Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Scenic (2009 - 2015)

Izvor: LIAL / Shutterstock.com

Renault Scenic treće generacije (2009 - 2015)

Scenic je prostran i multifunkcionalan porodični automobil kompaktnih dimenzija, ali tu je i produžena verzija sa dodatna dva sedišta namenjena porodicama sa više dece. Reč je o komfornom i udobnom MPV-u namenjenom opuštenoj vožnji. Postoji i krosover verzija, sa većim klirensom, koja omogućava bezbrižniji odlazak u prirodu.

Prednosti Prednosti

prostranost
multifunkcionalnost
udobnost

Mane Mane

težak pristup motornom prostoru
neudobna zadnja klupa
teško vađenje zadnjih sedišta

Opis modela

Generalne informacije

Kao osnova za ovaj MPV uzet je model Megan. Novi Scenic je za 8 cm duži od prethodne generacije. Postoji u dve verzije. Kraća verzija je dužine 4.343 mm, a duža pod nazivom Grand Scenic 4.559 mm. Grand Scenic ima i za 7 cm veće međuosovinsko rastojanje – on je takođe ima dostupan u verzijama sa 5 ili 7 sedišta. Postoji i treća krosover verzija, koja nosi dodatnu oznaku XMOD, a pojavila se prilikom redizajna 2013. godine. Scenic XMOD se i stilski osetno razlikuje. On ima veći klirens, drugačije felne i dimenzije točkova, drugačiji prednji i zadnji branik, plastičnu zaštitu pragova, donjeg dela vrata, rubova krila i slično. Nema pogon na svim točkovima, ali mu za bolje snalaženje van asfalta pomaže posebno podešen sistem za kontrolu trakcije, kod kojeg mogu da se izaberu modovi za vožnju po blatu, snegu, pesku, itd. ABS je takođe drugačije podešen. Kada su Scenic i Grand Scenic redizajnirani 2013. pretrpeli su izmene i spolja i iznutra. Dodati su i razni sistemi za pomoć u vožnji.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen C4 Picasso, Peugeot 3008, Ford C-Max…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su prosečnog kvaliteta, mada ima mnogo tvrde plastike. Komande su dovoljno ergonomične. Instrument tabla nije ispred vozača, već je izmeštena ka sredini, a pritom nije baš pregledna što mnogim vozačima neće odgovarati. Na zadnjoj klupi sasvim dovoljno prostora i za tri odrasla putnika. Pritom putnik u sredini neće imati problema sa mestom za stopala pošto centralni tunel praktično ne postoji. Zadnja klupa je sastavljena od 3 odvojena sedišta, pri čemu svako sedište može posebno na šinama da se pomera napred-nazad u rasponu od 13 cm tako da može da se bira između većeg prtljažnika ili više prostora za putnike. Takođe nagib naslona svakog sedišta može odvojeno da se podešava. Sedišta nisu baš udobna, ali to je uobičajeno u ovoj klasi.

Praktičnost

U kabini ima zaista mnogo korisnih pregrada i ostava, uključujući i pregrade u podu i fioke ispod prednjih i zadnjih sedišta. Veliki prtljažnik ima širok i pravilan otvor, uz nizak tovarni prag. Naslon svakog od tri sedišta u drugom redu može odvojeno da se preklopi, a takođe svako sedište može odvojeno sa preklopljenim naslonom da se podigne i prisloni uz vozačko/suvozačko sedište. Moguće je i da se svako sedište pojedinačno u potpunosti izvadi iz automobila. Zahvaljujući ovom sistemu prtljažni i putnički prostor mogu da se konfigurišu na zaista mnogo načina. Naslon suvozačkog sedišta takođe može u potpunosti da se preklopi unapred, tako da može da se preveze i predmet dužine 250 cm. Kada je u pitanju Grand Scenic, u verziji sa 7 sedišta nasloni zadnja dva sedišta se jednostavno uklope u pod i tako ostaje ravna prtljažna površina.

U vožnji

Zahvaljujući visokoj poziciji sedenja i velikim staklenim površinama preglednost je odlična. Stoga provlačenje kroz gradsku gužvu i parkiranje nisu problematični, čak ni kada je u pitanju duža Grand verzija. Scenic je vrlo upravljiv i stabilan, iako se naginje više od nemačke konkurencije, pri čemu ni upravljač ne pruža mnogo povratnih informacija - prilično je lagan i nije baš direktan. Kod vešanja je napravljen odličan kompromis, tako da je Scenic udoban bez ugrožavanja stabilnosti na putu. Zvučna izolacija je dobra, pa u kabini nije bučno ni pri vožnji po autoputu.

Iskustva drugih vozača

Igor G. iznosi svoje utiske o
Renault Scenic (2009 - 2016)

Prednosti Prednosti

Veoma udoban i upotrebljiv za porodicu. Od skoro vlasnik 1.4tce 96kw. Odlicno ide, ubrzava. Potrosnja u gradu 10 do 10,5 litara na 100km, na otvorenom od 6 do 8.

Mane Mane

Mozda sam izbor motora posto je prilicno redak kod nas. Standarno se svi kununu 1.5 d(e)c(m)i. Mana je mozda ta potrosnja, ali iskreno ne smatram da je to previse u odnosu na tezinu i snagu vozila. Kao i kod svakog Scenica zamena sijalica ubfarovima je nocna mora.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.650 din do 30.100 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
90%
Deca:
82%
Pešaci:
67%
Sigurnosne asistencije:
59%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 203 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase