Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Smart ForTwo (2007 - 2014)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Smart ForTwo druge generacije (2007 - 2014)

Smart ForTwo druge generacije duži je od prethodnika - ta razlika se kod većih automobila ne bi primetila, ali kada je “original” dužine samo 250 cm, svaki centimetar se broji. Ipak, ForTwo je i dalje izuzetno kompaktan, tako da predstavlja idealan izbor za vozače kojima treba najmanji mogući automobil u kojem će bez obzira na dimenzije karoserije biti vrlo bezbedni.

Prednosti Prednosti

lako parkiranje
preglednost
atraktivnost

Mane Mane

udobnost
rad automatskog menjača
potrošnja goriva

Opis modela

Generalne informacije

Druga generacija Smarta ForTwo proizvodila se u klasičnoj i kabriolet verziji. Ovaj Smart je za 20 cm duži od prethodnika - ukupno 269 cm, što je uz druge izmene obezbedilo bolju pasivnu bezbednost i više prostora u kabini. Konstrukcija karoserije slična je kao kod prethodnika, što znači da ima lako izmenjive plastične spoljašnje panele. Blagi redizajn enterijera je obavljen 2011, kada su stigli novi instrumenti, kvalitetniji materijali u kabini, drugačiji otvori ventilacije i napredniji multimedijalni sistem. Istovremeno je kao standard ubačen vazdušni jastuk za kolena. Redizajn eksterijera stigao je 2013, mada su sve izmene veoma blage. Kabriolet verzija ima platneni krov, a može da se bira nekoliko „konfiguracija“ - da se krov delimično povuče unazad tako da deluje kao da je otvoren “šiber” ili da izgleda kao “targa”, može skroz da se spusti, a zatim mogu da se uklone bočni delovi krova koji spajaju A i B stub i tako dobije „pravi“ kabrio. Bez obzira na izbor motora, novopečeni vlasnici se neretko razočaraju visokom potrošnjom.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen C1, Volkswagen up!, Toyota Aygo…

Unutrašnjost

Uprkos skromnim dimenzijama, Smart ForTwo nudi sasvim dovoljno prosotra vozaču i suvozaču, jednako kao i u znatno većim automobilima. Enterijer je vrlo atraktivan, a u nekim paketima opreme može da bude i vrlo luksuzan, pošto je ovo ipak „lajf-stajl“ vozilo. Završna obrada je prilično dobra. Naročito su zanimljivi i originalni instrumenti. Kontakt brava se nalazi između vozačkog i suvozačkog sedišta.

Praktičnost

Iako se od ovog mikro-automobila gotovo ni ne očekuje da ima prtljažnik, on ipak nudi osnovnu zapreminu od 220 litara, što može da se uveća do 340 litara. U kabini nema mnogo pregrada za odlaganje telefona i sličnih stvari, mada su ovakvi kompromisi morali da se naprave zbog malih dimenzija. Kabriolet ima veoma praktično rešen proces „transformacije“, odnosno uklanjanja krova.

U vožnji

Fantastično se snalazi po uskim gradskim ulicama - prolazi tamo gde drugi ne mogu i parkira se na mestima o kojima drugi mogu samo da sanjaju. Uz snažnije benzince može da bude vrlo živahan na putu, pošto je težak manje od 800 kg. Nažalost, automatski menjač ne funkcioniše baš najbolje, tako da je u nekim situacijama bolje prebaciti u manuelni režim. Udobnost je prilično loša, pa nije baš najpogodniji za duža putovanja, za šta uostalom i nije dizajniran.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Održavanje Potrošnja Motor

Definitivno velicina, moze da se parkira bilo gde. Svi modeli su automatik i poprilicno startni, pogotovo Turbo modeli. Mesta u kabini ima i za velike ljude. Moze da se napakuje sa dosta opreme, premium ozbucenje, kozna sedista, navigacija, bluetooth. I ako je mali auto, pazili su na detalje i vidi se da potice iz premium marke.

Mane Mane

Komfor

Udobnost, malo osovinsko rastojanje pa se oseti svaka rupa. Automatik je zapravo robotizovani menjac tako da u stani-kreni saobracaju je otprilike slican rucnom menjacu. Moze da se putuje sa njim ali zamara. 1.0 motori koji imaju MHD sistem, imaju problem sa alternatorom koji je za neki sitan stepen nakrivljen i jede PK kais, koji zna puca (pri zameni ulja obavezno proveriti kais). Remenica radilice bas zna da cesto puca zbog toga sto je za start-stop sistem prenatefnut kais i ako se previse koristi, hoce da puca. Ruku na srce i drugi troxilindrasi poput BMW B37,38 imaju isti problem.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/60/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 11.383 din do 11.383 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.135 din do 10.982 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 12.200 din do 19.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 107 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase