Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Bora (1999 - 2006)

Izvor: Dragos Ness / Shutterstock.com

Volkswagen Bora četvrte generacije (1999 - 2006)

VW je ovim automobilom želeo da ponudi karoserijski drugačiju i bar naizgled luksuzniju alternativu Golfu, pošto sedan verzija ipak ostavlja drugačiji utisak, ali istovremeno i pristupačniju alternativu modelu Passat. Nažalost, ciljna grupa nije najbolje pogođena, mada je možda slabijoj popularnosti u dobroj meri doprinela i jeftinija Škoda Octavia. Tako Bora, iako veoma dobar automobil, nije osvojio srca očekivanog broja kupaca.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
izbor motora
kvalitet izrade i pouzdanost

Mane Mane

prostor pozadi
otvor prtljažnika kod sedan verzije
slabi paketi opreme

Opis modela

Generalne informacije

VW je uneo ozbiljnu zabunu davanjem imena Bora ovom automobilu, pošto se na nekim tržištima prodavao kao Bora, a na nekim i dalje kao Jetta. Podsetimo se i toga da kada je stigla naredna generacija, ime Bora je ponovo na nekim tržištima izbačeno, a na drugima zadržano ili uvedeno... Uglavnom, reč je praktično o sedan verziji Golfa IV, sa dužinom većom nešto više od 20 cm. Dizajneri su se potrudili da ga vizuelno što više distanciraju od Golfa, kako ne bi delovalo da je reč samo o sedan verziji Golfa, već o limuzini sa sopstvenim identitetom. Stoga se i farovi drastično razlikuju. Međutim, unutrašnjost je izuzetno slična, pošto su mnogi delovi preuzeti direktno od Golfa. To ipak ne predstavlja nikakav problem prosečnom kupcu. Pritom je kvalitet materijala i završne obrade na visokom nivou. Bora se proizvodio kao klasičan sedan i kao karavan. Sedan je dužine 438 cm, a karavan 441 cm. Ponuda motora je praktično ista kao u Golfu IV, uključujući i snažne benzince VR5 od 2.3 litra i VR6 od 2.8 litara. Omiljeni motor je, naravno, 1.9 TDI u raznim verzijama. Generalno se pokazao kao vrlo pouzdan automobil.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Toyota Corolla, Škoda Octavia, Ford Focus…

Unutrašnjost

Kabina je gotovo ista kao kod Golfa, što ne znači da je to loše, osim ukoliko nekome iz estetskih razloga nije važno da postoje razlike. Materijali su kvalitetni, a završna obrada veoma dobra. Prednja sedišta su dovoljno udobna iako su nešto tvrđa i imaju dobru bočnu potporu. Vozač lako pronalazi idealnu poziciju za volanom. Pozadi ima dovoljno mesta za kolena, mada viši putnici mogu da imaju osećaj da im je krov suviše blizu glavi.

Praktičnost

Sedan verzija ima sasvim pristojnu osnovnu zapreminu prtljažnika od 455 litara, što može da se uveća na 785 litara obaranjem naslona zadnje klupe. Međutim, problem prilikom ubacivanja kabastijih predmeta može da predstavlja relativno mali otvor prljažnika. Kod karavana je situacija znatno bolja po ovom pitanju. Kod njega je osnovna zapremina 460, a obaranjem zadnjih naslona dobija se solidnih 1.470 litara.

U vožnji

Oslanjanje je podešeno tvrdo, ali Bora ipak nije neudoban automobil. U krivinama je siguran i stabilan. Naginjanje je minimalno, čak i prilikom oštrijeg skretanja. Upravljač je prosečno precizan, mada ne bi smetalo da šalje više povratnih informacija sa puta. Kočnice su sasvim na nivou zadatka - dobro se drže i kod oštrije vožnje. Preglednost unazad nije najbolja.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

sve super

Mane Mane

malo prostora iza u kabini

Pogledajte ostale utiske za:

Volkswagen Bora Limuzina (1999-2005)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 18.700 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 56 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase