledu, naročito zadnjeg dela. Kupe verzija je duža od verzije sa petora vrata - 4.295 u odnosu na 4.240 mm. Kupe je takođe niži za oko 5 cm, a ima i drugačija podešavanja vešanja i nekih drugih sistema. Vizuelno se razlikuju i sa prednje strane pošto kupe ima veće usisnike za vazduh. Karavan je dužine 4.559 mm, sa atraktivnim zadnjim delom. Dve godine nakon hečbeka, stigla je CC (kupe-kabrio) verzija. Gledajući otpozadi, sve verzije se toliko razlikuju da bi bilo teško pogoditi da je reč o istom modelu da to već ne znamo. Razlikuju se ne samo oblik zadnjeg dela, već i kompletne svetlosne grupe i razni drugi detalji. Prvi redizajn je stigao januara 2012, a zatim još jedan 2014. godine.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen C4, VW Golf, Fiat Bravo…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su kvalitetni, primetno kvalitetniji nego kod prethodne generacije. Isto važi i za završnu obradu. Razni elementi su preuzeti iz nove generacije modela Laguna, koja se pojavila godinu dana pre ovog Megana. Stoga Megane u nekim elementima deluje kao da je reč o vozilu iz klase iznad. Iako ne deluje tako, kod kupe verzije se relativno lako ulazi na zadnju klupu, a pomeranje prednjeg sedišta se obavlja lako i jednostavno. Instrument tabla je pregledna i ima prilično zanimljiv, pomalo neobičan dizajn. Umesto kazaljke na brzinomeru, brzina se prikazuje digitalno. Jedina kazaljka je na obrnometru. Komande su ergonomično i logično raspoređene, pa se i novopečeni vozač lako navikava. Volan je lepo izveden, ne suviše atraktivno, već sa pravom dozom stila. Prostor na zadnjoj klupi je prosečan. Dvoje odraslih mogu lepo da se smeste. Troje malo teže.

Praktičnost

Kada je zapremina prtljažnika u pitanju, pojavljuju se razni podaci, između ostalog i u zavisnosti od toga da li su uračunata i 33 litra ispod poda. Uglavnom, recimo da hečbek sa 5 vrata ima prtljažnik od 372+33 litra. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.129 litara. Kupe verzija ima prtljažnik od 344+33 litra. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se nešto manja ukupna zapremina nego kod verzije sa 5-ora vrata. Kod prethodne generacije prtljažnik je imao 330 litara, pa je ovo u svakom slučaju napredak i to osetan. Uprkos velikom prtljažniku, smeta visok tovarni prag. Takođe, kada se ubacuju duži i teži predmeti, smeta to što ostaje mali stepenik kada se obore nasloni zadnje klupe. Karavan ima od 524 do 1.600 litara. Takođe ostaje mali stepenik kada se preklope zadnji nasloni, što u nekim situacijama može da predstavlja “problemčić”.

U vožnji

Upravljač je dobar, precizan je, progresivnost je dobro proračunata, tako da je lak i prilikom parkiranja i prilikom borbe sa oštrijim krivinama ili pri višim brzinama na pravcu, šalje dovoljno informacija sa prednjih točkova. Dakle, nema mesta predrasudama o starijim francuskim modelima koji su se naginjali i ljuljali u krivinama - naprotiv. Verzija sa 5 vrata je udobnija od kupea, što je i očekivano, s obzirom da kupe ima više sportski podešeno oslanjanje. Generalno ima tvrđe oslanjanje u odnosu na prethodnu generaciju, tako da je tu napravljen određen kompromis po pitanju udobnosti.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Lep dizajn,relativno krupan u smislu prtljaga i mesta za sedenje.Udoban i sa dosta opreme. Cena i odnos dobijeno-ulozeno.Kako održavaš-takav ti je auto,održavam i meni je odličan.

Mane Mane

Potrošnja

Motor 1.6 110 ks je trom je kao krmača.Deluje kao da ima snage,ali je baš trom.Priče ne znaš kako se vozi benzinac padaju u vodu jer mi je ovo 7i auto na benzin,nema šta - trom je.Vozio sam Fiestu 1.25 75ks isto troma ali živahnija.Oseća se snaga,ali nikako da krene.Na većim brzinama isto sve jer turbine nema. Potrošnja oko 10+L po gradu.Na putovanjima oko 8.Plastika ne na najvišem kvalitetu jer je u Turskoj pravljen, zadovoljavajuća.Naravno nepregledan ali to je cena koju nosi niži i"kad porastem biću sportski auto" izgled :)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 22.000 din do 35.650 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 414 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase