Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Škoda Fabia (1999 - 2007)

Izvor: Route66 / Shutterstock.com

Fabia prve generacije

Počela je da se proizvodi oktobra 1999. godine u hečbek verziji, a karavan je predstavljen septembra 2000. godine. Nakon prve generacije modela Octavia, Fabia je nastavila vrlo uspešno da vraća sjaj marki Škoda. Bila je hit kod kupaca, ne samo zbog toga što su je mnogi videli kao jeftiniji VW Polo, nego i zbog privlačnog dizajna i generalno praktičnosti, naročito karavan verzije.

Prednosti Prednosti

praktičnost
prostranost
motorizacija

Mane Mane

pojedini problematični motori
visoka cena polovnjaka
prostor pozadi

Opis modela

Generalne informacije

Ovo je bio prvi model koji je koristio VW-ovu A04 platformu, koju su tek kasnije koristili VW Polo četvrte generacije i Seat Ibiza. Deo uspeha ovog modela bila je i činjenica da su gotovo svi mehanički i elektronski delovi i komponente bili razvijeni od strane VW grupacije ili u saradnji sa njom, ali su bili ponuđeni u jeftinijem paketu u odnosu na VW Polo ili Seat Ibizu. Dakle, „skoro“ pravi VW u pristupačnijem pakovanju. Jedini „tragovi“ koji nisu imali sa VW grupacijom, a koji su ostali u Fabiji su 1.0 i 1.4-litarski 8V MPI motori, koji su bili modifikovane verzije Škodinog 1.3-litarskog motora a koji se koristio u modelu Favorit pre nego što je VW preuzeo kormilo. Prvi redizajn je usledio 2004. godine, kada su izmenjena svetla za maglu, maska hladnjaka, zadnje svetlosne grupe, ugrađen je novi volan, a izmenjeni su i paketi opreme. Proizvodila se kao hečbek sa petora vrata, karavan i kao sedan, namenjen posebnim tržištima (jugoistočna Evropa, Turska, azijske zemlje...).

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Corsa, Ford Fiesta, VW Polo…

Unutrašnjost

Enterijer nije luksuzan, kao što niko nije ni očekivao – jednostavan je i funkcionalan. Plastika i drugi materijali u kabini su osrednjeg kvaliteta, mada su prilično otporni na habanje i ogrebotine. Ipak, to u velikoj meri zavisi od toga kako se auto tretira. Komande su ergonomično raspoređene, mada ne bi smetalo da su komande ventilacije, odnosno klima uređaja malo više pozicionirane kako ručica menjača ne bi smetala vozaču u određenim pozicijama. Generalno, unutrašnjost deluje hladno, ali ne i jeftino/siromašno. Ne bi smetalo da pozadi ima malo više mesta.

Praktičnost

Hečbek sa svojom dužinom od 3.960 mm nudi prosečan prtljažnik od 260 litara, ali zato kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 1.015 litara. Sa druge strane, karavan je duži u zadnjem delu – ukupno 4.220 mm, pa ima osnovnu zapreminu prtljažnika čak 426 litara, što se uvećava na 1.225 litara obaranjem zadnjeg naslona. Ni sedan verzija nije loša uprkos nepraktičnom obliku zadnjeg dela, s obzirom da je iste dužine kao karavan – njen prtljažnik je od 438 do 789 litara. U kabini ima prosečan broj i zapreminu pregrada i ostava za razne stvari. Generalno, bez obzira na verziju – Fabia je vrlo praktičan automobil.

U vožnji

Napravljen je odličan kompromis udobnosti i voznih osobina. U krivinama se ponaša bolje nego što se to očekuje kada prvi put sednete za njen volan. Ugrađivali su se benzinci od samo 1.0 sa 50 KS do 2.0 litra sa 8 ventila i 116 ili 120 KS. Tu je i čitava vojska 1.2-litarskih (sa 3 cilindra) i 1.4-litarskih motora sa 2 ili 4 ventila po cilindru i u raznim verzijama snage. Kada su dizelaši u pitanju, posebno su popularni mali 1.4 TDI trocilindraši snage 69, 75 ili 80 KS, dok je 1.9 TDI sa 101 KS prava poslastica u ovom vozilu. Najsnažnija verzija, suprotno logici sportskih verzija, jeste 1.9 TDI sa 131 KS u VRS verziji. Tu je i dizelaš bez turbo punjača, "anemični" 1.9 SDI sa 64 KS i 125 Nm, mada nakon određenog navikavanja nije uopšte loš.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Vozio sam dve godine Fabiu 1.9 SDI (46kw/63ks) 2006. godiste, i za te pare mislim da je to najbolji auto koji moze da se pronadje. Mali i veliki servis uopste nisu skupi, kao i registracija. Potrosnja mu je premala, i to mi se najvise svidja kod ovog modela. (prosek oko 4,3l, u gradskoj voznji ne ide preko 5,5l) Lepo i vuce, na nekim drumovima moze da ide i 170km/h. Samo ga na vreme treba odrzavati i nece biti nikakvih problema (kao i za svaki automobil) . Nema gde nisam isao sa njim za ove dve godine, i nijednom me nije izdao.

Mane Mane

Komfor

Jedina ozbiljna mana ovog modela jeste komfor. Za neka dalja putovanja su me ledja ubijala koliko su sedista neudobna, na zadnjoj klupi neko ko je visok preko 180cm ce se dobro zguzvati..

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/80/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.133 din do 6.532 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.912 din do 9.133 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 11.900 din do 29.650 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 130 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase